15 élelmiszer, ami hamarabb tönkremegy, ha a kamrában tartod

GettyImages-1189084575

Mutatjuk, hogy melyek azok az élelmiszerek, amikről talán nem is sejted, hogy a kamrában tárolva gyorsabban megromlanak.

Bár rengeteg élelmiszer gond nélkül eltartható a kamrában vagy a spájzban is, vannak, akik idevesznek olyan termékeket is, melyeknek eltarthatósági ideje jelentősen csökkenhet, ha nem a hűtőben tárolják őket. A következő, szakemberek segítségével összeállított listán ilyen példákat mutatunk be.

1. Paradicsomszósz

Ha egyszer felbontottad a paradicsomszószt, onnantól kezdve a hűtőben kell tárolni, de az óvatosság egyébként sem árt. „Régebben sokan a kamrában tartották, de a termék manapság már egészségesebb összetevőkből készül, így kevesebb tartósítószert, például sót tartalmaz” – idézte a Reader's Digest Lydia Buchtmannt, az Élelmiszer-biztonsági Információs Tanács szóvivőjét.

A paradicsomszószt necces a kamrában tárolni – főleg, ha fel lett bontva
A paradicsomszószt necces a kamrában tárolni – főleg, ha fel lett bontvaCatEyePerspective / Getty Images Hungary

2. Dijoni mustár

Noha a dijoni mustár a kamrában sem romlik meg, mégiscsak célszerű a hűtőben elhelyezned. Így ugyanis kevésbé veszít az ízéből.

3. Szalámi

Bizonyára tisztában vagy vele, hogy a nyers húsok hűtést igényelnek, de azzal talán nem, hogy ugyanez igaz a pácolt húsárukra, köztük a szalámira is. Ha ezt figyelmen kívül hagyod, abból akár ételmérgezés is származhat. Erre utal egy 2006-os tanulmány is, melynek keretében a kutatók a vizsgált 1020 olasz szalámi 23 százalékából mutatták ki a liszteriózist kiváltó Listeria monocytogenes baktériumot.

4. Banán

Ha zöld a banán, akkor nyugodtan tarthatod a kamrában is, hiszen szobahőmérsékleten tovább érik. Abban a pillanatban viszont, hogy megérett és fogyasztásra kész, tanácsos áttenned a hűtőbe, mert különben hamarabb meg fog barnulni.

5. Tiszta juharszirup

Az olcsóbb „juharízű sziruppal” ellentétben a 100 százalékos juharszirupot a hűtőben kell tárolni, hogy ne penészedjen meg. A másik megoldás az, ha lefagyasztod: a mélyhűtőben gyakorlatilag korlátlan ideig eláll.

6. Csokiszirup

A csokiszirupnak szintén érdemes helyet szorítanod a hűtőben, mert ha a kamrába kerül, attól rossz irányba változhat az íze. Vannak azonban kivételek is. Egyes termékek magas fruktóztartalmú kukoricaszirup felhasználásával készülnek, amely alacsony hőmérsékleten kikristályosodik.

7. Teljes kiőrlésű liszt

A teljes kiőrlésű liszt sokkal egészségesebb, mint a hagyományos fehér liszt, ám van egy hátránya is: a korpában és a csírában lévő olajok megromolhatnak. Ha felbontása után belátható időn belül nem használod fel a teljes kiőrlésű lisztet, fontold meg lefagyasztását.

8. Kukorica

Megvásárlása után a nyers kukoricát vagy azonnal készítsd el, vagy tárold a hűtőben. A Táplálkozási és Dietetikai Akadémia szerint szobahőmérsékleten hagyva akár cukortartalmának felét is elveszítheti, ráadásul így gyorsabban megromlik.

9. Sózatlan vaj

Vannak, akik arra esküsznek, hogy a vajat simán a konyhapulton vagy a spájzban lehet hagyni, ami jótékony hatással van kenhetőségére is. Ezt ugyanakkor valójában csak a sózott vajjal szabad megtenni, de azt is ajánlott egy légmentesen zárható edényben tárolni, és 2 héten belül elfogyasztani.

10. Lekvárok és zselék

Magas cukortartalmuk miatt a lekvárfélék kevésbé romlandóak, de csomagolásukon nem véletlenül emelik ki, hogy felbontásuk után hűtve kell tárolni őket. Ennek hiányában fogyasztásuk már 48 óra elteltével is kockázatos lehet.

A felbontott lekvárok a hűtőbe tartoznak
A felbontott lekvárok a hűtőbe tartoznakOkssi68 / Getty Images Hungary

11. Organikus mogyoróvaj

A biomogyoró- és dióvajak olyan olajokat tartalmaznak, amelyek hűtés nélkül szétválhatnak és megavasodhatnak.

12. Friss fűszernövények

Míg a bazsalikom remekül elvan a kamrában is, addig más fűszernövények tovább elállnak a hűtőben. Az olyan kemény fajtákat, mint a rozmaring és a kakukkfű, érdemes megmosni, nedves papírtörlőbe, majd fóliába csomagolni, és így elhelyezni a hűtőszekrény frissen tartó rekeszében. A lágy fűszernövények (például a koriander, a kapor és a petrezselyem) ugyancsak mehetnek a hűtőbe, de ezeket elegendő műanyag zacskóba tenni.

13. Kókuszolaj

A mogyoró- és dióvajakhoz hasonlóan szobahőmérsékleten a kókuszolaj is hajlamos az avasodásra, ezért a hűtőben nagyobb biztonságban van.

14. Tortilla

A penészedés a tortillalapokat sem kíméli. Bár szobahőmérsékleten egy hétig is elállnak, nincs értelme felesleges kockázatot vállalni: a hűtőben biztos nem lesz bajuk.

15. Felbontott vörösbor

A felbontott vörösbort le kell zárni, majd hűtve tárolni, hiszen az alacsony hőmérséklet lelassítja az oxidációs folyamatot. Kétségeid támadtak, hogy néhány nap után még fogyasztható-e? Itt van néhány tipp, ami segíthet eldönteni:

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra