7 dolog, amit elvihetsz a hotelszobából, és 7 másik, amit nem

GettyImages-1221924319

Bár csábítónak tűnhet a gondolat, hogy „ingyenes” voltukra tekintettel több holmit is hazavigyél a hotelszobából, az íratlan szabályok szerint ezt alapvetően csak 4 dologgal szabadna megtenned.

Vannak, akik sportot űznek a szállodai szobák fosztogatásából (például a Jóbarátok Rossa, ugyebár), és még a svédasztalos reggeliből is alaposan betáraznak későbbre, hogy a kajáért a nap további részében se kelljen fizetni. Ezt azonban a szálláshelyek vezetése nyilvánvalóan nem nézi jó szemmel, bizonyos esetekben pedig akár komoly következményei is lehetnek. A Readers Digest a szállodaipar képviselőinek segítségével járt utána, hogy mi az, ami hazavihető a hotelszobákból, illetve mi az, ami nem.

Amit hazavihetsz

Szappan, tusfürdő

A kis szappanok és mini tusfürdők szinte minden szállodai szobában megtalálhatók, és akár használod őket, akár nem, nyugodtan elviheted. Egy chicagói szállodaigazgató szerint a nagy láncoknál megszokott, hogy a kozmetikai cégekkel megállapodva kedvezményes áron kapják meg ezeket a termékeket. A hotelek ugyan nem ösztönzik a hazavitelüket, de nem is szólnak érte, ha megteszed.

Sampon és balzsam

Itt nagyjából ugyanaz érvényes, mint a szappanoknál. A mini samponokat és balzsamokat, melyeket gyakran a piaci árnál olcsóbban szereznek be, majd a hotel márkanevével látják el, büntetlenül elteheted. Már csak azért is, mert így másokhoz is eljuthat a szálláshely híre, ami ingyenreklámot jelent.

Bármilyen ajándék

A szobába bekészített kávé, tea, cukor (a minibár tartalma nem tartozik ide!), illetve az egyéb marketingcélú tárgyak szintén szabad prédának tekinthetők. Néhány hotelben exkluzív meglepetésekkel, így például az érkezéskor hűtött pezsgővel kedveskednek a vendégeknek, amelyekkel – lévén hogy ajándéknak szánják őket – azt csinálsz, amit csak akarsz.

Papír és toll

A szálloda nevével ellátott tollak és papírok marketingcélokat szolgálnak, ami azt jelenti, hogy nyugodtan megtarthatod őket.

A kis tégelyes szappanok, tusfürdők és samponok szabad prédának számítanak
A kis tégelyes szappanok, tusfürdők és samponok szabad prédának számítanakMilanEXPO / Getty Images Hungary

Amit nem vihetsz haza

Ágyneműk és törülközők

Bár egy felmérés szerint a megkérdezettek 68 százalékával már előfordult, hogy a szállodai törülközőkkel vagy ágyneműkkel együtt távozott a szobából, ezek már drágább tárgyak, amelyek egyértelműen a hotel tulajdonát képzik. Ha ez nem is tart vissza, gondolj arra, hogy van, ahol nyomkövetővel látják el őket.

Elektronikai eszközök

Ennek megint csak egyértelműnek kéne lennie. De ha mégsem lenne az, elegendő elolvasnod a szobában kifüggesztett figyelmeztetést, miszerint tilos elvinni őket, ha pedig mégis ilyesmire vetemednél, akkor számíts rá, hogy bevasalják rajtad az árukat.

Fürdőköpeny

Az egyik leggyakoribb tárgy, amiről az emberek úgy gondolják, hogy hazavihetik a hotelszobából, az a pihe-puha fürdőköpeny. Ez azonban hatalmas tévedés. Jó hír lehet viszont, hogy a vékony textilpapucsokból általában minden vendég újat kap, ezért a legtöbb helyen nem csinálnak belőle ügyet, ha lába kél – persze ettől még nem buzdítanánk arra, hogy elvidd.

Fogasok, üvegpoharak, bögrék

Ha eltűnnek a szobából, akkor jó eséllyel kénytelen leszel megtéríteni az árukat, sőt akár feketelistára is kerülhetsz miattuk. A szállodák ugyanis gyakran listát vezetnek azokról a vendégekről, akik kárt tesznek a szobában vagy ellopnak valamit, így közbeléphetnek, ha később újra foglalni akarnának.

Az ilyen lopásokból rendőrségi ügy vagy akár letartóztatás is lehet. A Telepgraph beszámolója szerint Japánban például néhány fürdőköpeny és egy hamutál eltulajdonításáért vettek őrizetbe egy párt. Jobban teszed tehát, ha nem vállalsz felesleges kockázatot, és csak a kifejezetten ajándéknak szánt tárgyakat viszed haza. Ne feledd, attól, hogy valamit büntetlenül elvihetsz, még nem muszáj automatikusan eltenned, csak azért, mert valószínűleg nem lesz következménye.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra