Gyanús bor a hűtőben: innen tudhatod, hogy jó-e még a felbontott palack tartalma

GettyImages-1339935287

Nem tudod, meddig áll el a felbontott bor? Adunk pár támpontot, hogy eldönthesd, iható-e még.

A bor kiválasztásával és tárolásával kapcsolatban rengeteg szabály létezik, így könnyű elveszni a sok információ között. Az egyik általános tévhit az, hogy a bort még aznap meg kell inni, amikor ki lett bontva. Bár való igaz, hogy a bor abban a pillanatban elkezd oxidálódni, ahogy kihúzod a dugót, ez önmagában még nem ok arra, hogy az üveg fenekére nézz, vagy kiöntsd az értékes nedű egy részét a lefolyóba. A Mental Floss szerint a felbontott bor még napokig iható marad – feltéve, hogy helyesen tárolod.

Mire kell figyelni a palack felbontása után?

Ha kinyitsz egy üveg bort, hogy megigyál belőle egy-két pohárral, próbáld épségben megőrizni a dugót. A parafa évszázadok óta fontos része a borkészítési folyamatnak – nem véletlenül, hiszen képes frissen tartani a palack tartalmát anélkül, hogy teljesen elzárná a levegőtől.

Egy kevés oxigén csak jobban kihozza a bor ízét, a túl sok oxigén viszont fanyar, kellemetlen ízvilágot eredményez.

Éppen ezért, miután töltöttél magadnak, nyomd vissza a dugót a helyére, hogy ne érje több oxigén a bort. Ha a dugó megsérült vagy hirtelen felindulásból kidobtad, jobb híján az is megteszi, ha a palackot egy befőttesgumival rögzített műanyag fóliával zárod le.

Onnantól kezdve, hogy felbontod a bort, meg vannak számlálva a napjai
Onnantól kezdve, hogy felbontod a bort, meg vannak számlálva a napjaiNenad Stojnev / Getty Images Hungary

Meddig áll el a felbontott bor a hűtőben?

Ha a felbontott bort a hűtőben tartod, akkor gátat szabhatsz az olyan további, az italra nézve káros hatásoknak, mint a fény és a hő. A legtöbb vörös- és fehérbor 2-5 napig áll el a hűtőben, mielőtt ízük kedvezőtlen fordulatot venne. A habzóborok viszont csupán 1-3 napig húzzák, egyes bioborok pedig már egy nap után romlásnak indulhatnak. Ilyen szempontból a szupermarketben kapható erősen csersavas vörösborokkal jársz a legjobban, ezek akár egy hétig is kibírják a hűtőben mindenféle károsodás nélkül.

Miután azonban az eltarthatósági idő borfajtánkét eltérő lehet, a palack tartalmának frissességéről úgy tudsz a legkönnyebben meggyőződni, ha megkóstolod. Az oxidált bornak nem valami kellemes az íze, de aggodalomra semmi ok, nem lesz bajod tőle. Ha ez nem nyugtat meg, ellenőrizd a bor színét, és szagold meg. Amennyiben barna árnyalatú és/vagy ecetes szagú, akkor sajnos elkönyvelheted, hogy tönkrement.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra