Aggódsz a légkondi fogyasztása miatt? Így marad több pénz a zsebedben

GettyImages-1386717061

A légkondit nagy energiazabálónak tartják, de okos használatával nem lehetetlen spórolni.

Így spórolj a légkondival

A növekvő energiaárak arra késztethetnek, hogy kétszer is meggondold, mikor kapcsolod be otthonodban a klímát, ami különösen igaz lehet akkor, ha egy régi, elavult készüléked van. Néhány egyszerű praktika segítségével azonban így is lefaraghatsz az üzemeltetési költségekből. Most ezeket ismerheted meg.

1. Állítsd magasabbra a hőmérsékletet

Értelemszerűen a beállított hőmérséklet megemelése az egyik legbiztosabb módja annak, hogy csökkentsd a légkondicionáló fogyasztását. Hogy mennyivel, arról eltérnek a vélemények. Egyes szakértők úgy vélik, hogy 2-3 fokos különbségnél 2-3 százalékkal csökkenthető az energiaszámla összege, ami nem hangzik soknak, de más tippekkel kombinálva már érezhető lehet a hatása.

Az ok egyszerű: ha a hőmérséklet magasabbra van állítva, a klímának nem kell olyan keményen dolgoznia, hogy elérje a kívánt értéket, ami alacsonyabb energiafelhasználást eredményez.

Az első dolog, amit a spórolás érdekében megtehetsz, hogy magasabbra állítod a légkondi hőmérsékletét
Az első dolog, amit a spórolás érdekében megtehetsz, hogy magasabbra állítod a légkondi hőmérsékletétWestend61 / Getty Images Hungary

2. Húzd be a függönyöket

Ha gazdaságosan akarod használni a légkondicionálót, akkor fontos, hogy a nap legmelegebb óráiban behúzd a függönyöket.

A déli fekvésű ablakokat reggeltől délutánig süti a nap, ami felmelegíti a levegőt, illetve a berendezési tárgyakat, amelyek további hőt sugároznak a lakótérbe.

A magasabb hőmérséklet pedig rontja a készülék hatásfokát, és nagyobb fogyasztáshoz vezet.

3. Ellenőrizd az ablakok szigetelését

A huzatos ablakok és ajtók nem csak télen jelentenek ráfizetést. Ha a légkondicionáló teljes kapacitással üzemel, de a hideg levegő a réseken keresztül távozik, miközben meleg levegő szivárog be, az felesleges pazarlással jár.

4. Éjszakánként szellőztess

Amint lenyugszik a nap, a levegő is lehűl, ezért az esti időszakban jobban jársz, ha klíma járatása helyett egyszerűen kitárod az ablakokat.

Ahogy a hűvös levegő belép a lakásba, felfelé tolja, és kiszorítja a melegebb levegőt.

Csak reggel ne felejtsd el becsukni az ablakokat, amikor újra kezd emelkedni a kinti hőmérséklet!

A szellőztetés nem kerül semmibe, mégis sok múlik rajta
A szellőztetés nem kerül semmibe, mégis sok múlik rajtaMaria Korneeva / Getty Images Hungary

5. Telepíts intelligens termosztátot

Az okosotthonok elmaradhatatlan kelléke az intelligens termosztát, amely előre programozható beállítási lehetőségekkel rendelkezik. Ez lehetővé teszi, hogy automatikusan kikapcsoljon a klíma abban az időben, amikor elmész otthonról, majd bekapcsoljon, amikor hazatérsz, amivel további megtakarítás érhető el. Számos ilyen eszköz okostelefonról is vezérelhető.

6. Helyezd át a termosztátot

Ha a termosztátod egy déli fekvésű ablak előtt van, és közvetlen napsütés éri, akkor tévesen mérheti fel a hőmérsékletet, vagyis úgy ítélheti meg, hogy melegebb van a lakásban, mint valójában. Emiatt a légkondicionálónak is többet kell dolgoznia, neked pedig többet kell fizetned érte.

7. Kerüld a benti főzést

Amikor be van kapcsolva a légkondi, lehetőleg ne nagyon főzz. Ez ugyanis megint csak felmelegíti otthonod levegőjét, ráadásul a páratartalmat is megnöveli, ami a hőérzetedre is hatással lehet. Ha megteheted, a nyári időszakban használd ki a lehetőséget, és próbálj minél többet a szabadban sütögetni. Így összekötheted a kellemeset a hasznossal.

8. Rendszeresen szervizeltesd a légkondit

Az alacsony hűtőközeg vagy a szennyezett, eltömődött szűrő is hozzájárulhat ahhoz, hogy a klímád nem tud teljes kapacitással működni. A berendezés szervizeltetése ezért hiába jár extra kiadással, hosszú távon visszahozhatja az árát.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra