Így főzhetsz az autód motorján!

GettyImages-1098302678

Elsőre meglehetősen vad ötletnek tűnhet, hogy az autód motorján készítsd el az ebédet, de a főzés így is megoldható. Nem javasoljuk, hogy mostantól így rántsd a karajt, de túlélőtippnek nem utolsó a módszer. Figyelj – az egyik kedvenc konyhai eszközünkre is szükséged lesz hozzá!

Ha épp a garázsodban parkol járműved, nem kell már most lerohannod és bemelegíteni a motort: azon főzni rettenetesen pazarló lenne úgy, hogy hideg állapotról hozod üzemi hőmérsékletre. Ha viszont már mögötted áll jó pár tucat kilométer, a motor valószínűleg igencsak forró, főként a nyári hónapokban. 

A keletkező extra energiát a szemfülesek főzésre is felhasználják.

Természetesen közel sem minden étel készíthető el a motor hőjével, és vannak tényezők, amelyekre oda kell figyelni, viszont nem kivitelezhetetlen a mutatvány. Mondjuk YouTube-videónak pont megteszi.

Így készülj elő főzéshez

Ha az autó működése rendben van, nekiállhatsz a mutatványnak – ha a kipufogórendszerrel van valami gubanc, annak füstje érheti a főzni kívánt ételt, befolyásolva annak ízét, ezért ilyen esetben ne kalandozz erre a területre.

Az valószínű, hogy hacsak nem most gördült ki az autód egy szalonból, a motor környéke finoman szólva sem tiszta. Ezt az akadályt alufóliával, a jolly jokerrel tudod a leghatékonyabban leküzdeni. Ha előtted a nyersanyag és a fólia, már nincs akadálya annak, hogy nekiállj főzni – menet közben!

A főzés az autó motorján nem lehetetlen
A főzés az autó motorján nem lehetetlenElena Popova / Getty Images Hungary

Séf négy keréken

Mivel a motornak járnia kell ahhoz, hogy folyamatosan hőhatás érje az ételt, a főzés egyben furikázást is jelent. 

Fogd az összekészített ételt, és csomagold több réteg fóliába! Két réteg fóliát helyezz egymásra keresztben, majd fogd meg az egyik réteget, hajtsd rá az ételre, és többszörösen hajtsd vissza a találkozásnál.

Ismételd meg a másik réteggel is, és ha szükség van rá, ismételd meg további rétegekkel.

Ha alaposan bebugyoláltad az ennivalót, azt a már meleg motor olyan területén kell elhelyezned, ahol fémfelülettel érintkezik: ekkor fog megfelelő hőmérsékletre melegedni. Ha nem akarod útközben elhagyni a harapnivalót, válassz szűkös helyet, vagy kösd rá a motorra.

A motor lesz a tűzhelyed

Ezt követi a fóliateszt: ahhoz, hogy el tudj indulni főzni, le kell zárnod a motorháztetőt, azaz tudnod kell, mennyi hely van a motor és aközött. Egy nagyobb fóliagombóccal tesztelheted ezt: csukd rá a motorháztetőt! Ha kinyitás után a gombóc sértetlen, annál nagyobbnak kell lennie az ételcsomagnak. Ha összenyomódott, akkor kisebbnek. Az ideális, ha épp csak megnyomja a tetejét az erőhatás.

Arra persze figyelned kell, hogy biztonságos maradjon az utad, míg az étel készül – épp ezért

ne kösd éghető anyaggal a motorra a csomagot, és ne készíts így szaftos ennivalókat, amelyek leve kifolyva belobbanhat.

Ha minden rendben, nyomhatod a gázt: a motoros receptek azt adják meg, hány kilométeren át kell az ételt utaztatnod.

Desszert is sülhet a kocsiban

Nem állítjuk, hogy ez lenne a világ legkézenfekvőbb, hulladéktól mentes és tiszta főzési metódusa: inkább csak egy érdekességről van szó, amelynek kipróbálása sokakat érdekel. Ha főztél valamit a módszerrel, könnyű mellé desszertet sütni:

ha kinn 32 fok van, a szélvédőd alatt 100 fok közelébe melegedhet a hőmérséklet.

Amíg bevásárolsz, süthetsz gyorsan egy kekszet: csak tedd a vékonyra nyújtott tésztát a szélvédő mögé. Micsoda lájfhekk, igaz?

Legyen a biztonság az első

Igazán menő lájfhekket mutattunk be, de tekintettel veszélyességére muszáj felhívnunk a figyelmet néhány dologra. Bármennyire is szeretünk nyáron kísérletezni, hozzon akárhány lájkot egy ilyen videó, soha nem szabad elfeledkeznünk saját biztonságunkról - és a másokéról sem. Nem is beszélve az autóról, aminek épségére nekünk kell figyelnünk. Legyünk óvatosak és körültekintőek!

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra