Mi az oka annak, hogy a séfek magasról szórják a fűszert az ételre?

GettyImages-1339981307

A profi séfek körében elterjedt szokás, hogy jó magasról szórják meg fűszerekkel vagy sóval az ételt.

A műfaj egyik koronázatlan királya Nusret Gökçe török séf, becenéven Salt Bea, aki még 2017-ben robbantotta fel az internetet azzal, hogy egy kacifántos csuklómozdulattal egészen új szintre emelte a magasról sózást. A színpadias mozzanat azt a benyomást kelti, mintha sajátos fűszerezési technikája csupán a közönség szórakoztatását szolgálná, ám valójában van egy praktikus hozadéka is.

Ezért szokták magasról megfűszerezni az ételt

A Kitchn magyarázata szerint a magasból szórás legfőbb előnye, hogy a fűszerek így egyenletesebben kerülhetnek az ételre, aminek bizonyos esetekben komoly jelentősége van. Ha valami olyasmit készítesz, ami sok kevergetést igényel, akkor kevésbé problémás, ha mondjuk az összes őrölt kömény egy pontra koncentrálódik, hiszen a főzés végére úgyis eloszlik. Ha azonban a serpenyő tartalmát nem szerencsés mozgatni – például mert meg kell várnod, amíg átsül a hús, vagy széteshetnek a zöldségek –, akkor fontos lehet, hogy a fűszerekből mindenhová egyenletesen jusson.

Ez elméletben jól hangzik, de vajon tényleg működik a gyakorlatban is? A Cook’s Illustrated egy kísérlettel járt a végére, melynek során 10, 20 és 30 centiméteres magasságból szórtak borsot csirkemellekre. Ezek közül az utóbbi megoldás bizonyult igazán nyerőnek, vagyis a borsot 30 centis távolságból sikerült a legjobban eloszlatni. Magasabbról viszont már nincs értelme próbálkozni, mert a fűszerek egy része úgy már a serpenyőn vagy a tányéron kívül fog landolni – vonta le a tanulságot a Mental Floss.

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra