Így kerüld el a gagyit: nem minden csokimikulás az, aminek látszik

GettyImages-900820132

A boltokban, piacokon és vásárokon elképesztő a választék a különféle méretű, formájú és ízesítésű csokimikulásokból. Mutatjuk, mire figyelj a vásárlásnál, hogy ne a leggagyibbat sózzák rád.

Egyik szép ünnepi hagyományunk, hogy december 6-án reggel a gyerekek megtisztított kiscsizmáiba csokimikulás kerül. Ez azonban nem volt mindig így. Az első csokimikulások a Henri Nestlé nevéhez fűződő tejcsokoládé 1875-ös feltalálása után pár évvel jelentek meg a boltok polcain. Érdekesség, hogy ezek kezdetben még teljesen tömörek voltak. Az üreges csokigyártás technológiája ugyanis csak jóval később, az 1970-es években fejlődött ki.

Sokak számára újdonság lehet, de Magyarország igazi csokimikulás-nagyhatalomnak számít: a Nestlé diósgyőri gyárából – amely az egyetlen kizárólag üreges csokifigurát gyártó üzem a cégcsoporton belül – a világ 25 országába szállítanak ünnepi csokifigurákat. Így fordulhat elő, hogy még az olyan távoli helyeken is, mint Brazília vagy Japán, a gyerekek magyar készítésű csokimikulást kaphatnak. Bár a diósgyőri gyárban a figurákat kizárólag valódi tej- és étcsokoládéból állítják elő, ez nem minden bolti termékre érvényes.

Mire kell figyelni a vásárlásnál?

Általános szabályként elmondható, hogy ha egy terméken a „csokoládé” felirat olvasható, akkor nem nagyon nyúlhatsz mellé vele. Ahogy azt korábban az Innovációs és Technológiai Minisztérium is közölte,

a vásárlásnál figyelni kell arra, hogy a terméken csokoládé, tejcsokoládé vagy étcsokoládé megnevezés szerepeljen. Érdemes minél magasabb kakaó szárazanyag-tartalmú figurát választani, a tejcsokoládék esetén ennek meg kell haladnia a 25, étcsokoládéknál pedig a 35 százalékot, a valós értéket a címkén fel kell tüntetni.

Ha viszont egy terméken a „kakaós tejbevonó massza”, „étbevonó massza” vagy „tejfigura” kifejezések valamelyike szerepel, akkor ne számíts semmi jóra. Ez arra utal, hogy kevesebb kakaóvajat tartalmaz, így gyengébb a minősége, éppen ezért nem is lehet csokoládénak hívni. Mint arra elnevezésük is utal, az olcsóbb bevonókat inkább kekszek, ostyák bevonására szokták használni. Itt tehát sajnos nagyon is igaz, hogy a minőséget meg kell fizetni.

A vásárlásnál ajánlott átolvasni a címkét
A vásárlásnál ajánlott átolvasni a címkétpicture alliance / Getty Images Hungary

Hogyan készül a csokimikulás?

Két évvel ezelőtti tesztünkön tejcsokoládés csokimikulásokat kóstoltunk. Traszkovics Zsolt élelmiszermérnök, a DIATRA Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetője akkor elmondta, a csokimikulás gyártásához ugyanolyan tejcsokit használnak, mint a tábláshoz, az egyetlen különbség, hogy más formába öntik.

„A tejcsoki öntőformája két részből áll. Ezek közé híg formában töltik be a csokoládét, majd addig forgatják, amíg egyenletesen eloszlik. Az utolsó lépésben az alapanyagot lehűtik, megvárják, hogy megszilárduljon, és a jól ismert csomagolásba teszik” – tudtuk meg a szakembertől.

Azt egyébként, hogy mi nevezhető tejcsokoládénak, a Magyar Élelmiszerkönyv szabályozza. A fentebb említett minimum 25 százalékos szárazanyag-tartalom mellett a másik fontos kritérium, hogy a termék tej szárazanyag-tartalmának legalább 14 százaléknak kell lennie, tejzsírtartalma pedig nem lehet kevesebb mint 3,5 százalék. Felhasználhatnak hozzá növényi eredetű zsiradékokat is, de maximális mennyiségük nem haladhatja meg az 5 százalékot.

A tejcsokis változatnál a kakaó szárazanyag-tartalomnak el kell érnie a 25 százalékot
A tejcsokis változatnál a kakaó szárazanyag-tartalomnak el kell érnie a 25 százalékotAlexander Ließ / Getty Images Hungary

És miért szürkül el egy idő után?

Traszkovics Zsolt magyarázata alapján ezért a jelenségért a csokoládé felületére „kivándorló” zsír, illetve cukor a felelős, ami vagy technológiai hiba, vagy az elhúzódó, nem megfelelő tárolás következménye. Ő szintén azt tanácsolta, hogy a vásárlásnál mindig olvasd el a címkét. Így elkerülheted, hogy például „nugátfigurát” vásárolj, ami megtévesztésig hasonlít a tejcsokoládés mikulásra, de összetételét tekintve nem sok köze van hozzá.

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra