Veszélyes hiba ezt tenni a nyers hússal

GettyImages-960906168
Olvasási idő kb. 4 perc

Te is megmosod a csirkehúst, mielőtt megfőznéd vagy megsütnéd? Élelmiszer-biztonsági szakértők szerint semmiképpen nem kellene, mert veszélybe sodorhatod vele az egész családot.

Valószínűleg az anyukád, sőt, a nagymamád konyhájában is azt láttad, hogy a főzés előtt folyó vízzel lemossák a csirkét, ezért jó eséllyel te így jársz el, amikor ételt készítesz. Ezzel azonban nem távolítod el például a szalmonellabaktériumot, amely a legtöbb ételmérgezést okozza. 

Az egész konyha tele lesz baktériumokkal

Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) szerint a nyers csirkét semmi értelme nincs megmosni, teljesen szükségtelen, hiszen majd a hőkezelés – a sütés vagy a főzés – lesz az a mozzanat, ami elpusztítja a húson esetlegesen megtelepedő baktériumokat. Sőt, Darin Detwiler élelmezéspolitikai professzor egyenesen úgy fogalmazott, hogy többet ártunk vele, mint használunk

Ha megmossák a csirkét, azzal csak annyit érnek el, hogy beszennyezik a konyha többi részét kórokozókkal. A vizsgálatok ugyanis a csirke lemosása után a mosogatón, a csapon, de még a konyhaszekrényen is baktériumokat mutattak ki.

Éppen ezért fontos, hogy ha mégis ragaszkodsz ahhoz, hogy a nyers húst lemosd a sütés vagy főzés előtt, óvatosan öblítsd le, utána pedig fertőtlenítsd le a mosogatót és környékét, illetve minden olyan eszközt, amihez hozzányúltál, majd alaposan moss kezet.

A hús mosása során lehetőleg ne fröcsköljön szét a víz
A hús mosása során lehetőleg ne fröcsköljön szét a vízKanawa_Studio / Getty Images Hungary

A hús mosásával a többi ételt is szennyezed 

Becslések szerint évente körülbelül egymillió amerikai betegszik meg fertőzött baromfitól, ezek nagy részét a szalmonella nevű baktérium okozza. Az Egyesült Államokban 25 csomagolt csirke közül 1 fertőzött. Bár a szalmonellát nem csupán a csirkén keresztül kaphatod el, az amerikai adatok igen rémisztőek: az évi egymillió fertőzésből több mint 26 ezer a kórházban végződik, és 420 halálesetet is írnak a számlájára. A szalmonellafertőzés négy-hét napig tart, hasmenést, lázat és gyomorfájdalmat okozhat. Ritka esetekben azonban a baktériumok eljuthatnak a vérbe, az ízületekbe vagy az agyba, és súlyos betegségeket okozhatnak.

A csirkéről a baktériumok rákerülhetnek a salátádra
A csirkéről a baktériumok rákerülhetnek a salátádraAnjelika Gretskaia / Getty Images Hungary

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának megbízásából végeztek egy kísérletet. A résztvevőket arra kérték, hogy süssenek csirkét, és készítsenek mellé salátát is. A kutatók azok 60 százalékánál, akik az étel elkészítése előtt megmosták a húst, baktériumokat találtak a mosogatóban. Az esetek 26 százalékában ráadásul a baktériumok a salátát is beszennyezték. 

Ezeket kell még betartani

Szakemberek szerint a háziasszonyok manapság legtöbbször olyan csirkét vásárolnak, amely előkészítve, csomagolva kerül a kosarukba. Régen, amikor az asszonyok maguk vágták és kopasztották a csirkét, lényeges volt, hogy lemossák, de ez a lépés ma már kimaradhat. És bár a mosásra nincs szükség, vannak egyéb élelmiszer-biztonsági teendők, amelyek nem elhanyagolhatóak, ha biztonságosan akarod elkészíteni a szárnyasokat. Fontos, hogy a vásárlás során tedd külön zacskóba a csirkét, majd a hűtőben a legalsó polcra helyezd, nehogy a húsból kifolyó lé más élelmiszereket beszennyezzen.

A szalmonellát nem a mosás, hanem a főzés és a sütés tüntetheti el
A szalmonellát nem a mosás, hanem a főzés és a sütés tüntetheti elnastya_ph / Getty Images Hungary

Ha a megvásárolt csirkét három-négy napon belül nem készíted el, ne a hűtőben tartsd, hanem fagyaszd le. Ha szeretnéd kiolvasztani, azt ne a konyhapulton tedd, hanem a hűtőben. A csirke feldolgozása során a húshoz külön vágódeszkát használj, a nyers hússal érintkező konyhai eszközöket pedig forró vízzel és mosogatószerrel alaposan tisztítsd meg. Főzés után a csirke csupán három-négy napig áll el a hűtőszekrényben. Ha ennyi idő alatt nem fogyna el, inkább fagyaszd le, hogy később is az asztalra kerülhessen. 

Ha szeretnéd megtudni, hogy a penészes ételek mennyire veszélyesek, olvasd el arról szóló cikkünket is.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek