A halkonzervek két igazi nagyágyúja kétségkívül a tonhal és a lazac, ám nem szabad lebecsülni az alacsonyabb árfekvésű szardíniát sem. Ez a kisebb méretű, a Földközi-tengerben is honos tengeri halfajta igen ízletes, és tele van értékes tápanyagokkal, melyeknek számos jótékony hatást tulajdonítanak, ráadásul mivel nem más halakkal, hanem planktonokkal táplálkozik, higanytartalma miatt sem kell aggódni.
Miért egészséges a szardínia fogyasztása?
A szardíniai fogyasztása előnyös lehet az agy, a szív és a csontok számára, de kedvező hatásait még hosszasan lehet sorolni. Emma Laing dietetikus például azt emelte ki, hogy éppen optimális benne a fehérjék és az egészséges zsírok aránya, így két étkezés között segíthet fenntartani a jóllakottság érzését.
Egyúttal kiváló vitamin- és ásványianyag-forrás, amely D-vitamint, B12-vitamint, kalciumot, foszfort, szelént, valamint ómega-3 zsírsavakat tartalmaz.
Danielle Gaffen táplálkozási szakértő ennek kapcsán emlékeztetett, hogy gyulladáscsökkentő tulajdonságaik révén az ómega-3 zsírsavak szerepet játszhatnak a szívbetegségek megelőzésében. „A szardínia fogyasztása csökkentheti a szívinfarktus és az agyvérzés kockázatát.”
A szardíniában megtalálható a „DHA” elnevezésű ómega-3 zsírsav is, amely bizonyítottan jót tesz az agynak. „Rendszeres bevitele memóriajavító hatású, és összefüggésbe hozható a kognitív hanyatlás tüneteinek csökkentésében az idősebb korosztályban.”
A szardínia jelentős mennyiségű B12-vitamint tartalmaz, ami szintén fontos az agy egészsége szempontjából.
Érdemes megemlíteni azt is, hogy a szardínia apró szálkái (amiket könnyen szét lehet rágni) értékes kalciumforrásnak számítanak. Gaffen szerint 85 grammnyi halban 325 milligramm kalcium található, ami a javasolt napi beviteli érték harmadának felel meg.
Éppen ezért a szardínia kiváló megoldás lehet a kalcium pótlására, ha valamilyen okból tartózkodsz a tejtermékektől. „Mivel kalciumtartalma más forrásból származik, bátran fogyaszthatják a laktózérzékenyek és a tejallergiában szenvedők is.”
Vannak hátrányai is?
A krónikus vesebetegséggel, vesekővel vagy köszvénnyel küzdő betegeknek körültekintőnek kell lenniük, mivel a szardínia purinokat tartalmaz, melyek egy bizonyos mennyiség felett húgysavat termelve súlyosbíthatják tüneteiket. Nem szabad figyelmen kívül hagyni azt sem, hogy tartósítási módjától függően a szardíniában nagyobb mennyiségű nátrium fordulhat elő, ami magas vérnyomás esetén kerülendő lehet.
Konzervként is ugyanolyan jó?
A szardínia fogyasztása sütve, grillezve és konzervként is ugyanúgy egészséges lehet. A konzerves szardínia előnye, hogy a boltokban sokféle ízesítésben kapható, általában megfizethető az ára és hosszú eltarthatósági idővel rendelkezik, így sok éven át elállhat.
Van azonban egy kockázati tényező, ami nem magából a halból, hanem annak csomagolásából származik. Gaffen szerint a konzervdobozok egy BPA néven ismert vegyszert tartalmazhatnak, amely az ételbe szivárogva hormonális zavarokat és genetikai rendellenességeket okozhat, illetve potenciálisan megnövelheti a mellrák kockázatát. Egy tanulmány alapján az anyagnak alacsony expozíció esetén nincs kimutatható hatása, de ha ez nem nyugtat meg, megfontolhatod, hogy a szardíniát üveges kiszerelésben szerezd be.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés