Ezért ne nyeld le semmiképpen a fogkrémet

GettyImages-175387778
Olvasási idő kb. 5 perc

Veled is előfordul, hogy fogmosás után nem köpöd ki a fogkrém maradékát? Netán van gyerek a háznál, aki kieszi a tubusból? Mutatjuk, hogy a fogkrém lenyelése milyen kockázatokkal járhat.

A probléma forrása a számos fogkrémben megtalálható fluorid, ami kissé ellentmondásosnak tűnhet, hiszen az anyag kisebb mennyiségben (0,5 mg/l és 1,5 mg/l között) éppen hogy hozzájárul a fogak egészségéhez, és védelmet nyújt a fogszuvasodással szemben. A fluoridtartalmú fogkrémeken azonban nem véletlenül a szerepel a figyelmeztetés – még ha sokan nem is olvassák el –, hogy lenyelésük kerülendő.

Miért nem szabad lenyelni a fogkrémet?

Bár a fluorid fellelhető az ivóízben is, a mennyisége nem éri el azt a mértéket, hogy (a határérték 1,5 mg/liter) egészségügyi problémákat okozhasson. Több fogorvos, köztük dr. Steven Clubb, azt mondja, a gondok jellemzően akkor kezdődnek, ha a fogmosás után a fogkrémmel nagyobb mennyiségű fluoridot nyel le az ember (vagy kisebb dózisú, de hosszú távú expozíció áll fenn).

A fogkrémeket arra tervezték, hogy fluoridot vigyenek fel a fogakra, nem pedig arra, hogy lenyeljék őket.

Ha ez mégis megtörténik, akkor az megemelheti a fluoridszintet a vérben, ami károsíthatja a fogakat. Ez a jelenség elsősorban a 8 év alatti korosztályt veszélyezteti. Rájuk már csak azért is érdemes jobban odafigyelni, mert nem feltétlenül tudnak ellenállni a gyerekeknek szánt fogkrémek finom ízének (bár ezek általában eleve kevesebb fluoridot tartalmaznak a felnőttek által használt termékekhez képest).

Jobb, ha nem kockáztatsz, és kiköpöd a fogkrémet!
Jobb, ha nem kockáztatsz, és kiköpöd a fogkrémet!Slavica / Getty Images Hungary

Milyen károkat okozhat a fluorid?

Ha a gyerek egyszer lenyeli a fogkrémet, akkor még nem kell rögtön a kórházba rohanni. Amint azonban rendszer lesz belőle, jogos lehet az aggodalom. A vér magas fluoridszintje a fluorózis néven ismert állapot kialakulásához vezethet, amely túlzott zománcfejlődést eredményez. Ennek jellegzetes tünete a fogak elszíneződése: vagy fehér vonalak, foltok, vagy sárgás, barnás elszíneződések jelennek meg a fogzománcon, súlyosabb esetben pedig apróbb mélyedések képződhetnek a fogfelszínen.

A fluorózis kozmetikailag kezelhető, de a károsodás maradandó.

A fogkrém lenyelése nagyobb mennyiségben gyomor- és bélpanaszokat is okozhat, ami már nem csak a gyerekeket érinti, ám az nem teljesen világos, hogy ez a fluorid vagy más összetevők számlájára írható-e.

Extrém esetben előfordulhat fluoridmérgezés vagy -túladagolás is, amely súlyos tünetekkel, hasi fájdalommal, hasmenéssel, hányingerrel, hányással, fejfájással, remegéssel, gyengeséggel, illetve szabálytalan szívveréssel és ezzel összefüggésben akár szívleállással is járhat, de ezt a fogkrém lenyelésével önmagában nehéz lenne elérni. A kockázatok között mindezeken túl meg kell említeni a csontok elváltozásait, a pajzsmirigy alulműködését és a neurológiai problémákat is.

Megállapítható, hogy 14 mg/nap fluoridbevitel károsíthatja a csontvázat.

Miben található még fluorid?

A fluorid számos fogkrém és szájvíz, valamint az ivóvíz mellett – legalább nyomokban – gyakorlatilag az összes élelmiszerben megtalálható. „A zöldségek és a gyümölcsök kis mennyiségben tartalmaznak fluoridot (0,1–0,4 mg/kg). Nagy fluoridtartalmú élelmiszerek az árpa és a rizs (2 mg/kg), a halak (2–5 mg/kg, szardíniák és egyéb egészben fogyasztott halak esetén 370 mg/kg) és a tea (400 mg/kg szárazanyag). Az élelmiszerek fluoridtartalma nagyban függ az előállításához felhasznált víz fluoridtartalmától” – írja a Nemzeti Népegészségügyi Központ. A fluoridexpozíció tehát nagyban függ a fogyasztott élelmiszerek és ivóvíz fluoridtartalmától, az élelmiszer- és vízfogyasztási szokásoktól és a használt fogápolási szerektől.

A gyerekeket meg kell tanítani arra, hogy ne nyeljék le a fogkrémet
A gyerekeket meg kell tanítani arra, hogy ne nyeljék le a fogkrémetvgajic / Getty Images Hungary

Akkor inkább ne is használjak fluoridos fogkrémet?

Arról, hogy érdemes-e fluoridtartalmú fogkrémet használni, már régóta folynak a viták. Az viszont mindenképp a fluorid mellett szól, hogy erősíti a fogzománcot, lelassítja a fogszuvasodást okozó baktériumok aktivitását és képes visszafordítani a már kialakult fogszuvasodás korai szakaszát. Alkalmazása ezért ilyen szempontból igenis hasznos lehet, de fontos, hogy megfelelően használd. A lényeg, hogy a fogmosás után ki kell köpni a fogkrém maradékát, amire fel kell hívni a gyerekek figyelmét is. Ehhez akár egy kevés vizet is lehet használni, de számolni kell azzal, hogy a szájöblítés lemossa a fogakról a fluoridot, ami csökkenti védőhatását.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek