Meglepő közlekedési szabályok: ez jár annak az orosz autósnak, akinek koszos a kocsija

GettyImages-1499042511
Olvasási idő kb. 5 perc

Azt hihetnénk, a közlekedési szabályok viszonylag egységesek a világon, pedig bizonyos helyi jellegzetességek árnyalják a képet, legyenek azok a fenyegető légszennyezettségi adatok, eltévedt tevék, pucér vagy túl sokat nassoló sofőrök.

A World Air Quality Index valós idejű légszennyezettségi adatokat kínál az egész világról, melyből „tisztán” látható, hogy Ázsia a légszennyezettség tekintetében komoly kihívásokkal küzd: Kazahsztán és Irán egyes városai a „nagyon egészségtelen” besorolásból egyenesen a „veszélyesbe” csúsztak ijesztő értékeikkel. Erre is igyekszik megoldást kínálni az a Fülöp-szigeteki módszer, miszerint hétfőnként az 1-es és 2-es számjegyre végződő rendszámmal rendelkezők nem használhatják gépjárművüket. (2014-ig a budapesti szmogrendeletben a páros-páratlan rendszámok mentén korlátoztak.)

Mobiltelefon-használat

A mobiltelefon használata vezetés közben természetes módon a legtöbb országban tilos. Ez nálunk is így van, de ha letesszük a telefont egy pillanatra, és szabaddá tett kezünket a szívünkre tesszük, ismerjük be, egy hosszabb piros lámpánál sokan már nyúlnak is a mobil után gyors konzultációért. Na, ez például az Egyesült Királyságban ebben a formában megengedhetetlen. Ott ugyanis a kéziféknek behúzott állapotban, a motornak pedig leállítva kell lennie ahhoz, hogy a telefont kézbe vehesd. Ez óvatosságról árulkodó, felelős szabály, csak a fizetős autópálya-kapuknál vagy a „drive through” típusú autós gyorséttermeknél jelent esetleg nehézséget azoknak, akik a telefonjukkal óhajtanak fizetni.

Ez láthatóan veszélyes, nem csoda, hogy tiltják a szabályok
Ez láthatóan veszélyes, nem csoda, hogy tiltják a szabályokMatic Grmek / Getty Images Hungary

Véralkoholszint

A vezetéshez megengedett alkoholszint kérdése sokakban felmerül, ha nyaraláskor autóba ülnének. Az Amerikai Egyesült Államokban a véralkoholszint limitje 0,8 ezrelék. A még nagyobb fokú biztonság érdekében a franciák azt is előírják járművezetőik számára, hogy tartsanak maguknál alkoholszondát, és indulás előtt szükséges esetben ellenőrizzék saját lehetőségeiket. Abszolút zéró tolerancia Magyarországon kívül a környéken Románia, Szlovákia és Csehország esetében van.

A sávok váltott használata szintén sok hibalehetőséget rejt magában
A sávok váltott használata szintén sok hibalehetőséget rejt magábanSimon McGill / Getty Images Hungary

Evés-ivás

Ugye volt már olyan, hogy a monoton autópályán vezetés közben egy-egy falatka fasírozott vagy csipsz mentett meg a végzetes álmosságtól. Van, aki koffeines italokat, mások a hideg vagy szénsavas folyadékokat hívják segítségül ilyenkor, hogy le ne ragadjon a szemük. Kivéve Cipruson! Nem elég, hogy hozzánk képest minden fordítva van, ami a vezetés élményét így is éppen eléggé megzavarja, még azzal is számolnia kell az ott vezetni vágyónak, hogy a volán mögött sem egy falat étel, sem egy korty folyadék bevitele nem engedélyezett.

Gyalogos az úton

A féket többek között azért is szerelték az autókba, gondolhatnánk, hogy ha egy elénk tévedő gyalogost észlelünk az úton, időben a pedálra lépve megmenthessük annak életét. Kínában azonban büntetést von maga után, ha az úton áthaladó gyalogos láttán valaki fékez.

A légszennyezés is lehet korlátozó tényező, sőt!
A légszennyezés is lehet korlátozó tényező, sőt!Hindustan Times / Getty Images Hungary

Állatok az úton

Történt nem is olyan régen, hogy Pablo Escobar néhai kolumbiai drogbáró által a latin-amerikai országba betelepített vízilovak elszaporodott állományából egy szegény pára az autópályára tévedt, s ott egy személygépjárművel ütközött. Ennek nem szabad megtörténnie Dél-Afrikában, ahol az úton kószáló állatok a szabályok szerint elsőbbséget élveznek, de az Egyesült Arab Emírségekben sem, ahol ugyan nincs írásba foglalva, mégis minden autós megáll az úton átkelő tevék előtt.

Esztétika

A németek annyira megengedők, hogy még azt is elviselik, ha valaki akár pucéran vezeti saját autóját, csak a kiszálláskor már legyen rajta valami, ami illően ápol és eltakar, míg az oroszok azt sem viselik el, ha valaki piszkos autóba ül. A járművet megállító rendőrök értékítéletére bízva bírság szabható ki minden, a forgalomban koszosan részt vevő autóra. Ha viszont egy autó piszkos lett, Svájcban vallási okokból nem ajánlott annak tisztítását vasárnapra hagyni.

De csak gépjárművén belül lehet ennyire ledér a vezető
De csak gépjárművén belül lehet ennyire ledér a vezetőWestend61 / Getty Images Hungary

Bizonyára mindannyiunk részesült már pocsolyazuhanyban életünk során, egy buszmegállóban vagy a zebránál gyanútlanul várakozva szakadó esőben, amikor egy busz vagy személygépkocsi az út szélén hömpölygő kisebb folyó jelentős víztartalmát egyenesen ránk zúdította. Brigdet Jones sem úszta meg szárazon! Pedig éppen az Egyesült Királyságban, ahol egyébként a sok esőzés miatt ennek van is létjogosultsága, ezért büntetést szabnak ki, ahogyan Japánban is.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek