Mosógépek tesztje: ha nincs 400 ezer forintod a legjobbra, már 120 ezerért is találhatsz megfelelőt

GettyImages-1329385425

A választék igen széles, az árak pedig jelentősen eltérnek, ezért ha mosógépvásárlás előtt állsz, érdemes körültekintően eljárnod. Mutatjuk, mire számíthatsz a teszt alapján.

Összesen 13 márka 62 mosógépét vizsgálta meg legújabb tesztjében a Tudatos Vásárlók Egyesülete. Az eredmény azt mutatta, hogy – ahogy arra már más termékkategóriákban is fény derült – nem a legdrágább a legjobb, és a kedvezőbb árfekvésű modellek között is akadnak használható darabok. Egy új készülék beszerzésére így nem feltétlenül kell százezreket áldoznod.

Mit vizsgáltak a teszten?

A teszten a szakemberek az EN 60456 nemzetközi szabványnak megfelelően, többféle szempont, így mosási, öblítési és centrifugálási hatékonyságuk, energia- és vízfogyasztásuk, zajkibocsátásuk és általános használhatóságuk figyelembevételével értékelték a termékeket. Népszerűségük és szélesebb választékuk okán a mezőnyben az elöl töltős termékek domináltak (összesen 52 darab), de azokra is gondolva, akik a másik fő típust részesítik előnyben, beválogattak közéjük 10 felül töltős modellt is.

Elöl töltős mosógépekből szélesebb a kínálat
Elöl töltős mosógépekből szélesebb a kínálatSerghei Starus / Getty Images Hungary

Melyik mosógép mos a legjobban?

Mivel egy mosógéppel szemben a mosási hatékonyság a legfontosabb követelmény, a legnagyobb súllyal (45 százalék) ez számított bele a végeredménybe. Miközben a teszten 467 ezer forintos átlagárával a Miele WWH 860 WCS típusjelű modellje bizonyult a legdrágább terméknek, ebben a tekintetben egy márkatársa, a 395 ezer forintos átlagárú Miele WWG 660 WCS került az élre, amely egyúttal az abszolút első helyezést is megszerezte.

Ha nem tudsz százezreket szánni egy mosógépre, akkor jó hír lehet, hogy az alacsonyabb árkategóriában is vannak kiváló mosási hatékonysággal rendelkező termékek. Erre jó példa a 119 ezer forintos átlagáron kapható Whirlpool FFB 7238 BV PT készülék, amely az öblítési hatékonyság (ami azt mutatja, hogy mennyi mosószer marad a ruhákban az öblítés után, aminek komoly jelentősége lehet érzékeny bőr esetén) terén még meg is előzte a drágább Miele modelleket.

És mi van a többi szemponttal?

Az egyesület közlése szerint a centrifugálási hatékonyság bajnokai a Samsung termékei lettek, ami főleg annak tükrében szép eredmény, hogy nem tartoznak a legzajosabb mosógépek közé, szemben például a másik végletet jelentő Indesit BTWL50300 és Candy CSO 14105TE-S modellekkel. Pedig az utóbbi az energia- és a vízfogyasztás szempontjából egyébként kifejezetten jól teljesített. A teszt részletes eredménye (előfizetés ellenében) ide kattintva olvasható.

A vásárlásnál fontos szempont lehet az energiahatékonyság is
A vásárlásnál fontos szempont lehet az energiahatékonyság isalexandrumagurean / Getty Images Hungary

Miért fizetős az eredmény?

„Az International Consumer Research & Testing (ICRT) 1990-ben létrehozott, egységes sztenderdeket követő termékteszteléssel foglalkozó szervezet. A célja az, hogy megalapozott információkkal segítse a vásárlókat. A hálózat fogyasztóvédelmi szervezeteket fog össze Európából és a világ minden tájáról. Minden tagja reklámmentesen, gyártóktól, kereskedőktől és politikai pártoktól függetlenül működik. A tesztek részletes eredményeit kizárólag az ICRT-hez tartozó szervezetek publikálhatják saját, erre a célra kialakított felületükön.

A hálózat magyarországi tagja a Tudatos Vásárlók Egyesülete, amely a www.tesztek.tudatosvasarlo.hu weboldalon teszi közzé magyarul a nemzetközi vizsgálatokban megszerzett részletes, fogyasztói szempontok mentén rendszerezett eredményeit, valamint a nálunk is kapható termékek – a teszt publikálásának időpontjában aktuális – átlagos fogyasztói árát. A TVE tesztjei olyan vizsgálatokra alapoznak, amelyekben nemcsak műszeres méréseket végeznek, hanem ki is próbálják, felhasználói oldalról is értékelik az adott árucikkeket” – írta indoklásában az egyesület.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra