Légtisztító növények a lakásban: mennyit ér valójában a hatásuk?

A NASA korábbi kutatása nyomán számos cikk született arról, hogy a légtisztító növények milyen hasznos szerepet tölthetnek be egy városi lakásban. Ez azonban még nem jelenti azt, hogy ha beállítsz egy fikuszt a nappali sarkába, akkor hirtelen tiszta lesz a levegő.

Mivel a kutatás félreértésekre adhat okot, Török Balázs, a Lets Leaf YouTube-csatorna szerkesztője, aki sorozatunkban építő jellegű tanácsaival segíti a szobanövények gondozását, fontosnak tartotta tisztázni, pontosan hogy zajlott a vizsgálat, illetve milyen következtetéseket lehet levonni az eredményből.

Légtisztító növények a lakásban: ezeket a fajokat vizsgálták

A légtisztító növények fogalmával azután ismerkedett meg a világ, hogy a NASA 1989-ben készített egy kutatást, amely arra kereste a választ, hogy a vizsgált fajok képesek-e megtisztítani a levegőt az olyan káros anyagoktól, mint a formaldehid, a benzol vagy a triklór-etilén, emlékeztetett Balázs. Ehhez a következő, könnyen tartható fajtákat választották ki:

  • Rákvirág (Aglaonema modestum)
  • Borostyán (Hedera helix)
  • Csüngőágú fikusz (Ficus benjamina)
  • Gerbera (Gerbera jamesonii)
  • Sárkányfák (Dracaena deremensis „Janet Craig”, Dracaena marginata, Dracaena massangeana, Dracaena deremensis „Warneckei”)
  • Anyósnyelv (Sansevieria laurentii)
  • Vitorlavirág (Spathiphyllum „Mauna Loa”)
  • Krizantém hibridet (Chrysanthemum morifolium)

Balázs szerint a kutatás érdekes eredményt hozott: a növények a káros anyagok 47–89 százalékát vonták ki a levegőből, ami valójában elég nagy szórásnak tekinthető, vagyis elképzelhető, hogy más fajok is hasonlóan teljesítettek volna. Az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy a légtisztító hatást egy kicsi és zárt, 76×76×76 centiméteres térben vizsgálták, amit nem lehet egy lapon emlegetni egy hagyományos szoba méreteivel. A növények ráadásul nem közönséges talajban, hanem aktív szenes közegben voltak, ami arról híres, hogy megköti a szennyező anyagokat, a cserepekben pedig ventilátorokkal keringették a levegőt.

Egyetlen fikusz a nappaliban nem fog csodákat tenni
Egyetlen fikusz a nappaliban nem fog csodákat tenniZarifa / Getty Images Hungary

A vizsgálat tehát kísérleti körülmények között zajlott, így bár tényleg megerősítette, hogy a növények légtisztító tulajdonságokkal bírnak, egy nagyobb, otthoni helyiségben bizonyára más eredmény jött volna ki. Balázs ezért azt javasolja, hogy a vásárlásnál elsősorban annak alapján dönts, hogy a számodra szimpatikus fajoknak milyen igényeik vannak, illetve mennyit kell foglalkozni velük, és ne csak az lebegjen a szemed előtt, hogy majd jól megtisztítják a levegőt. Ez a hatás ugyanis csak egy kisebb térben, megfelelő körülmények között tud igazán érvényesülni. További részletek az alábbi videóban:

Oszd meg másokkal is!
Mustra