Hogy érdemes szétválogatni a szennyest, hogy ne fogják össze egymást a ruhák? Tippek nagymosáshoz

GettyImages-517104074

Gondot okoz, hogy milyen szisztéma szerint válogasd szét a szennyest? A szakértő elmondja, ő hogyan csinálja.

Sokan megtapasztalták már, hogy milyen mérhetetlenül bosszantó tud lenni, amikor például egy piros zokni keveredik a világos szennyesek közé, így kedvencek pólójuk rózsaszínen kerül elő a mosásból. Ezért is fontos alaposan átválogatni a mosnivalókat, mielőtt a mosógépbe kerülnének.

„A szennyes szortírozása segít minimalizálni a kopást és a színátvitelt, ami megnövelheti a ruhák élettartamát. Ha viszont minden színt válogatás nélkül egymás mellé dobálunk, hamarabb tönkremehet az anyaguk, és elveszíthetik újszerű kinézetüket” – mondta el a Reader's Digest kérdésére Patric Richardson mosási szakértő.

Fontos szabály, hogy a ruhák szétválogatása előtt mindig olvasd el a címkéjükön lévő mosási útmutatót. Ha valamelyiken a kézi mosás vagy a száraztisztítás szimbólumát látod, akkor számolj vele, hogy azt nem szabad mosógépben mosni.

Hogy válogassam szét a szennyest színek szerint?

Miután a mosási útmutató alapján képbe kerültél, hogy a különféle ruhák, textilek és törülközők milyen programon és hőfokon moshatók, jöhet a válogatás. Richardson azt ajánlja, felejtsd el az elterjedt módszert, miszerint a szennyeseket csak világos és sötét színek szerint kell különválasztani. Neki van egy hatékonyabb rendszere, ami négy elemből áll:

  • világos ruhák
  • sötét ruhák
  • hideg színű ruhák (pl. kék, zöld, lila)
  • meleg színű ruhák (pl. vörös, sárga, barna, narancssárga)

Ez a csoportosítás a ruhák színét adó festék súlyát veszi alapul, melynek a mosás során koptató hatása lehet. A hideg színek előállítása például több festéket igényel, ezért ezek a ruhák nehezebbek, így rossz ötlet világosabb vagy meleg színű darabokkal vegyíteni őket. Nem tudod eldönteni, hogy a piros és kék csíkos ing pirosnak vagy kéknek számít-e? Richardson szerint ezt nem kell túlgondolni, csak nézz rá, és hallgass a megérzéseidre.

A szakértő szerint nem elég csak világos és sötét színekre szétválogatni a ruhákat
A szakértő szerint nem elég csak világos és sötét színekre szétválogatni a ruhákatMartin Poole / Getty Images Hungary

Van értelme kategória szerint csoportosítani?

Vannak, akik kategóriák szerint szeretik elkülöníteni a szennyest, ami azt jelenti, hogy a lepedők, törülközők, farmerek és kényes ruhák mind külön kupacokba kerülnek, mások pedig a szortírozásnál inkább a szennyeződések mértéket veszik figyelembe. Richardson azonban úgy véli, erre a legtöbb esetben semmi szükség nincs.

„Én nem válogatom szét a szennyest kategóriák szerint. A kényes, finom ruhákat csak mosózsákba teszem, és a többi, hasonló színű holmival együtt mosom ki. Még a fekete szaténlepedőimet is bedobom a fekete farmereim mellé.”

És anyag szerint?

Richardson szerint az egyetlen kivétel, amit nem a színe, hanem az anyaga szerint érdemes különválasztani, az az aktív sportruházat. Idetartoznak a spandexből, polipropilénből és más csúcstechnológiájú szövetekből készült termékek. Mivel az ilyen textíliák felszívják az izzadságot és gyorsan száradnak, hajlamosak visszatartani az olajos szennyeződéseket és baktériumokat, mosásuk pedig enzimalapú mosószert igényel. Ezekből tehát érdemes egy ötödik halmot képezni, majd külön kimosni őket. Itt ismét jól jön, ha elolvasod a ruhacímkét, hiszen így rögtön kiderülhet, ha egy anyaghoz speciális mosóprogram vagy tisztítószer szükséges.

Hogyan kell kimosni a szétválogatott ruhákat?

Richardson azt javasolja, hogy várd meg, amíg összejön egy teljes töltetnyi szennyes, vagy legalább 5-6 ruhadarab, ami elegendő egy kisebb mosáshoz. Ezzel megakadályozható, hogy a ruhák túl sokat forogjanak a dobban, ráadásul így nem kell feleslegesen pazarolnod az áramot és a vizet sem.

Hogy milyen legyen a mosás hőfoka, arról általában eltérnek a vélemények, de általános gyakorlat, hogy a világos ruhákat magasabb, a színeseket pedig alacsonyabb hőmérsékleten szokták tisztítani. A szakember ugyanakkor azt mondja, hogy nincs különösebb értelme variálni. A lényeg, hogy a ruhákat meleg vízben mosd ki, majd hidegben öblítsd ki, a végén pedig legyen egy gyors centrifugálás.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra