Elektromos fogkefék tesztje: attól, hogy egy termék drágább, még biztos, hogy jobban is tisztít?

GettyImages-468349276

Összesen 39 elektromos fogkefét vetett alá laboratóriumi vizsgálatnak legújabb, nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezetek bevonásával készült tesztjében a Tudatos Vásárlók Egyesülete.

A szakemberek a vizsgálat keretében elsősorban arra keresték a választ, hogy az elektromos fogkefék milyen hatékonysággal tisztítják meg a fogakat, de utánajártak például annak is, hogy az ár és a minőség vajon mindig kéz a kézben jár-e. Az eredmény ezúttal is érdekes tanulságokkal szolgált.

Milyen elektromos fogkefék vannak?

Az elektromos fogkeféknek két alapvető típusa van, a szónikus és a forgófejes. Az utóbbi lehet oszcilláló, oszcilláló-forgó, sőt oszcilláló-forgó-pulzáló is, de a piacon már megjelentek az ultrahangos vagy mágneses technológiájú darabok is. A vizsgált termékek között – amelyek a Curaprox, Dr.Mayer, Emmi-dent, Eta, Megasonex, Philips Sonicare, Sencor, Silk'n, TrueLife és Oral-B márkák modelljei közül kerültek ki – mindegyik típusnak akadtak képviselői.

A cikk az ajánló után folytatódik

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Mit vizsgáltak a teszten?

Mindenekelőtt azt, hogy az elektromos fogkefék milyen alaposan távolítják el a fogakról a lepedéket. „A legalapvetőbb szempont az volt, hogy a tesztalanyok plakkindexe 8 órával az utolsó fogmosás után minimum 1,5 legyen, ami az átlagos mértékű lepedékképződést reprezentálja. A vizsgálat során az alanyok két percig mostak fogat a tesztelt fogkefékkel, egy órával az utolsó étkezés, italfogyasztás után. Ezt követően ismételten meghatározták a lepedék mennyiségét plakkfestés segítségével” – írta közleményében az egyesület.

Jó hír, hogy az eredmények azt mutatták, hogy a tesztelt elektromos fogkefék többsége – összesen 33 termék – 80% feletti hatékonysággal távolítja el a lepedéket.

A teszten annak is a végére jártak, hogy a fogkefék mennyire esnek kézre, milyen az általános használhatóságuk (beleértve, hogy nem okoznak-e kellemetlen rezgéseket), illetve bonyolult-e a fejüket kicserélni. A végső eredménybe beleszámították továbbá a termékek által kibocsátott zajszintet, az akkumulátor üzemidejét és töltési idejét, illetve a használati utasítás közérthetőségét is.

A fogászok is bátran ajánlják
A fogászok is bátran ajánljákBojan89 / Getty Images Hungary

Melyek lettek a legjobb termékek?

Az élmezőnyben az Oral-B különböző termékcsaládjainak (iOTM, Genius, Smart, Pro) több modellje is szerepelt, de ismét kiderült, hogy a márka önmagában nem jelent garanciát semmire, mert a gyártó egy másik terméke például a 34. helyen végzett.

A sorban ezután a Philips Sonicare termékcsalád egyes fogkeféi következtek, ugyanakkor itt is előfordultak olyan modellek, amelyek a lista másik végére kerültek, mert kevésbé tisztítottak hatékonyan, zajosnak bizonyultak vagy problémás volt a kezelhetőségük.

Az egyesület kiemelte, fontos tudni, hogy a tesztelt termékek közül éppen a legdrágább lett az utolsó. Ennek összesítésben 40%-os eredményt sikerült elérnie, mindezt úgy, hogy 132 ezer forintos átlagáron kapható, miközben az élmezőnyben már 19 ezer forintért is lehet kiválóan teljesítő modelleket találni.

Ha az elektromos fogkefét valakivel párban használnád, de nem akarod a fejeket folyamatosan cserélgetni, akkor az egyesület javaslata szerint egy duo termék (vagyis két elektromos fogkefe egy csomagban) lehet a legjobb megoldás. Így kedvezőbb az ára, mintha külön vásárolnál meg két hasonló modellt. A teszt részletes eredménye előfizetés ellenében itt olvasható.

Miért fizetős az eredmény?

Az International Consumer Research & Testing (ICRT) 1990-ben létrehozott, egységes sztenderdeket követő termékteszteléssel foglalkozó szervezet. A célja az, hogy megalapozott információkkal segítse a vásárlókat. A hálózat fogyasztóvédelmi szervezeteket fog össze Európából és a világ minden tájáról. Minden tagja reklámmentesen, gyártóktól, kereskedőktől és politikai pártoktól függetlenül működik. A tesztek részletes eredményeit kizárólag az ICRT-hez tartozó szervezetek publikálhatják saját, erre a célra kialakított felületükön. A hálózat magyarországi tagja a Tudatos Vásárlók Egyesülete, amely a www.tesztek.tudatosvasarlo.hu weboldalon teszi közzé magyarul a nemzetközi vizsgálatokban megszerzett részletes, fogyasztói szempontok mentén rendszerezett eredményeit, valamint a nálunk is kapható termékek – teszt publikálásának időpontjában aktuális – átlagos fogyasztói árát. A TVE tesztjei olyan vizsgálatokra alapoznak, melyekben nemcsak műszeres méréseket végeznek, hanem ki is próbálják, felhasználói oldalról is értékelik az adott árucikkeket.

Oszd meg másokkal is!
Mustra