Ez történik a fiókban a régi telefonoddal

GettyImages-1660490157
Olvasási idő kb. 5 perc

Nem jó ötlet, ha a megunt vagy lecserélt régi okostelefonunkat betesszük a fiókba, mondván, majd jó lesz még valamire. Ugyanis, ha nem kellő gonddal járunk el, a benne lévő lítiumion-akkumulátor rövid idő alatt tönkremegy, és így az egyébként még jó állapotban lévő telefon használhatatlan lesz.

Ha valamilyen oknál fogva nehezen válunk meg a régi készülékünktől, jobb, ha megfogadjuk a szakértők tanácsát, akik számos hasznos praktikát javasolnak annak érdekében, hogy a fiókból ne a kukába kerüljön az okostelefon.

A régi készülék akár tüzet is okozhat

Az egyik hazai mobilszolgáltató országos, reprezentatív kutatásából kiderült, hogy tavalyelőtthöz képest 2023-ban ugyan már kevesebben, de még mindig a magyarok több mint fele tárol az otthonában használaton kívüli mobiltelefont annak ellenére, hogy az öregedő akkumulátor veszélyes is lehet a környezetre, és akár tüzet is okozhat. 

A helytelenül tárolt régi mobiltelefon akár ki is gyulladhat
A helytelenül tárolt régi mobiltelefon akár ki is gyulladhatSean Gallup / Getty Images Hungary

A kutatásból egyértelműen kiderült, hogy az elektronikai hulladékkal kapcsolatos tudatos magatartás még nem általános jelenség a magyarok körében.

A felmérés szerint a magyarok fele 3-4 évig használ egy mobiltelefont, ötödük azonban akár négy évnél is tovább. Szerencsére ma már egyre kevesebb mobilkészülék landol a szemetesben, de még így is közel tízből egy megkérdezett kidobja a régi telefonját. Ez azért is problémás, mert az elektronikai hulladékokban, így a mobilkészülékekben is találhatók olyan veszélyes anyagok, amelyek a rendeltetésszerű használat során nem okoznak gondot, de nem megfelelő tárolás esetén vagy a kommunális hulladékba kerülve már ártalmasak is lehetnek.

A lecserélt okoseszközöket soha ne dobjuk a szemétbe
A lecserélt okoseszközöket soha ne dobjuk a szemétbepicture alliance / Getty Images Hungary

Például az öregedő akkumulátor elkezdhet szivárogni, így veszélyes anyagokat juttat a környezetbe, vagy akár tüzet is okozhat.

Ezzel szemben, ha visszavisszük a telefont a szolgáltatónkhoz, a készülékeket az erre szakosodott szakemberek megfelelő módon darabjaira bontják, és az alkatrészekben található összetevőket, többek közt értékes fémeket, a megfelelő eljárással kinyerik, majd újrahasznosítják, ezáltal az esetleges veszélyes anyagok nem kerülnek hulladékként a környezetbe.

Az akkumulátor kulcsfontosságú

Akár azért cseréljük le a régi telefonunkat, mert elhasználódott, akár az új funkciók miatt váltunk készüléket, ha az eszközünk még tökéletesen működik, és nem szeretnénk tőle megválni, mert még az is megeshet, hogy valamikor szükségünk lesz egy tartalék készülékre, érdemes az alábbi jó tanácsokat betartva tárolni az okoseszközeinket.

Mielőtt eldobozoljuk a régi telefonunkat, gondoskodjunk az akkumulátorról
Mielőtt eldobozoljuk a régi telefonunkat, gondoskodjunk az akkumulátorrólEleganza / Getty Images Hungary

A lítiumion-akkumulátorok kiváló találmányok, hiszen hihetetlen mennyiségű erőt hordoznak magukban, nagyon biztonságosak, és nem igényelnek sok gondozást több száz lemerülési ciklusért cserébe. Ha azonban az éppen „majd jó lesz még valamire” félretett régi készüléket egyszerűen csak bedobjuk egy fiókba néhány hónapra vagy esetleg évekre, akkor lehet bármilyen innováció a lítiumion-akkumulátor, egyáltalán nem teszünk jót vele.

TÉNYLEG BAJ LEHET BELŐLE, HA A ZSEBEDBEN TARTOD A TELEFONOD

Egy kutatás kiderítette, hogy a mobiltelefonok elektromágneses sugárzásának való kitettség aggodalomra adhat okot, miután jelentősen befolyásolja a termékenységet. Ha kíváncsi vagy arra is, hogy a mobilozás hogyan befolyásolja a családalapítást, olvasd el ezt a cikkünket is.

Annak érdekében, hogy a biztonsági tartalékként megtartott eszköz bármikor rendelkezésünkre álljon, amikor szükségünk van rá, megfelelően kell tárolnunk. Ennek érdekében a szakemberek az alábbiakat javasolják.

Így tárold a régi okostelefont vagy táblagépet

Az okoseszközök számára az a legideálisabb, ha 50 százalékos akkufeltöltöttséggel tároljuk. Ha teljesen feltöltjük, az lerövidítheti az akkumulátor élettartamát, ha pedig túl alacsony a töltöttsége, akkor az akkumulátor annyira lemerülhet, hogy talán már fel sem tudjuk újra tölteni.

Mindig csak félig töltsük fel a fiókban pihenő készüléket
Mindig csak félig töltsük fel a fiókban pihenő készüléketbymuratdeniz / Getty Images Hungary

Fontos, hogy a félretett készüléket mindenképpen kapcsoljuk ki, és hűvös, de legfeljebb 32°C-os hőmérsékleten és nedvességtől mentes helyen tároljuk. Az extrém hideg mínuszok is súlyosan károsíthatják az akkumulátort. 

A készülék töltöttségét érdemes félévente ellenőrizni, és ha szükséges, akkor ismét 50 százalékra feltölteni az akkumulátort, illetve a szoftvert és alkalmazásokat frissíteni.

Ha helyesen járunk el, a régi készülékeket is gond nélkül újra használjatjuk, ha szükséges
Ha helyesen járunk el, a régi készülékeket is gond nélkül újra használjatjuk, ha szükségesshapecharge / Getty Images Hungary

Mindemellett javasolt a telefont vagy a táblagépet becsomagolni egy szöszmentes ruhába, és behelyezni egy olyan simítózáras tasakba, amiben a szendvicseket visszük magunkkal. Ez garantáltan megvédi a nedvességtől, a szennyeződéstől és a portól a készüléket.

Praktikus, ha a töltőkábelt a készülék mellett tároljuk, így nemcsak feltölteni lesz könnyebb, hanem ha mégis úgy döntünk, hogy eladjuk, az új tulajdonos azonnal elkezdheti használni. 

A szakemberek szerint, ha egy készülék egy vagy másfél évig a fiók mélyén pihen, jó esély van arra, hogy soha többé nem fogjuk használni. Ilyenkor érdemes megfontolni az eszköz eladását.

Ha egy másik elektromos berendezéssel kapcsolatos veszélyekről is szívesen olvasnál, ajánljuk az alábbi cikkünket:

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?

Érdekességek