Most nem a jó öreg ecetes, szódabikarbónás trükköket hozzuk: azokat már valószínűleg kipróbáltad, és azt se fogjuk tanácsolni, hogy vásárolj grilltisztító kefét, mert ezen is biztosan túl vagy. Eszedbe jutott már habkővel vagy magasnyomású mosóval felvenni a harcot az odaégett étellel? Ha nem, olvass tovább!
1. Magasnyomású mosó: a grillrács megmentője
Ha van az otthonodban ilyen eszköz, már biztosan sokféle felhasználási módját ismered. Tisztítottál vele autót, teraszt, járólapot… Miért ne próbálnád ki a grillráccsal is? Persze némi előkészületet igényel a mutatvány: a hamut el kell távolítani a grillezőből, majd a rácsot visszahelyezni, és találni egy olyan helyet a kertben, ahol nem gond, hogy használjuk a mosót.
Közepes fokozaton tisztítsd vele a grillt, lefelé irányítva a vízsugarat – és persze előtte átgondolva, hogy felborul-e a grillező az erőhatástól.
Ha igen, mert például gömbgrillről van szó, akkor próbáld meg kitámasztani, rögzíteni azt. Végső esetben fektetve is pucolhatod.
2. Ha az élet citromot ad, használd tisztításra
Vásárolj pár megtermett citromot, vágd félbe mindet, majd nyomkodd bele sóba. A felmelegített grillrácsot ezzel tisztítsd, de vigyázz, a kezed meg ne égesd! A só ledörzsöli a koszt, a citrom pedig tisztít.
3. Ha a sarkadra jó, jöhet ide is a habkő
Végül is teljesen logikus: ha a kemény, száraz sarokbőr leszedésére alkalmas, miért ne lehetne vele grillrácsot is tisztítani? Vegyél kifejezetten erre a célra árusított habkövet, amely nagyon hatékonyan dörzsöli le a rácsról az odaégett ételt.
4. Tedd be a mosogatógépbe
Hacsak nincsen hatalmas grilleződ, a módszer valószínűleg a lehető legkisebb erőfeszítéssel megoldja a gondot. Ha grillrácsot mosogatsz, a legmagasabb fokozatra állítsd a gépet, hogy az egészen biztosan mindent letisztítson. Miután megvagy vele, azért nézd meg azt is, a mosogatógépnek szüksége van-e tisztításra.
5. A kávé erre is jó lesz
Meglepő, hogy kávézaccal mi mindent el lehet érni: ha hiszed, ha nem, a grillrács tisztítására is alkalmas! A zaccot forró vízzel keverd el, és öntsd rá a rácsra, a kávé savassága pedig elvégzi helyetted a szó szerint piszkos munkát.
6. Még egy hagyma a végére
Ha épp csak befejezted a grillezést, de már látod, hogy muszáj lesz alaposabban megpucolni a rácsot, fogj egy hagymát, és villára tűzve azzal sikáld végig.
7. Egy kis sör
Maradt egy fél doboz söröd, melegen pedig már nem csúszik annyira? Sebaj, öntsd a rácsra, és ezután vesd be a drótkefét! Csillog-villog majd a rács – szinte azonnal újra is kezdenéd majd a grillezést.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés