Miért csak félig ég le a gyertya? Ez az egyszerű trükk segít megoldást találni rá

GettyImages-1294400008

A „gyertyaalagút” néven emlegetett jelenség az egyik legrosszabb dolog, ami egy szép gyertyával történhet. Így nevezik azt, amikor a gyertya csak a kanóc körüli részen olvad meg, miközben a szélei körül egy vastag viaszréteg képződik – vagyis teljesen rosszul ég!

A gyertyákat sújtó alagútképződés rendkívül frusztráló tud lenni, hiszen a probléma nem csak vizuális jellegű. A nagyobbik gond, hogy a gyertya így gyakran csak félig ég le, vagyis, hacsak nem lépsz közbe, egy része menthetetlenül pocsékba megy. Ráadásul az alagút egyre csak mélyül, amitől a gyertya egyre nehezebben ég, ezzel tovább rontva a helyzeten. De minek köszönhető a jelenség, és mit lehet ellene tenni?

Miért ég rosszul a gyertya?

A jellegzetes, alagútszerű forma általában azért alakul ki, mert az első használat során csak rövid ideig hagyod égni a gyertyát, de adódhat abból is, hogy a kanóc nem elég hosszú, vagy nem pont középen van – szolgált magyarázattal a Reader's Digest. Szerencsére a megoldás egyszerűbb, mint gondolnád, és csak a konyháig kell menned érte.

Ha a gyertya rosszul ég, az a kanóc miatt is lehet
Ha a gyertya rosszul ég, az a kanóc miatt is lehetpixabay.com

Mit lehet ellene tenni?

Ahhoz, hogy megszabadulj a gyertya falai körül lerakódott viaszrétegtől, csupán egy darab alufóliára és némi türelemre lesz szükséged. Az alufóliát hajtogasd össze úgy, hogy több rétegből álljon, majd szorosan tekerd a gyertya köré, hogy a peremét is befedje, de maradjon egy nyílás a lángnak. A hő így visszaverődik az alufóliáról, és faltól falig felolvasztja a viaszt – feltéve, hogy a gyertya nem „csupasz”, hanem például üveges kiszerelésű. Ha egy hagyományos gyertyáról van szó, akkor próbáld meg óvatosan befelé nyomni a széleit, ahogy az az alábbi videóban is látható:

Ha valamilyen kényelmesebb megoldásra vágysz, néhány helyen olyan díszes fedők is kaphatók, amelyek a gyertya tetejére helyezve felfogják a légmozgást és egyenletesebbé teszik az égést. 

Hogyan lehet megelőzni?

Mindenekelőtt úgy, hogy az első használatnál megvárod, hogy a gyertya felső rétege teljes szélességében megolvadjon. Ezután már csak arra kell ügyelned, hogy távol tartsd a gyertyát a légmozgástól. Még egyszerűbb, ha eleve háromkanócos gyertyát választasz, ennél ugyanis kevésbé tapasztalható a jelenség.

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra