Minden gázfogyasztót érint ez a határidő: sok pénz múlthat rajta

GettyImages-2085469572
Olvasási idő kb. 2 perc

A jövő hónap végén fordul az év a gázfogyasztók számára: ekkortól jár újra 1800 köbméter kedvezményes gáz. Sokan teszik fel a kérdés, hogy érdemes-e július 31-én diktálni.

A kedvezményes gáz mennyisége mindig egy naptári évre jár, ami a gázszolgáltatónál augusztus elsejével kezdődik és július 31-én ér véget. Ez hivatalosan 63645 MJ, amely nagyságrendileg 1800 köbméter, de területenként különbözhet. Az Infostart a gázszámlák értelmezésében segítő Facebook-csoport bejegyzésére hivatkozva megírta, hogy éri meg jobban: ha az utolsó napi adatokat bediktáljuk vagy ha nem.

Ha beleférsz a kedvezményes gáz mennyiségébe

Elő kell venni az előző elszámoló számlát, és megnézni rajta, hogy 2023. július 31-re milyen óraállás szerepel rajta, és ellenőrizni a gázórát, hogy hol áll. Ha a kettő közötti belefér a kedvezményes mennyiségbe, akkor érdemes diktálni, mivel így lehet kihasználni a teljes kedvezményt. Ha viszont sok lenne a bent maradó, akkor nem biztos hogy érdemes diktálni, mert ha utána esetleg túlfogyasztás van, akkor az utólagos becsléssel jobban járhat a fogyasztó.

Nézd meg a mérőórát, hogy beleférsz-e a kedvezményes gáz mennyiségébe
Nézd meg a mérőórát, hogy beleférsz-e a kedvezményes gáz mennyiségébepicture alliance / Getty Images Hungary

Ha több gázt fogyasztottál a kedvezményes mennyiségnél

Ha a 2024. július 31-i óraállás olyan, hogy nem fér bele a kedvezményesbe 2023. augusztus 1-jéhez képest, akkor nem érdemes diktálni. Miért? Mert akkor mindenképp lesz piaci erre a kvótaévre, de ha épp most szigeteltél, vagy beállítottál egy-két hűtő-fűtő klímát  azaz csökkenni fog a fogyasztásod –, akkor a mostani túlfogyasztás átcsúszhat a kisebb fogyasztású időszakra   írja Ribárszki Anna, a Facebook-csoport alapítója.

Mivel július 31-e már nagyon közeleg, érdemes már most ránézni a számlákra, és ha kell, jobban odafigyelni addig is a fogyasztásra.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek