Erre figyelj, ha a kutya is veled utazik az autóban

Az állatorvos elmondja, mire érdemes figyelned, hogy mindkettőtök számára kényelmes és biztonságos legyen az utazás, és az autóban se essen kár.

A kutyád odavan a kocsikázásért, ezért amikor csak teheted, elviszed magaddal? Akkor remélhetőleg tisztában vagy vele, hogy milyen előkészületeket kell tenned, hogy megfelelő körülmények között utazhassatok. Ha mégsem, akkor a következőkben egy sor hasznos tanácsot kaphatsz.

Első a biztonság

Ha a kutya szabadon mozoghat a kocsiban, az balesetveszélyes helyzetet teremthet, hiszen bármikor előfordulhat, hogy váratlanul az öledbe pattan, vagy akár kiugrik a nyitott ablakon, hogy üldözőbe vegyen egy kósza macskát. Dr. Bodó Andrea állatorvos ezért elengedhetetlennek tartja a kutya biztonságos rögzítését. Erre két megoldás is van: vagy egy speciális, kutyáknak szánt biztonsági öv és hám segítségével kötöd be a hátsó ülésen, vagy egy stabilan rögzíthető szállítóketrecben vagy bokszban helyezed el a csomagtartóban.

Hiába élvezi, megbetegedhet, ha kidugja a fejét az ablakon
Hiába élvezi, megbetegedhet, ha kidugja a fejét az ablakonChalabala / Getty Images Hungary

Amennyiben a kutya összehányja a kocsit, az egyikőtöknek sem lesz jó (neked azért sem, mert a szag még sokáig kísérteni fog), így ha általában rosszul viseli az autózást, az indulás előtti órákban adj be neki egy utazási betegség elleni tablettát, hogy megelőzd a bajt – tanácsolja az állatorvos. Hosszabb utak esetén fontos, hogy néhány óránként, vagy a kutya jelzésére megállj, hogy elvégezhesse a dolgát és mozoghasson egy kicsit. Ilyenkor – főleg a nagy melegben – gondoskodj az itatásáról is. Ha már a melegnél tartunk, alapvető szabály, hogy a nagy hőségben soha ne hagyd magára az állatot az autóban egy pillanatra sem (egyébként is rossz ötlet), de lehetőség szerint útközben is úgy állítsd be az utastér hőmérsékletét, hogy az kellemes legyen számára.

Nagyon aranyos látvány, de nem szerencsés, ha a kutya menet közben kilógatja a fejét a kocsiból,

mert a menetszél könnyen kötőhártya-gyulladást, esetleg fülgyulladást okozhat.

Az autónak is kell a védelem

Nemcsak az autózás jelent veszélyt a kutyára, hanem a kutya is az autóra. Elég csak a nyáladzásra, a kaparászásra, a harapdálásra vagy a hulló kutyaszőrre gondolni. Ennek megelőzésére tanácsos ülésvédő huzatot használni, vagy legalább letakarni az üléseket egy pokróccal, takaróval, ami utólag könnyen kiporszívózható – javasolja a Lifehacker. Ha a kutyád hajlamos az orrát az ablakokhoz nyomni, maszatos foltok maradhatnak utána, aminek úgy veheted elejét, ha a kritikus részeken fóliát teszel rájuk. Ugyanígy teheted kutyabiztossá a kényes bőrfelületeket is.

Dolgok, amikre szükséged lehet

Ha rendszeresen autóztok együtt, vagy hosszabb útra indultok, praktikus lehet összeállítanod egy kutyás túlélőkészletet is, melynek a Lifehacker ajánlása szerint a következő tárgyakat kell tartalmaznia:

 • összecsukható tál és egy teli vizespalack;
 • jutalomfalatok (hosszabb út esetén kutyaeledel);
 • nejlonzacskók a kutyagumihoz;
 • egy extra póráz;
 • nyakörv vagy hám;
 • elsősegélycsomag;
 • törülközők (egy a tisztálkodáshoz és egy másik vizes bunda esetére);
 • nedves törlőkendők a koszos mancsokhoz;
 • szagtalanító dezodor;
 • szöszhenger;
 • valami játék (például egy kutyafrizbi vagy teniszlabda).

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra