Ne járasd ennél tovább az autód motorját üresben: sok pénzedbe kerülhet

GettyImages-907022456

A motor járatása egy bizonyos pont felett nemhogy nem segít, hanem kifejezetten ártalmas lehet.

Ha régen, a szüleid autóján tanultál meg vezetni, akkor neked is ismerős lehet a szokás, hogy indulás előtt be kell járatni a motort. Ez egykor valóban elengedhetetlen volt, manapság viszont már csak az idődet és a pénzedet pazarlod vele.

Honnan jött, hogy indulás előtt be kell járatni a motort?

Az 1980-as évekig az autók karburátoros motorral voltak felszerelve, ami szükségessé tette a bemelegítést. Enélkül ugyanis könnyen leállhatott a motor – főleg a téli időszakban, amikor az olaj lassabban kering a motortérben. Így előfordulhatott, hogy az indulás előtt akár 10 percig is a hideg autóban kellett rostokolni.

A mai autókat viszont már modern üzemanyag-befecskendező rendszerekkel látják el, ezért a motor kenése sokkal kevesebb időt igényel.

Már egypercnyi üresjárat után is károsodhat a motor
Már egypercnyi üresjárat után is károsodhat a motorSouth_agency / Getty Images Hungary

Kell-e járatni, és ha igen, mennyit?

A legtöbb 1980 után gyártott járművet nincs értelme 30 másodpercnél tovább járatni. Ha az a cél, hogy gyorsabban felmelegedjen az utastér, inkább próbálj elindulni. A motor egy helyben való járatásának azért sincs értelme, mert az autó üresben is fogyaszt üzemanyagot (akár 1,9 litert óránként), ráadásul költséges meghibásodásokhoz vezethet.

Károsíthatja a motor alkatrészeit, beleértve a hengereket, a gyújtógyertyákat és a kipufogórendszert. A jármű számos alkatrésze – beleértve a kerékcsapágyakat, a gumiabroncsokat és a felfüggesztési rendszert – csak mozgás közben melegszik fel” – hívják fel a figyelmet az illetékesek, megerősítve, hogy az autót legfeljebb 30 másodpercig kell üresjáratban hagyni, hogy az olaj megfelelően tudjon keringeni a motorban.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra