Tényleg a tenger hullámait halljuk vissza a kagylókból?

GettyImages-517228780

Gyermekként téged is lenyűgözött a kagylók belsejéből származó zúgó hang, amikor a szuvenírboltok kínálatát böngészted a tengerparti nyaraláson, vagy szerencsés esetben saját kezűleg szereztél be egy példányt a fürdőzés során? Akkor ezt érdekesnek fogod találni!

Az élet nagy kérdéseit taglaló sorozatunkban ezúttal egy olyan témának járunk utána, ami kitűnően alkalmas arra, hogy két csobbanás között elmerengj rajta a strandon. Lássuk, hogy pontosan mi az a hang, ami a kagylókból szól, és van-e bármi köze a tengerhez.

A tenger szól a kagylókból? Igen is, meg nem is

„Mivel az emberek akkor hallják a hangot, amikor a fülükhöz tartanak egy tengeri kagylót, logikus, hogy a tenger hangjának gondolják” – jegyezte meg Trevor Cox, a Salfordi Egyetem akusztikai mérnök-professzora. Ám ennél azért összetettebb a megoldás.

Az is számít, hogy hol van a kagyló
Az is számít, hogy hol van a kagylóKirham / Getty Images Hungary

„Ilyenkor olyan környezeti zajt vagy háttérzajt hallasz, amelynek a kagyló fizikai tulajdonságai miatt megnő az amplitúdója” – mutatott rá Andrew King, az Oxfordi Egyetem Integratív Idegtudományi Központjának igazgatója és az Oxford Auditory Neuroscience Group vezetője.

A szakember magyarázata alapján a kagylók belsejében lévő kemény, ívelt felületek visszaverik a hanghullámokat, amelyek így visszapattannak azokról. Vagyis a kagylóhéj egyfajta rezonátorként működik, felerősítve bizonyos hangfrekvenciákat, melyeket ezáltal hangosabbnak érzékelünk. „A hallható frekvenciák a kagyló méretétől és alakjától is függenek. Ha szabálytalan alakú, valószínűleg több frekvencián is rezonál” – tette hozzá.

A kagyló olyan, mint egy fúvós hangszer.

Ez a hasonlat már Coxtól származik, aki szerint egyes rezonanciafrekvenciákon erősebben rezeg a levegő a kagyló belsejében. „Ha a füledhez tartod a kagylót, felerősödnek a környezeti hangok frekvenciái, ezért az agyad jobban odafigyel rá” – erősítette meg a professzor.

Ha csönd van, semmi nem hallatszik belőle
Ha csönd van, semmi nem hallatszik belőleSophie Walster / Getty Images Hungary

A két szakember arról is beszélt, hogy a jellegzetes hang nem csupán kagylóval hozható létre, hanem otthoni körülmények között is könnyedén reprodukálható például egy csésze vagy tál segítségével. „Ugyanezt a hanghatást tapasztalhatod, ha más tárgyakat tartasz a füledhez, vagy tölcsért formázol a kezedből.” King ugyanakkor megjegyezte, ez csak akkor működik, ha van valamilyen háttérzaj, így egy tökéletesen hangszigetelt szobában hiába is próbálkoznál, nem fogsz hallani semmit.

A háttérzaj tehát elengedhetetlen a kagylókból hallható morajláshoz is. De várjunk csak, ha a kagyló a környezeti zajokat erősíti fel, akkor a strandon valóban a tenger hangja szólhat belőle? „Mivel a kagyló által megváltoztatott környezeti zaj ilyen esetben a tenger zúgása, közvetett módon a tengert hallhatod belőle” – tisztázta Cox.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra