Nincsen klímád? Ezekkel a módszerekkel próbálhatod hűteni otthonod

GettyImages-1343610940

A harminc fok körüli meleg sokakat emlékeztethet arra, hogy a kánikula közeledtével kínzóan hiányozhat egy klíma az otthonukból. Vajon van bármi esélyed arra, hogy alternatív módszerekkel csökkentsd egy kicsit a forróságot a nappalidban?

A nyári hónapokban az sem ritka már, hogy a lakásokban harminc fok fölötti hőmérséklet uralkodjon. Ez amellett, hogy nagyon kellemetlen, a home office-ban dolgozók munkáját is megnehezíti, hisz ilyen forróságban koncentrálni is igen nehéz. Körbejártuk hát tapasztalataink alapján, mire elég a redőny, a ventilátor, a nedves ruhás hókuszpókuszok tömkelege, valamint a mobilberendezések használata.

Sötétítés kánikula idején

A régimódi faredőnyök, ezek műanyag változatai, az ablakon kívülre vagy belülre utólagosan felszerelt masszív rolók a közhiedelem szerint sokat segítenek abban, hogy otthonod hőmérséklete elviselhetőbb legyen. Ezek természetesen akkor hozzák a lehető legjobb hatást, ha mellette az ablakokat zárva tartod – az első buktató itt következik, ha otthonod azért (is) melegszik annyira könnyen, mert az ablakok nem szigetelnek jól, a forróság a redőny mellett is be tud jutni hozzád.

Klíma híján sokan próbálják ki a ventilátorokat: azért ez nem az igazi kánikulában
Klíma híján sokan próbálják ki a ventilátorokat: azért ez nem az igazi kánikulábanprpicturesproduction / Getty Images Hungary

Ha erről nincs szó, a lesötétítés tud enyhülést nyújtani – leginkább akkor, ha az árnyékoló az ablakon kívül található. Persze ehhez nagyon szemfülesnek kell lenni, nem mindegy, hogy mikor húzod fel a redőnyt, és mikor engeded le azt, valamint mikor nyitsz ablakot. 

A módszer hátulütője ugyanis az, hogy ezáltal nem jut be otthonodba friss levegő, így oxigén sem, ami egy home office-ban dolgozó számára szinte elviselhetetlen lehet.

Gondolj csak bele: a sötétben, oxigénhiányban ülve koncentrálni egész nap elég lélekölő. Azonnal be kell tehát sötétítened, amint elkezd odakinn emelkedni a hőmérséklet, és este is figyelni kell, mikor jön enyhülés, hogy felfrissíthesd a lakást. A módszer összességében ki tud zárni valamennyi hőt, ugyanakkor napközben otthon tartózkodva nem teszi túl hangulatossá az életet. Ha irodában dolgozol, és a nap nagy részében nem ülsz otthon, akkor érdemes próbát tenni vele.

Ventilátor

Ez a legolcsóbb módja annak, hogy megpróbáld temperálni lakásodat, hiszen ventilátorhoz nagy anyagi befektetés nélkül is hozzájuthatsz – 

nem véletlen, hogy minden nyár elején le is rabolják a hipermarketek és műszakicikk-áruházak készletét a kétségbeesett vásárlók.

Hogy mit lehet vele elérni? Őszintén szólva nem sokat. A ventilátor csak azt a levegőt tudja mozgatni, ami a lakásban van, tehát annyiban kellemes, hogy legalább nem áll otthon a hőség, de hűtésnek csak az érzetét kelti.

Amiben a ventilátor segíthet, az a lakás éjszakai felfrissítése: ha kinn már enyhébb az idő, akkor érdemes kereszthuzatot létrehozni, ezt pedig fel lehet turbózni egy-két megfelelően irányba állított ventilátorral.

A nedves ruhás megoldások

Az első trükk a ventilátor előnyeit igyekszik felerősíteni: azt javasolják, a ventilátor rácsára erősíts vizes textilcsíkokat. Nos, én kipróbáltam a módszert, és bár egyetlen ezrednyi Celsius-fokot sem hűtött otthonunkon a feldíszített ventilátor, rettenetesen jól szórakoztunk a szomorú látványt nyújtó szerkezeten. 

A vizes csíkok szomorkásan lifegtek, a ventilátor lapátjai egyetlen moccanásra sem tudták azokat rábírni. A jelenet tulajdonképpen szimbóluma volt a küzdelem sziszifuszi mivoltának.

Egy másik módszer szerint egy tál jeget érdemes a szerkezet elé helyezni: ez rövid távon tud valamelyest enyhíteni a szoba hőjén, viszont folyamatosan nem tudod pótolni a jeget olyan mennyiségben, hogy az érdemi változást okozzon. Ha már ilyesmiben gondolkodsz, akkor próbálj ki egy ősöreg trükköt – nedvesíts be egy lepedőt vagy törülközőt úgy, hogy ne csöpögjön belőle a víz, majd ezt akaszd fel valahova a lakásban. Persze itt is leginkább a hőérzet változására apellálhatsz. Ha a fagyasztóba teszed a lepedőd, arra biztosan borzongató lesz ráheveredni, de testedtől gyorsan felmelegszik. Akkor már jobb egy jó, hideg zuhany, már ha bírod az ilyesmit.

Mobilklíma: működik, de nagyon hangos
Mobilklíma: működik, de nagyon hangosIcy Macload / Getty Images Hungary

Mobilklíma

A kegyetlen igazság az, hogy ez az egyetlen módszer, amellyel valóban szintet lépve tudod hűteni otthonodat. A modern készülékek energiafogyasztása már nem horrorisztikus – ezért inkább ne használtat, hanem újat vegyél –, viszont arra fel kell készülnöd, hogy a beépítettekhez képest hangerejük óriási. Szükségük van egy kivezető nyílásra, kis ablakra, ahova a gép a hőt leadhatja, amíg dolgozik.

Meglepően nagy tereket is le képesek hűteni, de foglalják a helyet, és kevésbé hatékonyak, mint az eleve az otthonokba tervezett társaik.

Nyerhetsz ugyanakkor segítségükkel jó pár fokot, ami a legnagyobb kánikulában életmentő lehet.

Ezeket a tippeket is próbáld ki

Bár fenntartjuk, hogy a valóságban tényleg csak klímával hűthető igazán a lakás, akad egy-két olyan fortély, melyet érdemes megfontolni. Ezek a következők:

  • Ne hagyj semmit bekapcsolva feleslegesen.
  • A szobaajtókat tartsd zárva.
  • Hűtsd le ruháidat.
  • Csuklódat jéggel vagy alkohollal is hűtheted.
  • A hideg zuhany is sokat segíthet.

Bárhogyan is igyekszel átvészelni a forróságot, arról ne feledkezz meg, hogy eleget igyál, ne menj a tűző napra a déli órákban, könnyű ételeket fogyassz, és a fényvédelemről se feledkezz meg!

 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek