Tüzet okozhat, ha így használod ezt a népszerű konyhai eszközt

GettyImages-1860034433
Olvasási idő kb. 5 perc

Az olcsó forró levegős sütőkkel jobb vigyázni: a tapasztalatok alapján könnyen megégetheted velük a kezed – és ez itt most szó szerint értendő.

A forró levegős sütők helytelen használata tűzveszélyes lehet és égési sérüléseket okozhat – figyelmeztetnek a szakemberek. A következőkből megtudhatod, hogy melyek azok a szabályok, amelyeket mindenképpen be kell tartanod, hogy nagyobb biztonságban legyél.

Ezért lehetnek veszélyesek a forró levegős sütők

Általánosságban elmondható, hogy a forró levegős sütők biztonságosabbak, mint hagyományos társaik, ami különösen érvényes a gázzal működő készülékekre, melyekből mérgező gázok szabadulhatnak fel, hozzájárulva a gyermekkori asztma kialakulásához.

Csökkentik a zsír- és kalóriabevitelt, egészségesebb ételek készíthetők velük, és működtetésük kevesebb energiát igényel.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy használatuk kockázat nélküli lenne. Bizonyos esetekben előfordulhat, hogy túlmelegednek, és megolvadnak, ami tüzet és égési sérüléseket okozhat.

A forró levegős sütő több szempontból jobb választás
A forró levegős sütő több szempontból jobb választásCasezy / Getty Images Hungary

A szakemberek szerint főleg az olcsóbb készülékekkel kell vigyázni – nem véletlen, hogy ebben a kategóriában az utóbbi időszakban elszaporodtak a visszahívások. Most lássuk, hogy melyek azok a dolgok, amikre odafigyelve csökkentheted a kockázatokat.

1. Minden használat után tisztítsd meg a kosarát

A forró levegős sütő használata után egy vékony olajréteg maradhat a kosár felületén. Ezt az ételmaradékokkal együtt minden alkalommal el kell távolítani. Az olajmaradványok és az apró, égett ételdarabkák ugyanis megnövelik annak az esélyét, hogy tűz keletkezzen a kosár belsejében.

A jó hír, hogy a legtöbb légsütő belseje tapadásmentes bevonattal van ellátva, így tisztításuk nem kíván különösebb erőfeszítést: csak egy meleg, szappanos vízzel benedvesített szivacs szükséges hozzá. Bár néhány kosárról azt állítják, hogy mosogatógépben is mosható, a szakemberek inkább a kézi mosást javasolják, hogy a tapadásmenetes bevonat ne erodálódjon.

Nem szabad elhanyagolni a tisztítását
Nem szabad elhanyagolni a tisztításátAdisak Mitrprayoon / Getty Images Hungary

2. Tisztítsd meg a fütőtekercset

A fűtőtekercs általában közvetlenül a kosár felett található. Ha ilyen a te készüléked is, a főzés közben különféle szennyeződések kerülhetnek a tekercsre, ezért azt ajánlott minden használat után megtisztítanod.

Itt jobb kerülni a szappan alkalmazását, mert a következő főzéskor szennyeződhetnek miatta az ételek, a túl sok víz pedig károsíthatja a tekercsek működését. A legjobban akkor jársz, ha a szivacs dörzsölőrétegét használod.

Amellett, hogy csökkenti a tűzveszélyt, az alkatrész tisztán tartása optimális főzési teljesítményt tesz lehetővé.

3. Húzd ki a konnektorból

A forró levegős sütők sok energiát vesznek fel, ami megnöveli az elektromos tüzek keletkezésének kockázatát. Egyes termékek meglehetősen halkan működnek, így észrevétlenül bekapcsolva maradhatnak. Ezért is javasolt használatuk után kihúzni őket a konnektorból. Ilyen módon az is elkerülhető, hogy a háznál lévő gyerek véletlenül bekapcsolja a készüléket.

Fontos az is, hogy működtetéséhez egy különálló konnektort használj, és ne hosszabbítót. Az előbbi ugyanis nagyobb ellenállást biztosít, szemben az utóbbival, ami megterhelheti az áramköröket.

Valójában minden elektromos készülék tüzet okozhat, ha hibás az elektromos aljzat, vagy rossz a vezeték. Ha gyanús recsegést hallasz, vagy szikrát látsz, hívj villanyszerelőt. Ügyelj arra is, hogy a készülék hátsó részéből távozó forró levegő ne érje az aljazatot – idővel ez is problémákhoz vezethet.

4. Ne zsúfold túl a kosarat

Soha ne tegyél annyi ételt a forró levegős sütőbe, hogy hozzáérjen a tekercshez, vagy arról könnyen ráfröccsenjen valami. Ez megint csak növeli a tűzveszélyt. Ha rendszeresen előfordul, hogy nem fér el benne az étel, lehet, hogy egy nagyobb készülékre lenne szükséged.

Kerülni kell a túlzsúfolását
Kerülni kell a túlzsúfolásátWitthaya Prasongsin / Getty Images Hungary

5. Ne hagyd felügyelet nélkül

Ha túlzottan eltávolodsz a forró levegős sütőtől, nem fogod észrevenni az esetlegesen keletkező füstöt vagy az égésre figyelmeztető szagokat, ezért ne hagyd felügyelet nélkül, és olvasd el a használatára vonatkozó utasításokat. Sok gyártó azt ajánlja, hogy magasabb hőmérsékleten egyszerre legfeljebb 20 percig használd a készüléket.

Kéne pár tipp a forró levegős sütőd tisztításához? Ebben a cikkünkben minden információt megtalálsz, amire csak szükséged van. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek