Ez történik a fogaiddal, ha fogmosás után öblögetsz: mutatjuk, miért rossz ötlet

GettyImages-1094334362
Olvasási idő kb. 3 perc

A legtöbben automatikusan kiöblítik a szájukat fogmosás után, ami segít megszabadulni a fogkrém ízétől, a szájhigiénia szempontjából azonban nem feltétlenül jó ötlet.

Úgy tűnik, a fogmosásról még mindig lehet újat mondani. Legutóbb például kiderült, hogy a szájvizet az elterjedt szokással ellentétben nem fogmosás után, hanem az előtt érdemes használni, ami sokak számára meglepetésként hatott. Ezzel függ össze az is, hogy a vizes szájöblítésnek is megvannak a maga hátrányai.

Miért rossz, ha fogmosás után öblögetek?

A brit székhelyű Oral Health Foundation felmérésében a válaszadók több mint 62 százaléka nyilatkozott úgy, hogy fogmosás után rendszeresen kiöblíti a száját – számolt be a Lifehacker. Az egészségügyi szervezet vezérigazgatója, dr. Nigel Carter szerint ez azért „nagyon rossz” gyakorlat, mert a szájöblítés kimossa a fogkrémmel a fogakra felvitt fluoridot is.

A fogmosás utáni öblögetéssel a flouridot is lemosod a fogakról
A fogmosás utáni öblögetéssel a flouridot is lemosod a fogakrólHelena Lopes / 500px / Getty Images Hungary

Dr. Carter kiemelte, a fluorid fontos szerepet tölt be, hiszen nemcsak erősíti a fogzománcot, és ellenállóbbá teszi a fogakat a fogszuvasodással szemben, hanem csökkenti a szájban lévő baktériumok által termelt sav mennyiségét is. Ahhoz azonban, hogy a fluorid kifejtse hatását, idő kell – főleg annak tükrében, hogy az emberek többsége az ajánlásokban szereplő 2 perces időtartamot sem tartja be.

A felmérés azt is megállapította, hogy a megkérdezettek 14 százaléka szájvizet használ az öblítéshez, ami megint csak rossz megközelítés, hiszen – ahogy azt megírtuk –, a legtöbb ilyen termék kevesebb fluoridot tartalmaz egy átlagos fogkrémhez képest, így a végén kevesebb marad belőle a fogakon.

Az evés-ivással is célszerű várni

Idevágó szabály, hogy a fogmosás után legalább 30 percig kéne várnod, mielőtt ennél vagy innál valamit. Így van a legnagyobb esély arra, hogy a fogkrém kifejthesse jótékony hatásait.

Noha a témában eddig csak korlátozott mennyiségű kutatás készült, egy, a British Dental Journal című folyóiratban publikált 2012-es tanulmány szintén alátámasztotta, hogy a szájöblögetés – különösen nagyobb mennyiségű víz használata esetén – csökkentheti a fluoridos fogkrémek védőhatását.

Öblögetés ide vagy oda, a fogkrém maradékát ajánlott kiköpni
Öblögetés ide vagy oda, a fogkrém maradékát ajánlott kiköpnibusracavus / Getty Images Hungary

Vannak ugyanakkor más álláspontok is. Dr. Michaela Tozzi fogorvos például azt mondja, hogy az ételmaradékok eltávolításához hasznos lehet egy gyors, 30 másodperces öblögetés, a fogkrémet pedig végképp érdemes kiköpni, mert a fogmosás után baktériumok maradhatnak benne, arról nem is beszélve, hogy lenyelve gyomorfájdalmat is okozhat.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek