Így is tisztává varázsolhatod a mikrót: nem csak a citrom és az ecet hat

GettyImages-182222167

Bár ritkán vizsgáljuk át a mikrohullámű sütő belsejét annak érdekében, hogy megtudjuk, mennyire lett piszkos ételmelegítés közben, biztosak lehetünk benne, hogy tisztítása nagy odafigyelést igényel. Biztosan te is jártál már úgy, hogy a paradicsomszósz melegítés közben hangos pukkanással terítette be a mikród belső terét, vagy az olvasztandó vaj zsírozta azt végig. Ha igen, figyelj: itt a mikrótisztítás magasiskolája!

Az ecet a háziasszonyok egyik titkos fegyvere: nincs ez másképp akkor sem, ha valamit meg kell tisztítani. Két pohár vízhez adagolj két evőkanál ecetet – egyesek azt tanácsolják, tehetsz hozzá valamilyen illóolajat is, hogy kevésbé legyen markáns az ecetszag, de ha azt is furcsállnád, ha a mikródban másféle, erős illat terjeng, azt is megértjük. Fontos, hogy az edény legyen mikrózható, amelyben mindezt megteszed, viszont lehetőleg ne műanyag edényt válassz. Magas fokozaton időzítsd öt percre a mikród, majd még negyedóráig ne nyisd ki az ajtaját. Óvatosan emeld ki a tálat – forró lehet! –, majd vedd ki a forgótányért, és tiszta ronggyal töröld le, a mikró belsejét pedig papírtörlővel simítsd át, míg száraz nem lesz. Kész is vagy!

 A citrom erejét használd tisztításra

Egy méretes citromot nyomkodj meg, majd vágd félbe, és nyomd bele a lehető legtöbb levét egy pohár vízbe.

A vizet és a két fél citromot is helyezd egy nagyobb mikrózható edénybe, majd magas fokozaton öt-tíz percig tedd bele a mikrohullámú sütőbe.

Öt perc várakozás után vedd ki – ez a folyadék is forró lehet természetesen, így azért óvatosan emeld majd ki. Nincs más hátra, mint hogy a kivett forgótányért és a mikró belsejét áttöröld.

 

Így egyszerű a mikrohullámú sütő tisztítása!
Így egyszerű a mikrohullámú sütő tisztítása!MarianVejcik / Getty Images Hungary

A mikrohullámú sütőt mosogatószerrel is tisztíthatod

Ehhez ráadásul használhatod a fentiekben már ismertetett, jól bevált és rettenetesen egyszerű módszert is. Tölts meg egy edényt meleg vízzel, tegyél bele mosogatószert, öt percig járasd magas fokozaton, majd még öt percen át hagyd, hogy a forró gőz végezze dolgát. Mind a tányért, mind a mikró belsejét először szivaccsal töröld át, majd ezt követően száraz konyharuhával vagy papírtörlővel szárítsd meg.

De még az ablaktisztító is beválik

10 fújásnyi ablaktisztítót keverj el vízzel, majd nézd meg alaposan a sütő belsejét: ha vannak ráégett ételfoltok, azokra is fújj egyet-egyet. A már ismert módszer szerint öt percet magas hőfokon járasd a mikrót, majd ugyanennyi ideig hagyd még zárva, utána pedig óvatosan távolítsd el belőle a tálat, és törölgesd át előbb szivaccsal, majd száraz ruhával vagy papírtörlővel.

Ne hagyd, hogy idáig fajuljon az állapot!
Ne hagyd, hogy idáig fajuljon az állapot!Andrey Mitrofanov / Getty Images Hungary

Ha már csillog-villog a mikród, ideje odafigyelni arra, hogy ez az állapot meg is maradjon: hetente érdemes ennek érdekében belül áttörölni, ha pedig valami kifröccsen, azonnal ki kell tisztítani. További mikrosütős tippjeinket is olvasd el, ha még többet szeretnél kihozni ebből a konyhai kisgépből!

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek