Mekkora az esélye, hogy kígyót találok a vécémben – és mégis, hogy kerül oda?

GettyImages-1338897256

Kevés ijesztőbb dolgot lehet elképzelni annál, mint amikor egy kígyó néz vissza rád a vécéből.

Ha azt hiszed, hogy ez csak az olyan távoli és egzotikus helyeken fordulhat elő, mint Ausztrália, akkor tévedsz. Tavaly júliusban például egy grazi férfi vécéjéből került elő egy 1,6 méteres piton, 2020 augusztusában pedig egy nyíregyházi férfit lepett meg egy kígyó (igaz, erről kiderült, hogy valójában gabonasikló). Vajon hogy történhet ilyesmi?

Hogy kerülnek a kígyók a vécébe?

A két említett esetben a hüllők kedvtelésből tartott terráriumi állatok voltak, amelyek a szomszédoktól szöktek át, majd tábort vertek a vécében. Arra vonatkozóan, hogy a kígyók ilyenkor pontosan hogyan jutnak be a lakásba, többféle forgatókönyv is létezik. A HowStuffWorks szerint a kígyók kiváló úszók és hosszú ideig képesek visszatartani a lélegzetüket, ezért egy földszinti ingatlannál felúszhatnak akár a csővezetéken is, míg máskor a nyitott ablakon vagy ajtón, esetleg a tetőn lévő szellőzőcsöveken keresztül érkeznek, utóbbiak ugyanis összeköttetésben állhatnak a fürdőszobai vízvezetékekkel.

Nagyon ritka, amikor egy kígyó a vécén keresztül jut be a lakásba
Nagyon ritka, amikor egy kígyó a vécén keresztül jut be a lakásbaRhoberazzi / Getty Images Hungary

Bár a jelenség elég aggasztóan hat, némi megnyugvással szolgálhat, hogy az ember nem szerepel a kígyók étlapján, Magyarországon pedig egyébként is csupán két mérges fajta (a keresztes vipera és a rákosi vipera) él, ezért a találkozás inkább csak rémisztő, mint veszélyes lehet. De a legvalószínűbb az, hogy soha nem lesz benne részed, mivel annak, hogy kígyót találj a vécédben, meglehetősen csekély az esélye – főleg, ha városi környezetben élsz. Ezek a ritka esetek ezért is keltik fel jobban a média figyelmét.

Ha egy kígyó mégis látogatást tesz a lakásban, az általában két okra vezethető vissza: a hőmérsékletre és a táplálékszerzésre. Az állatok hideg vérűek, ezért lehet, hogy csak az otthon melegére vágynak (vagy egy forró napon menedéket keresnek a hőség elől, és ezért tekerednek össze a vécé hűs vízében), vagy egyszerűen csak kihasználják, hogy az ember közelsége több zsákmányállatot, vagyis egeret és patkányt jelent.

Nagyon ritka, amikor egy kígyó a vécén keresztül jut be a lakásba
Nagyon ritka, amikor egy kígyó a vécén keresztül jut be a lakásbaDamianKuzdak / Getty Images Hungary

De mi a teendő, ha a szerény esélyek ellenére egyszer mégis bekövetkezne a legrosszabb rémálmod? Vegyél egy mély levegőt, zárd vissza a vécé fedelét, és kérj segítséget!

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra