Így kerüld el a gagyit: nem minden csokimikulás az, aminek látszik

GettyImages-900820132

A boltokban, piacokon és vásárokon elképesztő a választék a különféle méretű, formájú és ízesítésű csokimikulásokból. Mutatjuk, mire figyelj a vásárlásnál, hogy ne a leggagyibbat sózzák rád.

Egyik szép ünnepi hagyományunk, hogy december 6-án reggel a gyerekek megtisztított kiscsizmáiba csokimikulás kerül. Ez azonban nem volt mindig így. Az első csokimikulások a Henri Nestlé nevéhez fűződő tejcsokoládé 1875-ös feltalálása után pár évvel jelentek meg a boltok polcain. Érdekesség, hogy ezek kezdetben még teljesen tömörek voltak. Az üreges csokigyártás technológiája ugyanis csak jóval később, az 1970-es években fejlődött ki.

Sokak számára újdonság lehet, de Magyarország igazi csokimikulás-nagyhatalomnak számít: a Nestlé diósgyőri gyárából – amely az egyetlen kizárólag üreges csokifigurát gyártó üzem a cégcsoporton belül – a világ 25 országába szállítanak ünnepi csokifigurákat. Így fordulhat elő, hogy még az olyan távoli helyeken is, mint Brazília vagy Japán, a gyerekek magyar készítésű csokimikulást kaphatnak. Bár a diósgyőri gyárban a figurákat kizárólag valódi tej- és étcsokoládéból állítják elő, ez nem minden bolti termékre érvényes.

Mire kell figyelni a vásárlásnál?

Általános szabályként elmondható, hogy ha egy terméken a „csokoládé” felirat olvasható, akkor nem nagyon nyúlhatsz mellé vele. Ahogy azt korábban az Innovációs és Technológiai Minisztérium is közölte,

a vásárlásnál figyelni kell arra, hogy a terméken csokoládé, tejcsokoládé vagy étcsokoládé megnevezés szerepeljen. Érdemes minél magasabb kakaó szárazanyag-tartalmú figurát választani, a tejcsokoládék esetén ennek meg kell haladnia a 25, étcsokoládéknál pedig a 35 százalékot, a valós értéket a címkén fel kell tüntetni.

Ha viszont egy terméken a „kakaós tejbevonó massza”, „étbevonó massza” vagy „tejfigura” kifejezések valamelyike szerepel, akkor ne számíts semmi jóra. Ez arra utal, hogy kevesebb kakaóvajat tartalmaz, így gyengébb a minősége, éppen ezért nem is lehet csokoládénak hívni. Mint arra elnevezésük is utal, az olcsóbb bevonókat inkább kekszek, ostyák bevonására szokták használni. Itt tehát sajnos nagyon is igaz, hogy a minőséget meg kell fizetni.

A vásárlásnál ajánlott átolvasni a címkét
A vásárlásnál ajánlott átolvasni a címkétpicture alliance / Getty Images Hungary

Hogyan készül a csokimikulás?

Két évvel ezelőtti tesztünkön tejcsokoládés csokimikulásokat kóstoltunk. Traszkovics Zsolt élelmiszermérnök, a DIATRA Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetője akkor elmondta, a csokimikulás gyártásához ugyanolyan tejcsokit használnak, mint a tábláshoz, az egyetlen különbség, hogy más formába öntik.

„A tejcsoki öntőformája két részből áll. Ezek közé híg formában töltik be a csokoládét, majd addig forgatják, amíg egyenletesen eloszlik. Az utolsó lépésben az alapanyagot lehűtik, megvárják, hogy megszilárduljon, és a jól ismert csomagolásba teszik” – tudtuk meg a szakembertől.

Azt egyébként, hogy mi nevezhető tejcsokoládénak, a Magyar Élelmiszerkönyv szabályozza. A fentebb említett minimum 25 százalékos szárazanyag-tartalom mellett a másik fontos kritérium, hogy a termék tej szárazanyag-tartalmának legalább 14 százaléknak kell lennie, tejzsírtartalma pedig nem lehet kevesebb mint 3,5 százalék. Felhasználhatnak hozzá növényi eredetű zsiradékokat is, de maximális mennyiségük nem haladhatja meg az 5 százalékot.

A tejcsokis változatnál a kakaó szárazanyag-tartalomnak el kell érnie a 25 százalékot
A tejcsokis változatnál a kakaó szárazanyag-tartalomnak el kell érnie a 25 százalékotAlexander Ließ / Getty Images Hungary

És miért szürkül el egy idő után?

Traszkovics Zsolt magyarázata alapján ezért a jelenségért a csokoládé felületére „kivándorló” zsír, illetve cukor a felelős, ami vagy technológiai hiba, vagy az elhúzódó, nem megfelelő tárolás következménye. Ő szintén azt tanácsolta, hogy a vásárlásnál mindig olvasd el a címkét. Így elkerülheted, hogy például „nugátfigurát” vásárolj, ami megtévesztésig hasonlít a tejcsokoládés mikulásra, de összetételét tekintve nem sok köze van hozzá.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra