Hogyan keletkeznek a kátyúk, és mit csináljak, ha belehajtottam?

A rengeteg bosszúságot okozó kátyúk kapcsán viszonylag sok kérdés merülhet fel az emberben. Kisokosukban ezekre keressük a választ.

Miközben tétlenül szemléled, hogy kilötykölődik a kávéd, átkozódsz egy sort, majd azon kezdesz tűnődni, hogy vajon túlélte-e a kerék és kinek a felelőssége lehet, hogy még mindig nem tömték be azt a böszme nagy lyukat (az úthibák javítása általában csak tavasszal kezdődik meg) – kátyúba hajtani bizony nem túl felemelő érzés. A bosszankodástól sajnos nem tudunk megkímélni, de legalább segítünk megérteni, hogy mi történik ilyenkor az utakon.

Miből lesz a kátyú?

Amikor a víz beszivárog az aszfaltba, majd megfagy, úgy viselkedik, mint egy emelő, ami nyomást gyakorol az útburkolatra – magyarázza a Mental Floss. Az ismétlődő jelenség hatására az aszfalt egyre csak gyengül, így a víz könnyebben behatol a belsejébe és még több szerkezeti károsodást okoz. Az olvadó jég egy idő után réseket, üreget hagy maga után, majd a forgalom hatására az aszfalt felső rétege megrepedezik, végül pedig beszakad, így létrejön a kátyú. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. egy videót is készített a témában, ami megnyugtató zenei aláfestés mellett szemlélteti a folyamatot:

Mit tegyek, ha kátyúba hajtok?

Fontos tudni, hogy bár az utak állapotáért az út fenntartója felel, azonban a káreseményt mindig a kárt szenvedett autósnak kell bizonyítania – figyelmeztet a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz). A társaság szerint a kátyús balesetekhez akkor is érdemes rendőrt hívni, ha nem történt személyi sérülés, mivel a hatósági jegyzőkönyv fontos dokumentum lehet a bizonyítási eljárás során.

„Az esetet mindig alaposan dokumentáljuk: készüljön több irányból is fénykép a kátyúról, az autóról, a helyszínről és jól láthatóan a keletkezett sérülésről. Ha a balesetet más is látta, érdemes feljegyezni a tanú vagy tanúk elérhetőségét.”

A fagyás-olvadási ciklusok leginkább a késő téli, kora tavaszi időszakra jellemzők, ezért a legtöbb úthiba ilyenkor keletkezik
A fagyás-olvadási ciklusok leginkább a késő téli, kora tavaszi időszakra jellemzők, ezért a legtöbb úthiba ilyenkor keletkezikmadsci / Getty Images Hungary

Hova forduljak kártérítését?

Ha nincs biztosításod, akkor a közút fenntartójához. A bejelentésnél közölni kell az eset idejét, pontos helyét, valamint annak körülményeit is, csatolva a forgalmi engedély másolatát, a helyszínen készült hatósági jegyzőkönyvet, fényképeket, tanúnyilatkozatokat, illetve személyi sérülés esetén az orvosi dokumentációt, valamint – ha van ilyen – a kár összegét igazoló javítási számlát.

Itt egy kis segítség, hogy melyik útszakasz, hova tartozik:

Ha rendelkezel kátyúkár-biztosítással, sokkal egyszerűbb a dolgod. Ebben az esetben a saját biztosítódnál kell bejelentened a kárt, amely kifizeti neked a kártérítést, majd utólag rendezi az ügyet az illetékes közútkezelővel. „Itt is rendkívül fontos a részletes dokumentáció, ennek hiányában ugyanis a biztosító sem tud fizetni. Mint ahogy akkor sem, ha a megengedettnél gyorsabban hajtott az autós, vagy figyelmeztető tábla jelezte az úthibát” – teszi hozzá a Mabisz.

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra