Biztonság, melegítés és grillfunkció: ezek a legjobb mikrók

27 újabb mikrohullámú sütőt tesztelt le a Tudatos Vásárlók Egyesülete, így a korábban vizsgált termékekkel együtt már 38 márka 167 modellje szerepel az eredményben. Mutatjuk, melyek most a legjobb mikrók.

A teszt során a szakemberek laboratóriumi körülmények között vizsgálták, hogy a készülékek – köztük 133 szabadon álló, 34 beépíthető, 47 kombinált, 76 grillfunkciós és 44 hagyományos mikró – milyen gyorsan olvasztják ki, főzik és grillezik meg az ételt, illetve hogy teljesítenek a biztonság, az energiahatékonyság, a zajszint és az általános használhatóság terén. Az eredmény azt mutatta, hogy már 20 ezer forint körüli áron is lehet olyan terméket találni, ami 61 százalékos összteljesítményével megfelel az átlagos elvárásoknak.

Melyik a legjobb mikrohullámú sütő?

Egy hagyományos mikrohullámú sütőtől leginkább azt várjuk, hogy viszonylag hamar és egyenletesen olvassza ki vagy melegítse meg az ételt, vagyis a belseje ne maradjon hideg, amikor a külseje már átforrósodott. A teszt alapján úgy tűnik, hogy ilyen szempontból nem nagyon nyúlhatsz mellé, mivel a vizsgált készülékek a melegítési hatékonyságra legalább közepes vagy jobb értékelést kaptak.

Az árak azonban ezúttal is nagy szórást mutattak – még egy adott márkán belül is. Erre jó példa, hogy miközben a kategóriagyőztes Whirlpool MWF 420 BL modell 52 ezer forintos átlagáréért cserében 73 százalékos összeredményt tudott felmutatni, addig a gyártó egy másik terméke 25 ezer forintos ára ellenére 71 százalékot ért el, ráadásul az energiahatékonyság tekintetében is felülmúlta márkatársát.

A boltokban hatalmas a választék
A boltokban hatalmas a választékIldar Abulkhanov / Getty Images Hungary

Bár a grillkészülékekkel szemben jogos elvárás, hogy a grillezés legyen az egyik erősségük, a vizsgálaton éppen ennek ellenkezőjére derült fény. Azért akadtak kivételek is: az első három helyen a Bosch, a Whirlpool és a Miele termékei végeztek. Az ár/érték arány szemszögéből ugyanakkor itt is vegyesen alakult a kép. Az élmezőnybe jutó termékek összesített eredménye 69 és 72 százalék között mozgott, melyhez 61 ezer, 197 ezer és 447 ezer forintos átlagárak párosultak.

Ha nem szoktál nagyobb sütés-főzésekbe fogni, de néha azért összedobnál egy süteményt, a sütő kiváltására alkalmas lehet egy kombinált mikrohullámú sütő is. Így nem kell külön költened a két készülékre, illetve több helyed marad is, mutatott rá közleményében az egyesület. A vizsgált kombinált mikrók ára a teszten 45 és 800 ezer forint közé esett. Az utóbbi végletet az első helyre rangsorolt Miele H 7440 BMX modell jelentette, ami 76 százalékos eredményt ért el, ám jó hír lehet, hogy egy Samsung termék alig maradt le mögötte 69 százalékos teljesítményével, úgy, hogy átlagosan csak 47 ezer forintot kérnek érte.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

hirdetés

Mennyire biztonságos a használatuk?

A grill-, valamint forrólevegő-funkcióval rendelkező kombi mikróknál fontos kérdés lehet, hogy mennyire forrósodik át az ajtajuk, vagy ha szabadon álló modellről van szó, akkor az egész külsejük. Erre külön szabvány is vonatkozik. Az előírások szerint az ajtó legfeljebb 60 Celsius-fokig, míg a burkolat maximum 55 fokig melegedhet fel. A teszten azt is ellenőrizték, hogy a készülékek túllépik-e a határértéket, majd ezt figyelembe vették a pontozásnál is.

A biztonság szempontjából szintén lényeges kérdés, hogy a mikrók elektronikailag is rendben vannak-e, vagyis előfordulhat-e, hogy áramütést okoznak. Mint kiderült, ettől szerencsére nem kell félni, a termékek kivétel nélkül megfeleltek az előírásoknak. Hasonlóan pozitív kicsengése lett a szivárgástesztnek is, melynek során sugárzásmérő készülékkel vizsgálták a készülékeket, de határérték feletti sugárzást egyiknél sem mutattak ki. A részletes eredmény (előfizetés ellenében) itt olvasható.

Miért fizetős az eredmény?

Az International Consumer Research & Testing (ICRT) 1990-ben létrehozott, egységes sztenderdeket követő termékteszteléssel foglalkozó szervezet. A célja az, hogy megalapozott információkkal segítse a vásárlókat. A hálózat fogyasztóvédelmi szervezeteket fog össze Európából és a világ minden tájáról. Minden tagja reklámmentesen, gyártóktól, kereskedőktől és politikai pártoktól függetlenül működik. A tesztek részletes eredményeit kizárólag az ICRT-hez tartozó szervezetek publikálhatják saját, erre a célra kialakított felületükön. A hálózat magyarországi tagja a Tudatos Vásárlók Egyesülete, amely a www.tesztek.tudatosvasarlo.hu weboldalon teszi közzé magyarul a nemzetközi vizsgálatokban megszerzett részletes, fogyasztói szempontok mentén rendszerezett eredményeit, valamint a nálunk is kapható termékek – teszt publikálásának időpontjában aktuális – átlagos fogyasztói árát. A TVE tesztjei olyan vizsgálatokra alapoznak, melyekben nemcsak műszeres méréseket végeznek, hanem ki is próbálják, felhasználói oldalról is értékelik az adott árucikkeket.

Oszd meg másokkal is!
Mustra