Mosogatógépek tesztje: attól, hogy drága, még nem biztos, hogy jó

Újabb 56 mosogatógépet vizsgált meg legújabb tesztjében a Tudatos Vásárlók Egyesülete, így a korábbiakkal együtt már összesen 266 termékről lehet hasznos információkhoz jutni a vásárlás előtt.

A vizsgálat ezúttal is különféle paraméterek, többek között a tisztítási és szárítási hatékonyság, az energiafogyasztás, a felhasználói élmény és a zajkibocsátás szempontjából hasonlította össze a készülékeket. Az eredmény azt mutatta, hogy a magasabb ár megfizetése nem feltétlenül térül meg, és a középkategóriában is lehet olyan modelleket találni, amelyek a drágábbakkal is felveszik a versenyt.

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

Mi alapján döntsek?

Az első tisztázandó kérdés, hogy főzési, étkezési szokásaid tükrében kisebb (6–8 terítékes), vagy nagyobb (12–16 terítékes) gépre van-e szükséged. Ezután gondold végig, hogy mekkora a rendelkezésre álló hely. Így még inkább leszűkítheted a kört aszerint, hogy az adott térbe egy részben vagy teljesen beépíthető, pult alá építhető vagy szabadon álló változat illik-e. Az előbbi kettő előnye, hogy a konyhabútorba „rejthetőek”, ezért nem szúrnak szemet.

Mennyiből lehet megúszni?

A teszten jól szereplő, vagyis legalább 70 százalékos eredménnyel végző beépíthető gépek közül a legkedvezőbb ár/érték arányt az IKEA Lagan nevű modellje mutatta fel, amihez 85 ezer forintért lehet hozzájutni, míg a szabadon álló készülékek közül ebben a tekintetben a 108 ezer forintos átlagárú Bosch SMS25AW05E emelkedett ki. A másik végletet az a teljesen beépíthető Miele termék jelentette, amely 999 ezer forintos átlagára ellenére alig tudta túlszárnyalni kedvező árfekvésű versenytársait a maga 75 százalékos eredményével. Az említett gépek a vizsgálatok során közel azonos tisztítási és szárítási hatékonyságot mutattak, így a különbség a víz- és energiafogyasztásból, a csendesebb működésből, illetve a praktikus kialakításból adódott.

Az eredmény szerint a legtöbb mosogatógép jól tisztít
Az eredmény szerint a legtöbb mosogatógép jól tisztítJackF / Getty Images Hungary

Az egyesület szerint a mezőnyben szép számmal akadtak olyan készülékek, melyek alacsonyabb árazásuk mellett is azonos vagy jobb eredmény értek el, mint a legdrágább termék. Sőt, még a Miele kínálatában is akadt egy modell, ami harmadannyiba kerül, mégis hasonlóan teljesített – bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy itt egy szabadon álló típusról van szó. Ha csak az értékeléseket vesszük figyelembe, akkor azt lehet mondani, hogy az élen 75 százalékos vagy magasabb eredménnyel a Miele, a Neff, a Bosch és az IKEA mosogatógépei végeztek.

Mennyire energiatakarékosak?

Mivel a legtöbb termék tisztítási és szárítási teljesítménye megfelelő, a felhasználói élményen túl a vásárlásnál az energia- és vízfogyasztás lehet az egyik legfontosabb szempont. Az egyesület megjegyzi, szinte minden készülék rendelkezik ECO-üzemmóddal, ami ugyan hosszabb idő alatt fut le, de cserében takarékosabb működést ígér. Miközben a normál programnál a vízfogyasztás 7 és 20 liter között alakul, addig az ECO-funkciónál 6–14 liter közé esik, ami hosszú távon jelentős különbséget hozhat, így ajánlott ilyen téren is utánanézni a kiszemelt modellnek. Ami az energiahatékonyságot illeti, a legtöbb terméken már az új, idén márciusban bevezetett EU-s címke szerepel, ami egy A-tól G-ig terjedő skálán jelzi az energiafogyasztási szintet. Ezen a legjobb energetikai besorolást az „A” jelöli.

Van értelme használtat venni?

A mosogatógépek sokszor hibátlan állapotban, másodkézből is beszerezhetők, így mindenképp érdemes átböngészni a használt készülékek kínálatát is, tanácsolja az egyesület. A teszten figyelemre méltó eredményt értek el például a kereskedelmi forgalomban már nem kapható, de használtan továbbra is megvásárolható Bosch SMV68N60EU, a Miele G 4932 SC SERIES 120 és Siemens SN678X36TE modellek.

Ha új mosogatógépet vásárolsz, jusson eszedbe, hogy a régi készülék veszélyes hulladéknak számít, ezért vagy add át a kereskedőnek (jogszabályi kötelessége átvennie tőled), vagy keress fel vele egy hulladékudvart. A teszt részletes eredménye (előfizetés ellenében) ide kattintva olvasható.

Miért kell fizetni az eredményért?

A tesztet a közhasznú nonprofit civil szervezetként működő Tudatos Vásárlók Egyesülete végezte, amely 2015 óta tagja a havonta több mint 50 millió fogyasztó döntését független, kiváló minőségű laboratóriumi vizsgálatokkal segítő nemzetközi International Consumer Research&Testing (ICRT) hálózatnak. A kipróbált termékekről tudni kell, hogy azokat minden esetben anonim módon, kiskereskedőtől szerzik be. Ez azt jelenti, hogy nem tesztelnek prototípusokat, sem pedig gyártók által felajánlott ingyenes termékmintákat. A vizsgálatok mindig egy egységesen kidolgozott módszertan alapján készülnek, így a több ezer terméket egy sor szempont szerint lehet összehasonlítani, akár úgy is, ha kipróbálásuk más időpontban történik.
Oszd meg másokkal is!
Mustra