A modern nagymama, aki kikéri magának a nagyitelefont

GettyImages-1352040410
Olvasási idő kb. 5 perc

Néhány éve dobták piacra a kifejezetten az idősek igényeire tervezett mobiltelefont, Erika néni azonban nem volt hajlandó beállni a sorba. 70 évesen kapta élete első okostelefonját, ma már bevásárláskor is azzal fizet.

Erika néni nem szégyelli a korát, sőt büszke arra, hogy 75 évesen is képes lépést tartani a modern technológiával. Eleinte csak távolról csodálta, amint gyerekei nézegetik a szép, nagy képernyős okoskészülékeiket. Majd amikor aktuálissá vált régi telefonjának lecserélése, kikérte magának, amikor az akkor már népszerű nagyitelefont ajánlották neki a boltban.

Unokák segítettek eligazodni az okoskészülékek világában

„Igaz, hogy a nagyitelefonokon nagyok a gombok és egyszerű használni, de ahogy az internetet megtanultam használni, gondoltam, nem fog ki rajtam az érintőképernyős okostelefon sem” – meséli Erika, mi volt az oka, hogy családjától végül egy szép, androidos telefont kapott a 70. szülinapjára. „Nem mondom, hogy azonnal egyszerű volt a használata, de szerencsére van két tüneményes kamasz unokám, akik hétvégente ki nem hagynák a vasárnapi ebédet nálam, és szívesen segítettek eligazodni az új készüléken. Az első kérésem az volt, hogy készítsünk egy képet róluk, amit mindig látok, ha megnyitom a telefonomat.” A háttérkép sikeres beállítása után Erika néni megtanulta az üzenetküldő alkalmazások használatát is – igaz, az elején még sok galibát okozott az automatikus gépelés. Utólag ezt sem bánja; mint mondja, rengeteg vidám pillanatot szerzett családtagjainak a rosszul begépelt üzeneteknek köszönhetően. 

Időbe telik, míg az idősebb korosztály megtanulja az okostelefonok használatát
Időbe telik, míg az idősebb korosztály megtanulja az okostelefonok használatátHalfpoint Images / Getty Images Hungary

„Nemegyszer nevettek rajtam az unokáim, hogy Nagyi már megint nem nézte meg az üzenetet, mielőtt rányomott a küldés gombra. Én meg velük nevettem, mert néha tényleg olyan mondatok születtek, amiket szégyellnék bárkinek is elküldeni. A Facebook használata külön kihívás volt, eleinte sok olyan butaságot megosztottam, amikről nem is tudtam, hogy megosztottam, csak később vettem észre. Egyszóval, bele kellett rázódni” – nevet a modern nagymama.

Az elmúlt pár évben már profin kitanultam az okostelefonok használatát, sőt, azóta már tabletem is van, amin a híreket olvasom.

Igaz, hogy több idő kellett, amíg megszoktam ezeket a ketyeréket, mint a mai fiataloknak, akik ebbe születtek bele, de úgy vagyok vele, hogy muszáj lépést tartani a korral. Mindig is azt mondtam, hogy ne a világ alkalmazkodjon az emberhez, hanem az ember a világhoz. És amíg itt vagyok ezen a földön, addig én igyekszem felvenni a fonalat, bármilyen újdonságról is legyen szó.”

A Lidl és a Lidl Plus alkalmazásokon is megtalálhatóak az akciós szórólapok
A Lidl és a Lidl Plus alkalmazásokon is megtalálhatóak az akciós szórólapok

Vásárlásnál és az akcióknál is jól jön az okostelefon

Erika néni is tudja, nem ez a szokványos hozzáállás ennyi idősen, és bevallja, hogy a barátnői közül sokan el is engedték ezt a történetet – igaz, a Covid-lezárás alatt olyanok is elkezdtek netezni, akik korábban csak akkor ültek le a gép elé, ha nagyon muszáj volt, de az okostelefon már sok lett volna nekik.

Sokan mondják, mennyivel egyszerűbb a régi mobilok használata. Hát, én már nem tudnék visszaszokni.

Az új telefonoknál, tableteknél olyan nagyra húzom a betűket, amilyenre csak szeretném. Melyik régi telefon tudja ezt? Igaz, tényleg szerencsés vagyok, mert a fiam és az unokáim mindenben segítenek. Legutóbb banki alkalmazást tettek fel a mobilomra, így még kártyát sem viszek magammal, ha vásárolni megyek. Fent van már egy csomó klubkártya is a telefonon, és használom is rendszeresen, akár a hétre visz bevásárolni a fiam, akár a drogériába szaladok be valamilyen kenceficéért.”

Erika néni tudatosan szeretne lépést tartani a mai kor kihívásaival, és neki van igaza, hiszen be lehet fizetni a számlákat csekkeken is, lehet kézzel levelet írni és postára adni, ugyanakkor a kezdeti tanulási nehézségeken túllendülve az idősek életét is megkönnyíti a digitalizáció. A megváltozott fogyasztói szokásokra reagálva például hasznos applikációk kezdik felváltani a szórólapokat. Ez a változás meglepő előnyökhöz juttathatja az idősebb korosztályt is: a többi között olcsóbban úszhatják meg a heti bevásárlást – a nyugdíjakat figyelembe véve különösen nem mindegy, mit, hol, mennyiért vásárolnak. 

Lidl Plusszal az extra kedvezményekért

A nyugdíjasok körében is népszerű Lidl Magyarország már régóta erősíti online jelenlétét, így a vásárlókat évek óta arra ösztönzi, hogy iratkozzanak fel a Lidl elektronikus hírlevelére, hogy első kézből értesülhessenek az akciókról, figyeljék az akciós újságok digitális változatait a lidl.hu weboldalon, vagy használják a Lidl és a Lidl Plus alkalmazásokat, ahol szintén megtalálhatóak online az akciós szórólapok. A Lidl applikáció további előnye az is, hogy bevásárlólista funkcióval is rendelkezik, így a vásárlók egyszerűen rögzíthetik, hogy mely terméket szeretnék megvásárolni.

A Lidl Plusszal pedig a szórólapon felüli extra kedvezményekhez lehet jutni.

Nagy előnye, hogy tudatosan, előre megtervezhetők a vásárlások, ezáltal a kiadások is, amivel havonta akár több ezer forintot lehet spórolni. A Lidl természetesen gondol azokra az idős vásárlóikra is, akik applikáció helyett a nyomtatott szórólapot preferálják; számukra továbbra is elérhető a hagyományos papíralapú újság is az áruházakban.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek