Unod a rizst a hagyományos formában? Itt egy indiai különlegesség, ami segít jóval izgalmasabbá tenni

Egy világhírű indiai étel, a biryani nálunk most tökös változatban készült. Az indiai fűszerekkel ízesített hosszú szemű rizst ehhez a fogáshoz sokszor sáfránnyal fűszerezik, majd bárányhúst, csirkét vagy halat és főleg zöldségeket adnak hozzá, majd kis lángon főzik készre.

Húsok mellett is finom.
Húsok mellett is finom.Fotó: rudisill

Hozzávalók 2 személyre:

  • 20 grmm szárított vargánya apróra vágva
  • 1 evőkanál repceolaj
  • 1 nagyobb darab vöröshagyma felszeletelve
  • 3 gerezd fokhagyma összevágva
  • 1 teáskanál gyömbér lereszelve
  • 1 kisebb darab csilipaprika apróra vágva
  • 85 gramm barna basmati rizs
  • 160 gramm sütőtök kockára vágva
  • ízlés szerint őrölt kömény, só, bors, koriander, menta
  • 125 gramm joghurt
  • 25 gramm mandulaszelet
  • 0.5 darab uborka lereszelve
Recept idők

Elkészítés:

Önts 425 ml forró vizet a szárított gombákra, és tedd félre.

Melegítsd fel az olajat egy tapadásmentes serpenyőben. Add hozzá a hagymát, a fokhagymát, a gyömbért és a csilit, és rövid ideig kevergetve süsd, majd mehet bele a rizs meg a tök, ezekkel is keverd néhány percig. Végül szórd bele a köményt és a koriandert, majd keverd hozzá a gombát és a vizet.

Takard le az edényt, és párold legalább 20 percig, amíg a rizs megpuhul. Közben keverd össze az uborkát és a joghurtot a mentával és egy kis sóval a rizs mellé kínált raita elkészítéséhez. Végül keverd a koriandert és a mandulát a rizsbe, majd a raitával és néhány extra menta- vagy korianderlevéllel tálald.

Nevelj új zöldséget a kókadt répából és a fonnyadt salátából
Nevelj új zöldséget a kókadt répából és a fonnyadt salátából

Elmondjuk, hogyan keltsd életre azt, ami eddig a kukában landolt.

Tovább »

Még több recept

Spenótos-citromos rizottó – a tökéletes nyári fogás

Ha húst vagy halat is ennél mellé, egy szelet fokhagymás csirkemell vagy halszelet éppen elég. Könnyen összedobható és gyors nyári fogás, ami a citromtól lesz igazán izgalmas.

május29., 10:24

Négysajtos sült karfiol

Ha nem foglalkoznál túl sokat a vacsorával, csak főzz egy nagy adag karfiolt és pirítsd rá kedvenc sajtjaid, akár egy nagy adag házi morzsa társaságában. Akár húsmentes vacsoraként is tökéletes.

június12., 11:24

Pulyka-vadrizs leves – egészséges és laktató fogás, ami nem nehezít el

A gazdag leveseket azért szeretjük, mert jó kis munkahelyi fogás lehet belőlük úgy, hogy nem nehéz egészségessé varázsolni őket. Ebbe nálunk mindig olyan zöldség kerül, amiből éppen van a hűtőben – a borsótól a karalábéig mindennel működik.

február20., 06:00

Hosszabbítsd meg a nyarat ezzel az afrikai hangulatú jollof rizzsel

Nem túl költséges, de annál izgalmasabb ez a fogás, ami a csirke-rizs kombináció egyik afrikai változata. Néhány új fűszer, és máris kevésbé magyaros, sokkal inkább afrikai hangulatú lesz az ebéded.

2020. szeptember12., 06:04

Csirkés-gombás rizottóval nem lesz unalmas a csirkemell

Azért azt kár lenne tagadni, hogy az életmódváltás napjait nem könnyíti meg, ha a harmadik héten is ugyanaz a csirkemell kerül az asztalra rizzsel és zöldségekkel. Lehet ez az alapanyag is izgalmas, csak kell mellé egy kevés fehérbor és erdei gombák.

január21., 06:04

Csirkemájpástétom almás-sáfrányos raguval

Egy gyors pástétom, amihez remekül illik az almás ragu, sőt, azzal lesz csak igazán olyan, mintha egy menő étteremben rendelted volna.

június15., 10:24

Mustra