Ez a kórokozók kedvenc helye a fürdőszobádban: mutatjuk, milyen gyakran tisztítsd

GettyImages-141254856

Meleg, nedves környezetben gyűjti a kórokozókat: a fürdőszoba takarítása során ne feledkezz meg a fürdőszobaszőnyegről sem.

Penész és baktériumok: a fürdőszobai szőnyeg ezek gyűjtőhelye lehet, miközben benned tiszta felületként él, amikor rá gondolsz. A törülközőket sűrűbben mossuk, és az egyéb fürdőszobai felületeket is gyakrabban tisztítjuk, mint a fürdőszobai szőnyeget, ám ezen a szokáson érdemes változtatni a szakértők szerint.

Így dönts a takarításról

Az, hogy milyen gyakran kellene tisztítanod a fürdőszobai szőnyeget, több változótól függ, de alapvetően hetente érdemes mindenképpen megtisztítani a szőnyeget. Ha láthatóan szennyeződött, akkor nem árt soron kívüli takarítást is végezni rajta.

A fürdőszoba takarítása során a szőnyegről se feledkezz meg!
A fürdőszoba takarítása során a szőnyegről se feledkezz meg!Ziga Plahutar / Getty Images Hungary

Ha nem általános szempontok alapján szeretnéd eldönteni, mikor jött el az ideje annak, hogy kimosd ezt a szőnyeget, a következő tényezők alapján dönthetsz:

  • Használat gyakorisága: a legtöbb ember naponta használja, de ha többen fürdötök ugyanabban a fürdőszobában, akkor ez a szám sokszorozódik.
  • Az egyes használatok között mennyi idő telik el: ha nem elég ahhoz, hogy kiszellőzzön és megszáradjon, akkor jobban szennyeződhet, penészedhet.
  • Mennyire jó a szellőzés: ennek javítására nyiss ablakot, ha zuhanyzol, vagy használj ventilátort. A gőz lecsapódhat a puha felületeken is, ahol penészspórák és baktériumok melegágyává válhat. Érdemes használat után felakasztani a kilépőt, így könnyebben megszárad.

A szőnyeg anyaga is kulcsfontosságú

A tisztítás módja sem mindegy: a szőnyeg anyagának meg kell határoznia a módszert. Ha műanyagból van a kilépőd, akkor fertőtlenítő tisztítószerben mosd ki, fa vagy bambusz esetén pedig ecetalapú, természetes termékeket alkalmazz. Ha nem szövetből van a fürdőszobaszőnyeg, akkor fordítsd meg, és az alján található réseket is alaposan sikáld át. Az a legjobb, ha ezt követően nagyon jól szellőző helyiségben vagy a szabadban tudod megszárítani a szőnyeget.

Persze nagyon praktikus megoldást jelent, ha egyszerűen beteszed a mosógépbe a szőnyeget, de mielőtt ezt tennéd, bizonyosodj meg arról, hogy ezt megengedi annak anyaga.

Ha a szőnyeg csúszásmentes tapadóréteggel van ellátva, akkor semmi esetre se szárítógépezd a kilépőt, mert a magas hő hatására annak csúszásmentes alsó rétege összemehet, így pedig alkalmatlanná válik a használatra.

Ne felejtsd el a felülettisztítást sem

Természetesen ne csak a szőnyeggel foglalkozz, hanem azzal a felülettel is, amelyen a szőnyeget tartod: időről időre alaposan tisztítsd meg ezt is, és mielőtt visszatennéd helyére a szőnyegedet, gondosan figyelj oda arra is, hogy megszáradjon. Ha ugyanis nedves felületre teszed vissza a szőnyeget, azzal elősegíted az ismételt penészedést és a kórokozók megtapadását. Érdemes a fugák tisztítására külön figyelmet fordítani, mivel a penész és a piszok jól meg tud tapadni a járólapok között, kellemetlenséget és piszkos érzetet nyújtva. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra