Rossz hőfokon mosol: ezt ajánlják a szakértők

GettyImages-534220761

Ha túl alacsony vagy túl magas hőmérsékleten mosol, az változatos problémákat szülhet.

Amikor mosásra kerül a sor, sokan egyszerűen csak bedobálják a szennyeseket a mosógépbe, anélkül hogy túl sokat gondolkoznának a víz hőmérsékletén. Ennek azonban negatív hatása lehet a ruhák tisztaságára és élettartalmára, illetve extra kiadásokhoz is vezethet. A szakértők elmondják, mikor milyen hőfok az ideális.

Mikor kell forró vízzel mosni?

Az, hogy a mosógépet milyen hőfokon érdemes használni, a mosandó ruhák típusától, anyagától, illetve a szennyeződések mértékétől függ. Szakértők szerint a makacs foltokat és szennyeződéseket 50 fok feletti hőmérsékleten lehet a leghatékonyabban eltávolítani. „Mindig azt tanácsoljuk az embereknek, hogy az adott szövetre vonatkozó ajánlás figyelembevételével a lehető legmagasabb hőfokon mossanak” – mondja Mary Gagliardi takarítási szakértő.

Minél magasabb a hőmérséklet, annál hatékonyabb a tisztítás.

Az erősen szennyezett fehér ruhákat, pelenkákat és sportcuccokat ezért magas hőmérsékleten érdemes mosni. Mivel azonban egyes anyagok a hőhatás következtében összemehetnek vagy kifakulhatnak, az első lépés mindig legyen az, hogy ellenőrzöd a címkén szereplő mosási útmutatót.

Az erősen szennyezett ruhákat 50 fok feletti hőmérsékleten érdemes kimosni
Az erősen szennyezett ruhákat 50 fok feletti hőmérsékleten érdemes kimosnisefa ozel / Getty Images Hungary

Mindemellett szempont lehet az is, hogy a meleg vizes mosás fogyasztja a legtöbb energiát, így ennek a legnagyobb a környezeti terhelése és a költségvonzata.

Mikor elegendő a hideg víz?

Ha aggódsz a környezeti hatások miatt, és csökkenteni szeretnéd a szénlábnyomodat, gondold át, hogy a hideg vizes mosás (ami alatt 30 fokos vagy alacsonyabb hőfok értendő) is elegendő lehet-e a ruháid tisztításához. Ha a válasz igen, ezzel jelentős megtakarítást érhetsz el.

A mosógép működéséhez felhasznált energia körülbelül 90 százalékát a vízmelegítés emészti fel.

A hideg vizes mosás további előnye, hogy megakadályozza a ruhák elszíneződését és a szövetek összezsugorodását. Ezt szokás használni a kényesebb mosnivalókhoz, például a fehérneműkhöz és a gyapjúszövetekhez, de jó választás lehet a sötét színű ruhákhoz is. „A sötét ruhák az első mosáskor kifakulhatnak, a hideg vizes ciklussal viszont elérhető, hogy minél kevesebbet veszítsenek színükből” – hívják fel a figyelmet a szakérők.

Ha spórolni akarsz, jó megoldás lehet a kézi mosás is
Ha spórolni akarsz, jó megoldás lehet a kézi mosás isPhornphan Pradittiemphon / EyeEm / Getty Images Hungary

Másfelől a hideg vízzel történő mosásnak van egy hátránya is. Alacsony hőmérsékleten csökken a szappan vagy a mosószer tisztítási hatékonysága, ezért a foltos, erősen szennyezett ruhák nem feltétlenül lesznek elég tiszták. Ezt némi fehérítő vagy színbiztos folteltávolító hozzáadásával lehet ellensúlyozni.

Akkor mivel járok a legjobban?

A szakértők egyetértenek abban, hogy a hideg vízzel való mosás a legkörnyezetkímélőbb, legtakarékosabb megoldás, de számolni kell azzal, hogy az ajánlott mosási hőfok ruhadarabonként változó lehet. Éppen ezért azt javasolják, hogy ne együtt mosd ki az összes szennyest, hanem válogasd szét azokat színük, anyaguk és mosási hőmérsékletük szerint. Ha viszont mélyebb tisztításra van szükség, ne csökkentsd le túlzottan a hőfokot, vagy fontold meg a kézi mosást, és szükség szerint használj valamilyen specifikus folttisztítót.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra