Ezért ne hagyd a gyereket az autóban a nyári hőségben

Egy kísérlet alapján már 15 perc elegendő lehet ahhoz, hogy a szinte elviselhetetlen 45 Celsius-fokos szintig emelkedjen a hőmérséklet egy tűző napon álló, fekete színű autóban.

A hasznaltauto.hu a közelgő kánikula apropóján foglalta össze a nyári autózással kapcsolatos alapvető tudnivalókat. Ezek közül az a legfontosabb, hogy soha ne hagyd magára gyermeked vagy kedvenced a tűző napnak kitett kocsiban, mert tragédiával végződhet. 

15 perc = plusz 20 fok

Az oldal csapata egy egyszerű kísérlettel vezette le, milyen rövid idő kell ahhoz, hogy életveszélyessé váljon a hőség a lezárt autóban, ahol a kánikulája idején a kintihez képest akár 15-20 fokkal magasabb hőmérséklet uralkodhat. Méréseik szerint egy tűző napon álló, fekete színű kocsiban már negyed óra alatt is megtörténhet a baj, a szélvédőn hagyott hőmérőn ugyanis 45 fokig kúszott fel a hőmérséklet. Mivel az ablaküveg felerősíti a meleget, az autóban hagyott gyermek vagy kutya nagyjából ugyanekkora hőhatással nézhet szembe.

Használtautó1 kísérlet
hasznaltauto.hu

Halálos is lehet

A kísérlet eredményét összefoglaló közlemény szerint az extrém hőmérséklet kiszáradáshoz, eszméletvesztéshez, sőt halálhoz is vezethet, ezért nem tanácsos kockáztatnod, még rövid időre sem.

Magunkat se tegyük ki extrém hőhatásnak, ha az autó átforrósodott, beülés előtt hagyjuk egy kicsit kiszellőzni lehúzott ablakokkal, akár a légkondicionáló elindításával

– javasolta Katona Mátyás, az Autónavigátor.hu főszerkesztője.

Mindig legyen nálad ivóvíz

Ha hőségben autózol, az számos veszéllyel járhat. Ilyenkor az utakon lévő torlódásokkal, fennakadások még inkább megviselhetnek, ha pedig stresszesebb vagy, könnyebben is hibázol. Az egyik legfontosabb dolog, amit a biztonságod érdekében megtehetsz, hogy elegendő ivóvizet viszel magaddal. Ez azért lényeges, mert a kánikulában fennáll a kiszáradás veszélye, ráadásul a folyadékhiány miatt a látás is homályosabbá válhat, illetve a reakcióidő is megnyúlhat. Az évszak másik sajátossága, hogy megnövekedik a motorosok és kerékpárosok száma az utakon, ezért autósként rájuk külön is érdemes figyelned.

Készítsd fel az autót

Ha előre gondolkozol és bekészíted az árnyékolókat – amik megvédik az utasteret a tűző nap melegétől – az autóba, elkerülheted, hogy a rövidebb parkolásoknál felhevüljenek az ülések, vagy a kormány. A hirtelen lecsapó jégesők szintén gondot okozhatnak, ezért célszerű egy takarót, pokrócot tartanod a csomagtartóban, hogy szükség esetén ráteríthesd a kocsira, megvédve ezzel a felületét.

Egy jó klíma sokat segíthet abban, hogy elviselhetőbb legyen a nyári vezetés, de arra azért figyelj oda, hogy a kinti hőmérsékletnél maximum 10 fokkal állítsd hűvösebbre. Meg arra is, hogy a hideg levegőt ne közvetlenül rád fújja, mert egyébként könnyen megfázhatsz. A klíma további előnye a lehúzott ablakokkal szemben, hogy így megelőzheted a bogarak bejutását az utastérbe, ami például egy darázsesetében elég zavaró lehet vezetés közben.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni a téli gumik cseréjének fontosságát sem, hiszen a hasznaltauto.hu gumitesztje szerint már 60 km/órás sebességnél is több mint kétszeres fékutat adhatnak a nyári garnitúrához képest.

tk3s b1702224 111
. / Northfoto

Az öltözék is számít

A verőfény bármikor elvakíthat, ezért tanácsos napszemüveget viselned, de azért nem mindegy, hogy milyet. A fényre sötétedő termékek az UV-sugárzás hatására változtatják fényáteresztésüket, így a mai autók UV-szűrős ablakai mögött nem fognak besötétedni.

Bár a KRESZ külön nem tér ki erre, jobb ha tudod, hogy a balesetveszély szempontjából az sem mindegy, hogy milyen lábbelit húzol a vezetéshez. A flipflop vagy a bebújós papucsok nem tartják megfelelően a lábat, így az lecsúszhat a pedálról. Éppen ezért hasznos lehet, ha egy váltócipő is van a kocsiban. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek