8 alapkellék, ami életmentő lehet, ha otthoni koktélkészítésre adnád a fejed

GettyImages-1255288060 (1)

Szeretnéd finom koktélokat szürcsölgetve tölteni az ünnepeket? Mutatjuk, melyek azok az alapkellékek, amelyeknek nagy hasznát veheted az otthoni koktélkészítés során.

A bármixerek szokatlan eszközök egész tárházával dolgoznak, amelyekről laikusként az a benyomásod támadhat, mintha csak valamiféle laboratóriumi felszerelések lennének. A legtöbb ital elkészítése ennek ellenére otthoni körülmények között sem lehetetlen feladat. De ahhoz, hogy igazán jó koktélok szülessenek a kezeid alatt, neked is szükséged lesz néhány alapvető eszközre.

1. Mérőpohár (jigger)

A pontosság kulcsfontosságú a koktélok készítésekor, hiszen ha elvéted az arányokat, félrecsúszhatnak az ízek is. Ezért is rendkívül hasznos az angolul jiggernek nevezett kétoldalú fémpohár, amelynek alsó része általában 2 cl-es, a felső pedig 4 cl-es űrmértékű. Ha nem akarsz külön költeni rá, ez akár egy sima felespohárral is helyettesíthető.

2. Shaker

A mixerek egyik legalapvetőbb eszköze a shaker, amely a különféle hozzávalók összerázására szolgál. Két legismertebb típusa a Boston és a Manhattan shaker. Az előbbihez szükséges egy üvegpohár is: használatakor először bele kell tölteni az alapanyagokat a shakerbe, majd a pohárral lezárva összerázni őket.

A három részből álló Manhattan shakernek ezzel szemben nincs keverőpohara. A másik lényeges különbség, hogy középső része egy beépített szűrőt tartalmaz, lezárása pedig a felső kupakkal történik.

3. Koktélszűrő

Legelterjedtebb változata a spirálos Hawthorn szűrő, ami a Boston shaker elengedhetetlen kelléke, hiszen nincs benne külön szűrő. Ezzel megakadályozható, hogy a felhasznált jég-, gyümölcs- és fűszerdarabok a kész koktélba jussanak.

A legfontosabb eszközök egy képen
A legfontosabb eszközök egy képenbhofack2 / Getty Images Hungary

4. Koktélkanál

A koktél- vagy bárkanál egy hosszú, csavart nyelű kanál, ami megkönnyíti az italok keverését. Mivel űrmértéke pontosan akkora, mint egy teáskanálé, adagolásra is alkalmas, illetve az ital spirálon való végigcsorgatásával rétegezett koktélok is készíthetők vele.

5. Koktéltörő (muddler)

Az olyan koktélokhoz, mint a Mojito vagy a Caipirinha, nélkülözhetetlen a muddler, ami arra való, hogy az italba kerülő növényi összetevőkből – például a citrusfélékből vagy a mentából – néhány mozdulattal ki lehessen préselni az értékes aromákat, rostokat.

6. Citrusfacsaró

A friss gyümölcslevet tartalmazó koktélok sokkal gazdagabb ízeket mutatnak. Ennek kinyerése azonban macerás lehet, ezért nem árt, ha van kéznél egy citrusfacsaró, melynek segítségével a citrusok leve közvetlenül a pohárba nyomható. Van, amelyiknek szűrője is van, így felfogja a magokat.

7. Spirálvágó

A spirálvágó vagy díszítőkés vékony citrushéjcsíkok leválasztására szolgál, amelyek remek díszítőelemek lehetnek. A kanálszerű eszközzel két legyet üthetsz egy csapásra, hiszen a vágás során felszabaduló illóolajok csak még vonzóbbá teszik a készülő koktélt.

+1 Koktélospoharak

Ha vendégeket vársz, akkor néhány szép koktélospoharat választva már messziről megragadhatod a figyelmüket, így alig várják majd, hogy megkóstolhassák munkád gyümölcsét.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra