A gyorsfagyasztott halrudacska a legnépszerűbb halételek közé tartozik – főleg a gyerekek körében, akik általában a rajongásig szeretik, ám a felnőttek közül is sokan kedvelik, hiszen nincs benne szálka, nincs halszaga, és gyorsan, egyszerűen elkészíthető. A halrudacskák története szűk 70 évvel ezelőttre nyúlik vissza, ekkor készítették el az első terméket Angliában. De vajon mi köze van ennek az eszkimókhoz?
Innen eredhet a halrudacskák ötlete
A legendák szerint a gyorsfagyasztás hagyománya az eszkimóktól ered, akik a frissen kifogott halat jégtáblák közé tették, hogy az megőrizze minőségét és frissességét – emlékeztetett a Nébih tájékoztató oldala, a Szupermenta.
Az eszkimók ötletét a húszas évek elején Clarence Birdseye fejlesztette tovább. Így 1955-ben végül egy angliai kikötővárosában, Great Yarmouthban születtek meg az első halrudacskák, amelyek előállításában a fagyasztási eljárás bevezetése volt a legjelentősebb „újítás”. Ennek nagy előnye, hogy megakadályozza, hogy nemkívánatos jégkristályok képződjenek a termékben.
Magyarországon a '90-es években kezdett el igazán népszerűvé válni a gyorsfagyasztott halrudacska.
Ehhez nagyban hozzájárult, hogy a panírozott, szabályos alakú, aranybarnára sült halrudakkal a gyerekeket is rá lehetett venni a halfogyasztásra.
Miért érdemes halat fogyasztani?
Közismert, hogy a sok halat fogyasztó népek, köztük az eszkimók és a japánok általában egészségesebbek, és kevésbé kell tartaniuk a szív- és érrendszeri betegségektől. Ezt kutatások is alátámasztják: kimutatták, hogy akár már a heti egy alkalommal történő halfogyasztás is 52 százalékkal csökkentheti a szívbetegségekből eredő halálozás kockázatát.
Így készül a halrudacska
Traszkovics Zsolt élelmiszermérnök, a DIATRA Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetője a Dívány kérdésére korábban elmondta, a bolti kínálatban kapható halrudacskák kinézetre nagyon hasonlítanak egymásra, de szakmai szempontból jelentős különbségek lehetnek közöttük.
„A termék alapanyaga természetesen minden esetben a hal – jobb esetben tőkehalfilé, de más fehér húsú fajta is lehet –, amelyhez a gyártáskor fűszereket és adalékanyagokat adhatnak, majd ropogós panírba burkolnak” – magyarázta Traszkovics Zsolt.
A szakember szerint a termék minőségét leginkább a felhasznált alapanyag, vagyis maga a hal, illetve annak feldolgozási módja határozza meg. A halrudacskák ugyanis nemcsak halfiléből készülhetnek, hanem halpépből vagy aprított halból is. Az utóbbi akár
a halfilék formázásánál visszamaradó apró haldarabokból is állhat.
Ettől valószínűleg neked sem fut össze a szádban a nyál, a gyártók számára viszont gazdaságosabb teszi a termék előállítását, illetve a szálkák előfordulásának esélyét is csökkenti.
Azt, hogy a termék milyen alapanyagból készült, a csomagoláson is jelezni kell.
A halrudacska minőségét emellett nagyban befolyásolhatja a panír, továbbá a hozzáadott fűszerek is. A szakember kiemelte: mint minden gyorsfagyasztott terméknél, itt is kiemelten fontos a hűtőlánc betartása. A terméket a fagyasztóból kivéve jobb azonnal a forró olajba tenni, kiolvasztása után pedig már semmiképp nem szabad visszafagyasztani.
Bizalmatlan vagy a bolti halrudacskákkal szemben? Akkor itt egy szuper házi recept, amiben biztosan nem fogsz csalódni!
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés