Barna vagy fehér rizst vegyek? Szakember magyarázza el a különbségeket, hogy jó döntést hozzál

GettyImages-1091723364

A kérdés újra és újra felmerül, de sokan még mindig nem tudják, hogy mi a különbség a fehér és a barna rizs között.

A fehér rizst általában finomabbnak, a barnát pedig egészségesebbnek tartják, de van néhány további tényező is, amit érdemes lehet mérlegelned a döntésnél. A szakember azt mondja, nincs egyértelműen jó vagy rossz választás, mindaddig, amíg odafigyelsz arra, hogy kellően változatos legyen az étrended.

Mi a különbség a fehér és a barna rizs között?

Traszkovics Zsolt élelmiszermérnök, a DIATRA Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetője a Dívány kérdésére elmondta, a barna és a fehér rizs közötti különbség a feldolgozás módjából adódik. Az alapanyag mindig ugyanaz, de a fehér rizs átesik egy finomító eljáráson is. Ez azt jelenti, hogy a gyártási előkészületek során eltávolítják a szemekről a csírát és a korpát, esetleg fényezik is azokat. A barna rizsnél viszont ezek a részek a rizsszemen maradnak.

Melyik az egészségesebb?

A kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz, mint ahogy gondolnád. „A barna rizs mellett szól, hogy a korpa miatt magasabb a rosttartalma” – emelte ki Traszkovics Zsolt, aki szerint a rostokban gazdag táplálkozás több előnnyel is jár. A rostok úgy telítenek el, hogy közben nem adnak energiát (vagyis kalóriákat sem), a bélrendszeren végighaladva megkötnek egyes, kevésbé hasznos anyagokat (például a koleszterint), a széklet lazításával hozzájárulnak a bélfalak egészségének megóvásához, valamint lassítják a szénhidrátok felszívódását. Ez utóbbi az oka annak, hogy a barna rizsnek alacsonyabb a glikémiás indexe.

A barna rizsnek a vitamin- és ásványianyag-tartalma is magasabb, mint a fehér rizsé.

Egy részük ugyanis a finomítással eltávolított anyagokkal együtt elveszik. Az élelmiszermérnök szerint azonban az igazsághoz hozzátartozik, hogy a magas rosttartalom következtében az értékes mikrotápanyagokból is kevesebb tud felszívódni. Sőt, számolni kell azzal is, hogy a külső részek eltávolítása nélkül a barna rizsnek magasabb a fitátsavtartalma, ami egyenesen gátolja némelyik vitamin és ásványi anyag felszívódását.

Nem csak az ízükben különböznek
Nem csak az ízükben különböznekYagi Studio / Getty Images Hungary

Aztán ott van még az íz kérdése is. A barna rizst nem mindenki találja olyan ízletesnek, mint a fehéret, ami szintén nem elhanyagolható szempont a döntésnél.

Akkor mi alapján döntsek?

„Ahogy a fentiekből is látszik, semmi nem fekete vagy fehér, vagyis a rizs esetében barna vagy fehér. Ha mindenképpen döntenem kellene a kettő között, kedvező tulajdonságai miatt talán kicsit a barna rizs felé billenne a mérleg nyelve, de mint élelmiszermérnök, fontosnak tartom elmondani, hogy nincs önmagában jó vagy rossz, ahogy egészséges vagy egészségtelen étel sem” – hívta fel a figyelmet a szakember.

Ne a tökéletes ételt keressük, sokkal fontosabb, hogy megfelelő étrendet alakítsunk ki.

Ha például valamilyen zöldséget, így brokkolit vagy zöldborsót eszel a fehér rizs mellé, akkor máris több rosthoz, vitaminhoz és ásványi anyaghoz juthatsz belőle, mintha kizárólag csak barna rizst fogyasztanál. Amennyiben tehát kiegyensúlyozott az étrended, nyugodtan dönthetsz a fehér rizs mellett is, ha kellemesebbnek találod az ízét.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra