Gyanús bor a hűtőben: innen tudhatod, hogy jó-e még a felbontott palack tartalma

GettyImages-1339935287

Nem tudod, meddig áll el a felbontott bor? Adunk pár támpontot, hogy eldönthesd, iható-e még.

A bor kiválasztásával és tárolásával kapcsolatban rengeteg szabály létezik, így könnyű elveszni a sok információ között. Az egyik általános tévhit az, hogy a bort még aznap meg kell inni, amikor ki lett bontva. Bár való igaz, hogy a bor abban a pillanatban elkezd oxidálódni, ahogy kihúzod a dugót, ez önmagában még nem ok arra, hogy az üveg fenekére nézz, vagy kiöntsd az értékes nedű egy részét a lefolyóba. A Mental Floss szerint a felbontott bor még napokig iható marad – feltéve, hogy helyesen tárolod.

Mire kell figyelni a palack felbontása után?

Ha kinyitsz egy üveg bort, hogy megigyál belőle egy-két pohárral, próbáld épségben megőrizni a dugót. A parafa évszázadok óta fontos része a borkészítési folyamatnak – nem véletlenül, hiszen képes frissen tartani a palack tartalmát anélkül, hogy teljesen elzárná a levegőtől.

Egy kevés oxigén csak jobban kihozza a bor ízét, a túl sok oxigén viszont fanyar, kellemetlen ízvilágot eredményez.

Éppen ezért, miután töltöttél magadnak, nyomd vissza a dugót a helyére, hogy ne érje több oxigén a bort. Ha a dugó megsérült vagy hirtelen felindulásból kidobtad, jobb híján az is megteszi, ha a palackot egy befőttesgumival rögzített műanyag fóliával zárod le.

Onnantól kezdve, hogy felbontod a bort, meg vannak számlálva a napjai
Onnantól kezdve, hogy felbontod a bort, meg vannak számlálva a napjaiNenad Stojnev / Getty Images Hungary

Meddig áll el a felbontott bor a hűtőben?

Ha a felbontott bort a hűtőben tartod, akkor gátat szabhatsz az olyan további, az italra nézve káros hatásoknak, mint a fény és a hő. A legtöbb vörös- és fehérbor 2-5 napig áll el a hűtőben, mielőtt ízük kedvezőtlen fordulatot venne. A habzóborok viszont csupán 1-3 napig húzzák, egyes bioborok pedig már egy nap után romlásnak indulhatnak. Ilyen szempontból a szupermarketben kapható erősen csersavas vörösborokkal jársz a legjobban, ezek akár egy hétig is kibírják a hűtőben mindenféle károsodás nélkül.

Miután azonban az eltarthatósági idő borfajtánkét eltérő lehet, a palack tartalmának frissességéről úgy tudsz a legkönnyebben meggyőződni, ha megkóstolod. Az oxidált bornak nem valami kellemes az íze, de aggodalomra semmi ok, nem lesz bajod tőle. Ha ez nem nyugtat meg, ellenőrizd a bor színét, és szagold meg. Amennyiben barna árnyalatú és/vagy ecetes szagú, akkor sajnos elkönyvelheted, hogy tönkrement.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra