Életmentő szokás terjed Magyarországon: eddig hanyagoltuk, bár kötelező

GettyImages-521328568
Olvasási idő kb. 3 perc

Az autópályán biztonsági sávot kell hagyni a forgalom lelassulásakor, így a segítség is könnyebben érkezhet, ha baleset miatt áll a kocsisor. Az autós közlekedésben ennek a szokásnak alapvetőnek kellene lennie, a magyarokra eddig mégsem volt jellemző.

Végre hazánkban is kezd gyökeret verni az az egyébként a KRESZ által is előírt szabály, amely alapján baleset, torlódás esetén automatikusan félre húzódnak az autók, elkerülve ezzel a közlekedési káoszt és a további balesetek bekövetkezését, adta hírül a Világgazdaság.

Régóta így kellene tenni

Több mint tíz éve, 2012. szeptember 1-jétől van érvényben az a szabályozás, mely szerint több sávos autópályán és autóúton a belső sávban haladóknak a szalagkorlátig, a külső sávban lévőknek pedig a leállósávba kell húzódniuk, ha hirtelen megáll a forgalom. Számos ország már régóta alkalmazza ezt a szabályt a gyakorlatban is.

Ha nyaralásunk során Ausztrián, Németországon, Csehországon vagy éppen Szlovénián haladunk át, akkor gyakran tapasztalhatjuk, hogy torlódás esetén minden külső forgalmi irányítás nélkül, automatikusan húzódnak le a közlekedők, hogy ezzel mentősávot biztosítsanak.

Sőt: a jogszabályok szerint büntetés is jár azoknak, akik nem húzódnak félre, vagy a sort a leállósávon, jobbról igyekeznek kikerülni.

A mentősáv meghagyása Magyarországon még új szokás
A mentősáv meghagyása Magyarországon még új szokásJasmin Merdan / Getty Images Hungary

Szerencsére hazánkban is kialakulóban van a szokás: az M1-es autópályán már találkozhatunk a dicséretes trenddel, de az M3-as és az M7-es autópályán is látunk erre buzdító molinókat.

Ezt a szokást veszik fel a magyarok most

A KRESZ szerint az azonos irányú forgalom számára két vagy ennél több forgalmi sávval rendelkező autópályán és autóúton kialakult forgalmi torlódás esetében a segítséget nyújtó járművek akadálytalan továbbhaladásának biztosítása érdekében a következőképp kell viselkedniük:

  • a) a belső (bal szélső) forgalmi sávban közlekedőknek szorosan a forgalmi sáv bal szélére kell húzódni,
  • b) az egyéb forgalmi sávokban közlekedőknek a forgalmi sávban a lehetséges mértékben jobbra kell húzódni,
  • és - ha az így kialakuló „folyosóban” történő biztonságos elhaladás azt szükségessé teszi - a forgalmi sávokat kijelölő terelővonalak átlépésével kell haladni és megállni.

Ezért fontos így viselkedni

Így egy balesethez, helyszíneléshez hamarabb érnek ki a mentők, rendőrök, ráadásul a saját várakozási időnk is lerövidül a gyorsabb mentési munkálatok miatt. Ha a szokás országosan gyökeret ver, akkor elkerülhetővé válik az a típusú közlekedési káosz, ami abból adódik, hogy a járművezetők egyik része szabályos, a másik részét egyébként sem érdeklik a szabályok, a harmadik csoport pedig nem tudja, hogy mit tegyen, ezért összevissza szlalomozik az úton.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek