Ez a legrosszabb dolog, amit tehetsz, ha megégeted magad

GettyImages-1314973849

Bármit is teszel, soha ne próbáld jegelni égési sérüléseidet – figyelmeztetnek az orvosok.

Amikor megégeted magad, jó ötletnek tűnhet, hogy jéggel hűtsd le a sérült bőrfelületet. Ez azonban csak további károsodáshoz vezethet. Máris elmondjuk, hogy miért, aztán arra is kitérünk, hogy ilyen esetben mi lehet a megoldás.

Ezért nem szabad jéggel kezelni az égési sérülést

Szakemberek szerint az égési sérülés helyén a jég károsíthatja a szöveteket, és megnövelheti a fertőzések kockázatát. Ez ezért is veszélyes, mert miután az égéstől a bőr már eleve sérült, a fellépő zsibbadás miatt előfordulhat, hogy nem is érzékeled, hogy a jég túlságosan lehűti.

Akár fagyási sérülést is szenvedhetsz, ami tartós véráramlási problémákhoz vezethet.

Hasonló okból az égési sérülésekre jéghideg vizet sem szerencsés használni.

Égési sérülés esetén a jég mellett a túl hideg víz is ártalmas lehet
Égési sérülés esetén a jég mellett a túl hideg víz is ártalmas lehetMadhourse / Getty Images Hungary

Ez a megoldás az első fokú égési sérülésekre

Az első fokú égési sérülések jellemzője, hogy a bőr kivörösödésével és fájdalommal járnak, de nem kíséri őket hólyagosodás. Ezt kiválthatja egy forró tárgy megérintése vagy napégés is. Ilyen esetben a következő lépések hozhatnak enyhülést:

  • Folyass hűvös (de nem túl hideg) csapvizet az égés helyére, vagy borogasd egy tiszta, átnedvesített törülközővel.
  • Miután a bőr lehűlt, gondoskodj hidratálásáról, például Aloe vera segítségével.
  • Kötözd be a sérült bőrfelületet, hogy az esetleges nyomás vagy dörzsölés ne tegyen benne további kárt.
  • Az égési sérülés gyógyulása alatt ügyelj arra, hogy a sérült bőr mindig tiszta maradjon. Szükség esetén mosd le kímélő szappannal, vagy a fertőzések megelőzése érdekében kezeld antibiotikumos krémmel.
Indokolt lehet védeni a sérült bőrfelületet
Indokolt lehet védeni a sérült bőrfelületetThanit Weerawan / Getty Images Hungary

Ha azonban az égési sérülés nagyobb bőrfelületet érint, érzékenyen területen – így az arcodon vagy a nyakadon – van, az ízületek felett helyezkedik el, tartós fájdalmat okoz, vagy 1-2 hét alatt sem gyógyul meg, feltétlenül fordulj orvoshoz. Amennyiben viszont a bőr kissé sötétebbé válik a gyógyulás során, emiatt nem kell aggódnod: ez teljesen természetes.

Ha a seb elfertőződne, az általában olyan tünetekkel jár, mint a láz, a gennyedzés, a fokozódó vagy kisugárzó fájdalom.

Így járj el másodfokú égés esetén

A másodfokú égési sérülés már hólyagok megjelenésével jár, és nagyobb kockázatot képvisel. Itt szintén hűvös, folyó vízzel lehet a bőrfelületet kezelni, de csakis olyannal, amiről tudod, hogy tiszta. A természetes vizek például nem alkalmasak erre, mert baktériumokat tartalmazhatnak, amelyek fertőzést okozhatnak. A célra akár egy tiszta, átnedvesített törülköző is alkalmas lehet.

Fontos, hogy ha valami az égés helyére tapad, ne húzd le róla, és ne használj semmilyen kenőcsöt, vagy sprayt. A hólyagokat pedig végképp ne bolygasd!

A másodfokú égési sérülésekkel, amelyek gyakran hegeket hagynak maguk után, már mindenképpen orvoshoz kell fordulni. Mondanunk sem kell, a harmadfokúakkal is. Az utóbbiaknál a bőröd megfeketedhet, és a sérülés akár a csontig is terjedhet.

Tudtad, hogy az égési sérülések tüneteit a méz is enyhítheti? Erről az alábbi cikkünkben olvashatsz.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek