Miért utálják a macskák annyira, ha a hasukhoz érnek?

Olvasási idő kb. 2 perc

A macskák elég tágan értelmezik a gazdi-kedvenc viszonyt. Még ha időnként el is hitetik veled, hogy te vagy a főnök, a végén úgy is ki fog derülni, hogy valójában ők diktálnak.

Ha valami olyasmivel próbálkozol a macskánál, ami nincs ínyére, általában foggal-körömmel tiltakozik ellene, így a saját bőrödön is megtapasztalhatod, hogy teljesen hasztalanul erőlteted. A szabály alól a kényeztető szándékú simogatás, vakarászás sem képez kivételt. Ha nem úgy csinálod, ahogy a macska elvárná, biztos lehetsz benne, hogy a tudtodra fogja adni. De miért épp akkor szokott tiltakozni, amikor a hasánál akarod megvakarni? Az állatorvos máris elárulja!

Jogos önvédelem

Dr. Bodó Andrea állatorvos a Dívány kérdésére elmondta, a macskák testén van néhány kritikus pont, amivel óvatosan kell bánni. Idetartozik a hastájéki rész is, ami az egyik legérzékenyebb, legsebezhetőbb pontjuknak számít. Ha ugyanis megsérül, az könnyen végzetes következményekkel járhat rájuk nézve.

Miközben a macskák mellkasában a létfontosságú szerveket bordák védik, addig hasfalukat csak az izmok választják el a külvilágtól.

Ezért is óvják annyira, hogy elhúzódnak előled. Ha viszont egy cica önként kínálja fel neked a hasát, vagyis a hátán fekve incselkedik veled, akkor ezt úgy lehet értékelni, hogy a legmagasabb szintű bizalmat tanúsítja irántad. A szakember azt tanácsolja, hogy ne élj vissza vele: mindig csak óvatosan, lassan és finoman simogasd, de csak addig, amíg jó neki. Ha elege van belőle, úgyis észre fogod venni.

A hasuk a legérzékenyebb pontjuk
A hasuk a legérzékenyebb pontjukMariah Black / Getty Images Hungary

A nyakuknál jobban szeretik

A macskák számára általában sokkal kellemesebb, ha a pofájuk melletti, alatti részen simogatod, vakarászod őket. Itt vannak a szagmirigyeik is, amikkel hozzád dörgölőzve megjelölnek. Dr. Bodó Andrea hozzátette: ha nem akarsz mellényúlni náluk, akkor érdemes megfigyelned a testbeszédüket is.

Amikor például a macska a hátán fekszik, de tág a pupillája, rángatja a farkát és merev a teste, az arra utalhat, hogy támadni készül (szemben a kutyával, melynél ugyanez a testhelyzet a megadás jele), nem pedig arra, hogy simogatásra vágyik.

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?

Érdekességek