Így zajlott a grillsütők tesztje
A szakemberek a teszt során különféle ételeket készítettek a grillsütőkkel, ellenőrizték a termékek szerkezetét, felépítését, stabilitását és általános használhatóságát, illetve azt is megvizsgálták, hogy összeszerelésük és a mozgatásuk mennyire nehézkes. Ha éppen új grillkészülék vásárlása előtt állsz, az eredmény számodra is fontos tanulságokkal szolgálhat.
Faszenes grillsütők
Előnyük, hogy ezekkel érhető el legkönnyebben az a tipikus füstös, aromás íz, amit a grillezett ételtől vársz. Az egyesület szerint csak az aromasínnel ellátott gázüzemű grillek játszanak egy ligában velük. A faszenes verziók többsége viszont kisebb és könnyebb, ezért mozgatásuk nem jár akkora teherrel. Persze ebben a kategóriában is léteznek méretesebb darabok. Ilyet csak akkor érdemes beszerezned, ha fix helyre kerül, és gyakran, nagyobb mennyiségű ételt készítesz.
Amivel még számolnod kell, hogy a faszenes grillek használata némi türelmet igényel: több időbe telik, mire elérik az ideális sütési hőmérsékletet, illetve a végén sem lehet csak úgy kikapcsolni őket, mint egy elektromos vagy gázüzemű verziót, tisztításukkal pedig meg kell várni, amíg a készülék (és a hamu) kihűl.
A teszten a Big Green Egg, a Weber, a Kamado Joe, a Napoleon és a Landmann faszenes grilljei szerepeltek. Az eredmények azt mutatták, hogy nem elég csak a márka vagy az ár alapján dönteni, mivel egy gyártó termékkínálatán belül is jelentős eltérések lehetnek, és előfordul, hogy az olcsóbb a jobb.
Miközben például a Weber Master-Touch GBS Premium 57cm SE E-5775 típusjelű terméke 202 ezer forintos átlagáron kapható, addig a márka egy másik, 30 ezer forinttal alacsonyabb árfekvésű modellje látványosan jobban teljesített nála.
Gázüzemű grillsütők
A gázüzemű grillsütőkről elmondható, hogy faszenes társaikhoz képest könnyebb a beüzemelésük, illetve gyorsabban érik el az üzemi hőmérsékletet, melynek a szabályozása is egyszerűbb. A klasszikus füstös ízt azonban nem nagyon lehet elvárni tőlük – kivéve, ha rendelkeznek a már említett aromasínnel.
Fontos tudni, hogy a gázüzemű termékek alapból drágábbak, mint a faszenes verziók, az aromasín pedig további árnövelő tényező. Ami méretüket illeti, jellemzően nagyok és nehezek, ami azt jelenti, hogy körülményes a mozgatásuk, így célszerű állandó helyre tenni őket.
A szakemberek a gázüzemű grillsütők kategóriájában a Weber, a Cadac, a Broil King, a Napoleon, a Char Broil és a Landmann termékeit tesztelték, de a mezőnyben szerepelt egy hibrid gázüzemű/faszenes Char Broil grillsütő is. Ezek közül összességében a Weber Genesis E-325S típusjelű modellje érte el a legjobb eredményt.
Az egyesület megjegyezte, annak ellenére, hogy a termék nyerni tudott, nemcsak az összeszerelése és a mozgatása nehézkes, hanem a tisztítása is, ráadásul kifejezetten drága, ám cserébe nem nyújt lényegesen többet a többi jól teljesítő grillsütőnél.
Elektromos grillsütők
Ha egy igazán könnyen használható grillsütőre vágysz, akkor az elektromos változat lehet a befutó – bár füstös ízekre itt sem nagyon számíthatsz. Mivel többnyire kisebb a sütőfelületük, nagyobb baráti társaságok kiszolgálására sem feltétlenül alkalmasak. De mozgatásuk, tárolásuk legalább egyszerű. A teszten vizsgált Weber, Napolen, Cadac és Landmann termékek általánosságban jól szerepeltek, talán csak a Landmann E-Pantera grillsütője lógott ki a sorból gyengébb szerkezetével és sütési teljesítményével. A teszt részletes eredménye (előfizetés ellenében) itt olvasható.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés