Miért csak félig ég le a gyertya? Ez az egyszerű trükk segít megoldást találni rá

GettyImages-1294400008

A „gyertyaalagút” néven emlegetett jelenség az egyik legrosszabb dolog, ami egy szép gyertyával történhet. Így nevezik azt, amikor a gyertya csak a kanóc körüli részen olvad meg, miközben a szélei körül egy vastag viaszréteg képződik – vagyis teljesen rosszul ég!

A gyertyákat sújtó alagútképződés rendkívül frusztráló tud lenni, hiszen a probléma nem csak vizuális jellegű. A nagyobbik gond, hogy a gyertya így gyakran csak félig ég le, vagyis, hacsak nem lépsz közbe, egy része menthetetlenül pocsékba megy. Ráadásul az alagút egyre csak mélyül, amitől a gyertya egyre nehezebben ég, ezzel tovább rontva a helyzeten. De minek köszönhető a jelenség, és mit lehet ellene tenni?

Miért ég rosszul a gyertya?

A jellegzetes, alagútszerű forma általában azért alakul ki, mert az első használat során csak rövid ideig hagyod égni a gyertyát, de adódhat abból is, hogy a kanóc nem elég hosszú, vagy nem pont középen van – szolgált magyarázattal a Reader's Digest. Szerencsére a megoldás egyszerűbb, mint gondolnád, és csak a konyháig kell menned érte.

Ha a gyertya rosszul ég, az a kanóc miatt is lehet
Ha a gyertya rosszul ég, az a kanóc miatt is lehetpixabay.com

Mit lehet ellene tenni?

Ahhoz, hogy megszabadulj a gyertya falai körül lerakódott viaszrétegtől, csupán egy darab alufóliára és némi türelemre lesz szükséged. Az alufóliát hajtogasd össze úgy, hogy több rétegből álljon, majd szorosan tekerd a gyertya köré, hogy a peremét is befedje, de maradjon egy nyílás a lángnak. A hő így visszaverődik az alufóliáról, és faltól falig felolvasztja a viaszt – feltéve, hogy a gyertya nem „csupasz”, hanem például üveges kiszerelésű. Ha egy hagyományos gyertyáról van szó, akkor próbáld meg óvatosan befelé nyomni a széleit, ahogy az az alábbi videóban is látható:

Ha valamilyen kényelmesebb megoldásra vágysz, néhány helyen olyan díszes fedők is kaphatók, amelyek a gyertya tetejére helyezve felfogják a légmozgást és egyenletesebbé teszik az égést. 

Hogyan lehet megelőzni?

Mindenekelőtt úgy, hogy az első használatnál megvárod, hogy a gyertya felső rétege teljes szélességében megolvadjon. Ezután már csak arra kell ügyelned, hogy távol tartsd a gyertyát a légmozgástól. Még egyszerűbb, ha eleve háromkanócos gyertyát választasz, ennél ugyanis kevésbé tapasztalható a jelenség.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek