Az ecet nem csak háztartási csodaszer: ennyi mindenre használhatod a kertben is

Az ecet az egyik legolcsóbb természetes tisztítószer, ami baktérium- és gombaölő hatású, ezért széles körben alkalmazható a takarításnál. De azt tudtad, hogy a kertben is a segítségedre lehet?

Az ecet ház körüli felhasználásáról számos legenda kering, és bár valóban sokoldalú megoldásnak számít, ezek közül nem mindegyik állja meg a helyét. Egyesek például úgy tartják, hogy trágyázásra is kiváló, de ez sajnos nem igaz, mint ahogy a talaj pH-értékét sem képes számottevően növelni. Lássuk tehát, hogy mik azok a feladatok, melyeknél az ecet valóban hatékony eszköz lehet a kertben!

1. Gyomirtás

Savassága miatt az ecet – csakúgy, mint a citromsav – a vegyszerek alternatívájaként természetes gyomirtóként szolgálhat. Ahhoz, hogy kifejthesse hatását, érdemes minél magasabb, lehetőleg 20 százalékos vagy magasabb savtartalmú ecetet használni, ám mivel nemcsak a gyomokat pusztítja el, hanem az ültetett növényeket, például a füvet vagy a zöldségeket is, alkalmazása kellő körültekintést igényel – írja útmutatójában a Gardening Know How.

Az ecetes gyomirtást még tavasszal, az ültetési időszak előtt, lehetőleg olyan időpontban célszerű elvégezni, amikor az előrejelzések alapján a következő napokban száraz idő várható, hiszen az eső lemoshatja a növényekről. A legegyszerűbb egy szórófejes flakonnal a gyomokra spiccelni, az ecset azonban olyan szempontból jobb választás, hogy célzottan vihető fel vele, így nem kell attól tartanod, hogy más növényeket is tönkretesz.

Az ecetnek ugyanakkor vannak bizonyos korlátai is. Tudni kell, hogy a gyökérzetre nincs semmiféle hatással és leginkább csak az egynyári gyomokkal szemben válik be. Az évelő gyomokat ajánlott továbbra is a hagyományos módszerrel kihúzni vagy kiásni a földből. Ha kipróbálod az ecetet, ügyelj arra is, hogy ne érintkezzen a bőröddel (vagyis húzz gumikesztyűt), és munka közben ne is lélegezd be, mert ártalmas lehet.

Leginkább az egynyári gyomokkal szemben hatásos
Leginkább az egynyári gyomokkal szemben hatásosVitalii Marchenko / Getty Images Hungary

2. Állatok távol tartása

Ha meggyűlik a bajod a hangyákkal, csak permetezz ecetet az ajtó- és ablakkeretek köré, illetve a vonulási útvonalaikra, és többé nem fognak gondot okozni. A trükk működik csigáknál is, sőt ilyen módon akár a macskákat is távol tarthatod a virágágyásoktól vagy a gyerek homokozójától, mert szívből utálják a szagát. Ugyanígy viszonyul hozzá sok vadállat is, ezért néhány ecetbe áztatott ronggyal megelőzheted, hogy hívatlan látogatók érkezzenek a kertbe. Még egy tipp: ha a kutyád szaga kezd kellemetlen irányt venni, dörzsöld be a szőrét ecettel, majd öblítsd le vízzel. Ezután már nem fogja bántani az orrodat.

3. Gombaölés

Gomba- és baktériumölő tulajdonságai miatt az (alma)ecet a fertőzött növények számára is gyógyírt jelenthet. A Lifehacker azt ajánlja, hogy hígítsd fel vízzel, töltsd bele egy szórófejes palackba, majd fújd rá a fertőzött területekre. Ha valami kevésbé szagos megoldást keresel, hasonló eredményt érhetsz el kamillateával is.

4. Szerszámok rozsdamentesítése

Ha éjszakára ecetbe áztatod a kerti szerszámokat, reggelre nyoma sem lesz a rozsdának. A kinti téglafalon kalciumos lerakódások képződtek? Az ecet ezt is megoldja! Keverd össze fele-fele arányban vízzel, majd spricceld rá a felületre, és várj, amíg kifejti hatását.

5. Vágott virágok felfrissítése

Habár a trágyázásnál nem fogod hasznát venni az ecetnek, a kerti vagy a bolti vágott virágokat bármikor felfrissítheted vele. Ehhez csupán annyit kell tenned, hogy literenként két evőkanálnyi ecetet és egy teáskanálnyi cukrot adagolsz a vizükhöz.

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra