Ne járasd ennél tovább az autód motorját üresben: sok pénzedbe kerülhet

GettyImages-907022456

A motor járatása egy bizonyos pont felett nemhogy nem segít, hanem kifejezetten ártalmas lehet.

Ha régen, a szüleid autóján tanultál meg vezetni, akkor neked is ismerős lehet a szokás, hogy indulás előtt be kell járatni a motort. Ez egykor valóban elengedhetetlen volt, manapság viszont már csak az idődet és a pénzedet pazarlod vele.

Honnan jött, hogy indulás előtt be kell járatni a motort?

Az 1980-as évekig az autók karburátoros motorral voltak felszerelve, ami szükségessé tette a bemelegítést. Enélkül ugyanis könnyen leállhatott a motor – főleg a téli időszakban, amikor az olaj lassabban kering a motortérben. Így előfordulhatott, hogy az indulás előtt akár 10 percig is a hideg autóban kellett rostokolni.

A mai autókat viszont már modern üzemanyag-befecskendező rendszerekkel látják el, ezért a motor kenése sokkal kevesebb időt igényel.

Már egypercnyi üresjárat után is károsodhat a motor
Már egypercnyi üresjárat után is károsodhat a motorSouth_agency / Getty Images Hungary

Kell-e járatni, és ha igen, mennyit?

A legtöbb 1980 után gyártott járművet nincs értelme 30 másodpercnél tovább járatni. Ha az a cél, hogy gyorsabban felmelegedjen az utastér, inkább próbálj elindulni. A motor egy helyben való járatásának azért sincs értelme, mert az autó üresben is fogyaszt üzemanyagot (akár 1,9 litert óránként), ráadásul költséges meghibásodásokhoz vezethet.

Károsíthatja a motor alkatrészeit, beleértve a hengereket, a gyújtógyertyákat és a kipufogórendszert. A jármű számos alkatrésze – beleértve a kerékcsapágyakat, a gumiabroncsokat és a felfüggesztési rendszert – csak mozgás közben melegszik fel” – hívják fel a figyelmet az illetékesek, megerősítve, hogy az autót legfeljebb 30 másodpercig kell üresjáratban hagyni, hogy az olaj megfelelően tudjon keringeni a motorban.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra