Súlyos fertőzést kaphatsz, ha sosem tisztítod meg ezt a mobilkiegészítőt

GettyImages-1837914350
Olvasási idő kb. 5 perc

Legyen szó ingázásról, edzésről vagy egy kis háttérélményről munka közben, a fejhallgatók és fülhallgatók majdnem olyan nélkülözhetetlenek a mindennapokban, mint az okostelefonok. Nem is gondolnánk azonban, hogy használatuk mennyi egészségügyi kockázattal jár. De vajon melyik a jobb, melyik a higiénikusabb, és melyik károsítja kevésbé a fülünket?

Az eszközökön megtelepedő baktériumok száma egyes források szerint akár 2700-szor több lehet, mint egy átlagos vágódeszkán, és 330-szor több kórokozó hemzseghet rajta, mint egy konyhapulton. Ráadásul vannak orvosok, akik épp ezeknek az eszközöknek tulajdonítják, hogy az elmúlt néhány évben nőtt a fülfertőzések száma.

Megéri tisztán tartani ezeket a mobilkiegészítőket

Az, hogy a fül- vagy a fejhallgatók higiénikusabbak-e, nagymértékben függ a kialakításuktól, és attól, hogyan használjuk ezeket. A közvetlenül a hallójáratba behelyezett füldugók egy szinte csaknem hermetikusan lezárt környezetbe kerülnek, így a kórokozók a A baktériumokkal szennyezett eszközökről a fülbe jutó organizmusok fertőzést okozhatnak.

A füldugók és a fejhallgatók is gyulladást okozhatnak
A füldugók és a fejhallgatók is gyulladást okozhatnakbymuratdeniz / Getty Images Hungary

A fejhallgató ezzel szemben nem hatol a fülbe, hanem a hallószerv külső részén támaszkodik, így nem érintkezik közvetlenül a belső fül érzékeny területeivel.

Ettől azonban még nem lesz automatikusan higiénikusabb a fejhallgató.

Ennek pedig az az oka, hogy a füldugóhoz hasonlóan a fejhallgató is összegyűjti a verejtéket, a hámló bőrsejteket és a faggyút. A fertőzések elkerülése érdekében tehát mindkét eszközt javasolt alkoholos törlőkendővel rendszeresen megtisztítani, használaton kívül szárazon tartani és megfelelően tárolni. 

Fontos továbbá az is, hogy soha ne osszuk meg senki mással a fülhallgatónkat, mert akkor újabb és újabb, valamint egyre több baktérium kerül a fülünkbe.

A fül- vagy a fejhallgató károsítja jobban a hallást?

A fülkárosodás tekintetében mindkét eszköz kockázatot rejt magában, ha nem megfelelően használjuk. Kifejezetten aggodalomra ad okot a zaj által okozott halláskárosodás, amely akkor fordul elő, ha hosszú ideig nagy hangerőn használjuk. Ez ugyanis a belső fülben lévő apró szőrszálak károsodását okozza, amelyek kulcsfontosságúak a hallás szempontjából. Miután ezek a belső fülben lévő, mély és magas hangokat felismerő szőrsejtek nem képesek regenerálódni, a halláskárosodás nem orvosolható. 

A baktériumok mellett a zaj által okozott halláskárosodás is veszélyezteti a fület
A baktériumok mellett a zaj által okozott halláskárosodás is veszélyezteti a fületLuis Alvarez / Getty Images Hungary

A füldugók további hátránya, hogy közvetlenül a hallójáratba juttatják a hangot, ezzel pedig fokozzák a hangnyomást.

Ezzel szemben a fejhallgatóból kívülről érkező hangok jobban szétterjednek, ez pedig potenciálisan csökkenti a dobhártyára nehezedő közvetlen nyomást. Ettől függetlenül mindkét eszközt felelősségteljesen kell használni, ami azt jelenti, hogy a hangerőt megfelelő szinten kell tartani, és rendszeresen szüneteket kell tartani, hogy a fülünk regenerálódni tudjon.

Jó tudni, hogy a magasabb decibelen hallgatott zenét kevesebb ideig tudjuk biztonságosan hallgatni. A fül-orr-gégészek javaslata szerint akkor ártunk a legkevesebbet a fülünknek, ha 80 százalékos hangerővel maximum 90 percig hallgatunk zenét. Ha ennél tovább akarjuk használni a fülhallgatót, akkor csökkentsük a hangerőt.
Fontos figyelmeztető jel lehet, hogy túl hangosan hallgatjuk a zenét, ha a közelünkben lévők is hallják, amit hallgatunk. 

Ha mások is hallják a zenénket, az azt jelenti, hogy túl hangos
Ha mások is hallják a zenénket, az azt jelenti, hogy túl hangosFreshSplash / Getty Images Hungary

Egy másik javaslat szerint akkor járunk el helyesen, ha betartjuk az úgynevezett 60/60-as szabály, vagyis a fülhallgatót legfeljebb 60 percig használjuk a hangerő 60 százalékáig, és ezt követően legalább 60 perces szünetet tartunk.

Melyik a jobb edzéshez?

Az aktív életmódot folytatók számára kulcsfontosságú az edzéshez megfelelő audioeszköz kiválasztása. A legtöbben a füldugókat választják, amelyek között vannak kifejezetten edzéshez tervezettek, ügyelve arra, hogy jobban ellenálljanak az izzadságnak, és biztonságosan illeszkedjenek a fülbe, hogy azok az erőteljes mozgás során ki ne essenek.

Vannak olyan mobilkiegészítők, amelyeket kifejezetten edzéshez terveztek
Vannak olyan mobilkiegészítők, amelyeket kifejezetten edzéshez terveztekGuido Mieth / Getty Images Hungary

A füldugók hátránya azonban az, hogy a gumiból készült végeikkel teljesen lezárhatják a hallójáratot, és ez a hangszigetelés balesetveszélyes lehet futás vagy kerékpáros közben, ha nem halljuk tisztán a környezetükben lévő zajokat, jelzéseket.

Bár a fejhallgatók néha jobb hangminőséget és akkumulátor-élettartamot biztosítanak, sportolás közben méretük miatt kényelmetlenek lehetnek, és sokkal kevésbé ellenállóak az erős izzadsággal szemben. Ráadásul az is megeshet, hogy sportolás, például futás vagy ugrálás közben nem maradnak biztonságosan a helyükön.

Mindkettőtől eldugulhat a fül

Mind a füldugók, mind a fejhallgatók hozzájárulhatnak a fülzsír felhalmozódásához, de előbbiek különösen problémásak lehetnek, mivel bekerülnek a hallójáratba. Az orvosok megfigyelték, hogy azoknál, akik rendszeresen használnak fülhallgatót, gyakoribb a fülzsírfelhalmozódás és a füldugulás.

Akár a hallásunkat is kockára tehetjük, ha nem megfelelő módon tisztítjuk a fülünket. Olvasd el cikkünket arról, hogy az orvosok mit javasolnak a fülápolást illetően.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek