Meg fogsz lepődni: ilyen nehéz egy felhő

GettyImages-6040-025319

Te is elgondolkoztál már rajta, hogy milyen nehéz lehet egy felhő? Többé már nem kell töprengened rajta!

Amikor egy repülőgépen ülve letekintesz a felhőkre, az a benyomásod támadhat, mintha pehelykönnyűek lennének. A valóság ezzel szemben az, hogy hatalmas súlyt cipelnek. Tehát milyen nehéz egy felhő? És egyáltalán hogyan lehet megmérni a tömegét? Összefoglaltuk a lényeget.

Milyen nehéz egy felhő?

A felhők levegőből és milliónyi apró vízcseppből állnak. Ezért adja magát, hogy tömegük meghatározásához a felhőket alkotó vízgőz súlyából induljunk ki. Pontosan ezt tette Margaret LeMone, a Colorado állambeli National Center for Atmospheric Research légkörkutatója is, miután szöget ütött a fejébe a kérdés, hogy mennyi víz lehet egy átlagos gomolyfelhőben.

A felhők milliónyi apró vízcseppből állnak
A felhők milliónyi apró vízcseppből állnakAWelshLad / Getty Images Hungary

Számításaihoz a szakember előbb megpróbálta felmérni, hogy mekkora egy felhő. Ehhez megmérte egy felhő árnyékának méretét, majd megbecsülte a magasságát, melyhez egy kocka formát vett alapul. Bár a gomolyfelhők általában nem kocka alakúak, körülbelül olyan magasak, mint amilyen szélesek, ami megkönnyítette a térfogatszámítást.

A következő lépésben hozzászámolta a vízcseppek sűrűségét, amit a korábbi kutatások köbméterenként 0,5 grammra becsültek. Így született meg az eredmény, miszerint egy átlagos gomolyfelhő megközelítőleg 550 tonna vizet tartalmaz.

Ez nagyjából 100 elefánt tömegének felel meg.

Természetesen a pontos tömeget a felhők fajtája is befolyásolja. Miközben a pehelyfelhők kevesebb vizet tartalmaznak, ezért könnyebbek, addig a gomolyfelhők (a vihar előtt látható sötét felhők) lényegesen nehezebbek.

A felhők teljes térfogata ugyanakkor nem csak vízcseppekből áll. Ha valaki egyszer egy lépéssel tovább akarná vinni LeMone kalkulációját, akkor számolnia kéne az egyes vízcseppek közötti levegő tömegével is.

A viharfelhők több vizet tartalmaznak, ezért nehezebbek
A viharfelhők több vizet tartalmaznak, ezért nehezebbekOliver Strewe / Getty Images Hungary

De ha ilyen nehezek a felhők, miért nem zuhannak le?

Tudni kell, hogy a felhőkben lévő vízcseppek egymilliószor kisebbek az esőcseppeknél, így a nagy magasságban lévő széláramok könnyedén magukkal ragadják őket, ezáltal sokkal tovább maradnak a levegőben, mint ha statikusak lennének. A vízcseppek magasban tartását a hőkonvekció is segíti, melynek hatására úgy viselkednek, akárcsak a habréteg a tejeskávé tetején.

Amikor aztán a felhőcseppek lehűlnek és egymásba tömörülnek, végül olyan nehézzé válnak, hogy lehullanak a Földre. Bár az esőcseppek nagyobbak, mint a felhőben lévő cseppek, átmérőjük így is csupán 2 milliméter körül alakul. Ezek az apró cseppek alaposan szétterítik a súlyt, így nem kell attól tartanod, hogy egyszerre 100 elefántnyi, vagyis 550 tonna szakadjon a nyakadba.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra