Tanulj meg profin grillezni 7 + 1 egyszerű lépésben

Grillezni tavasszal talán még jobb, mint nyáron: az enyhe szélben a parázs gyorsabban felizzik, és 40 fokos meleg helyett langyos estéken és délelőttökön forgathatjuk a húst a tűzön. Vagy inkább a parázson? Egyáltalán hogyan lesz ez az egész biztonságos, és mikor elég meleg, de még nem túl forró a parázs?

Amikor az ember először dönt úgy, hogy a konyhai kontaktgrill mellé – vagy helyette – egy jó kis faszenes grillt is beszerez, talán még nem is ugrik be az a rengeteg kérdés, ami néhány órával vagy nappal később, élesben már igen. A faszenes grill olcsóbb, mint a gáz, és ami még fontosabb: extra, füstös ízekkel tuningolja majd a húsokat és zöldségeket. Utóbbiak miatt most ennek használatát vesszük sorra mindazoknak, akik most vágnak bele a kerti grillezésbe. 

#1 Hol?

Annyi biztos, hogy erkélyen ez a fajta grillezés tilos, és az udvaron is figyelnünk kell arra, hogy a tűz bármikor bármibe belekaphat, így a nulladik lépés legyen, hogy magunk mellé készítünk valamit, amivel elfojthatjuk az esetleg rossz helyen fellobbanó lángokat. A szerkezet álljon stabilan, ne legyen a közelben fa, bokor, felakasztott nejlonotthonka, télűzésről maradt szalmabáb és más sem, amibe a lángok belekaphatnak. 

#2 Tisztítás

Fontos, hogy a rács is tiszta legyen, és a korábban leégett faszén hamujától is megszabadulj. 

#3 Előkészítés

Legyenek előkészítve, bepácolva a húsok és a zöldségek – utóbbiak vastagságtól függően 3-5 perc alatt elkészülnek. 

#4 Láng vagy parázs?

Csakis az utóbbi. Gyújtsd meg a faszenet, majd várd meg, amíg kicsit leég a láng, és csak a forró parázs marad, vagyis a narancssárga parázson már fehér hamuréteg is kialakul. Azt mondják, akkor a legjobb a parázs, ha nem kell azonnal elkapnod a kezed, ha fölé teszed, de néhány másodpercnél tovább nem bírod ki a hőmérsékletét. A grillhőtartomány a szakik szerint 150 fok fölött van. (Ne használj semmi olyasmit a tűz beindítására, ami égéskor mérgező anyagokat bocsát ki. A cél, hogy minden a parázson piruljon, a faszéntől – és nem például benzintől – kapjon extra aromákat.)

#5 A hőmérséklet szabályozása

Magas hőfokon vagy a lángok közepén a hús külseje megéghet, miközben a belseje nyers marad. Ha túl forrónak találod  a parazsat, akkor egy piszkafa segítségével told szét, ha pedig gyenge, húzd össze egy kicsit.  

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

#6 Milyen legyen a hús?

Egy, maximum másfél cm vastag szeleteket válassz, és ne szurkáld őket sütés közben, mert akkor kifolyik a levük és nem lesznek szaftosak. Válassz egy kicsit zsírosabb húsfélét, az nem szárad ki, de füstöltet semmiképpen se, mert annak sütése közben rákkeltő anyagok keletkeznek. 

#7 Forgatás

Ne forgasd túl sokat a hússzeleteket, mert attól is elveszthetik a szaftjukat. Elég egyszer, amikor a hús teteje a hőtől kifehéredik.

+ 1 Mikor van kész?

A legvastagabb részén nyomd meg egy kicsit. Ha már kemény, akkor átsült. A hal húsa sokkal hamarabb elkészül, annál szinte annyi is elég, hogy a húsa ne legyen áttetsző. A zöldségek és gyümölcsök alacsonyabb hőfokon és rövidebb idő alatt megsülnek, így gyengébb parázs is elég nekik

Oszd meg másokkal is!
Mustra