A hagyományos, tojásos tésztát általában magasabb szénhidrát- és kalóriatartalma miatt szokták kritizálni, és egészségesebb alternatívaként a durum- vagy a teljes kiőrlésű tésztát ajánlják helyette. Na, de melyik hogyan készül, és pontosan milyen táplálkozási előnyökkel bír? A szakértő segít képbe kerülni.
Hogyan készülnek a tészták?
„Függetlenül attól, hogy a tésztához milyen búzát használnak fel, a gyártási technológia közel azonos” – tisztázta a Dívány kérdésére Traszkovics Zsolt élelmiszermérnök, a DIATRA Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetője. Miután az alapanyagokat a receptúra szerint pontosan kimérik, a tésztát keverő-dagasztó gépekben készítik el, majd speciális prések segítségével formázzák.
„A megformázott tésztát ezután szárítógépekben addig szárítják, amíg nedvességtartalma a megfelelő szintre csökken. Az így kialakított alacsony víztartalomnak köszönhetően a száraztészták hosszú időn át biztonsággal eltárolhatók maradnak” – magyarázta a szakember.
Mint mondta, a tészta alapvetően lisztből, vízből és tojásból készülhet. Természetesen az ízesítéshez vagy a színezéshez megengedett más összetevők felhasználása is, ám ezek jellemzően igen csekély mennyiségben kerülnek bele.
A hagyományos és a teljes kiőrlésű tészta közötti legfőbb különbség, hogy bár az alapanyag mindkettőnél ugyanaz, az utóbbinál a liszt előállításához az egész búzaszemeket őrlik meg, így magasabb a rosttartalma, és több benne az értékes tápanyag is. A durumtészta ezzel szemben egy speciális, ősi búzafajtából készül.
Mi szól a durumtészta mellett?
A durumlisztből, tojás felhasználása nélkül előállított durumtészta a hagyományos tésztához képest magasabb fehérje-, illetve alacsonyabb szénhidráttartalommal rendelkezik. Ezek ráadásul összetett szénhidrátok, melyek a szakember szerint csökkentik a felszívódás sebességét, ami táplálkozás-élettani szempontból előnyösnek tekinthető.
Mivel a durumbúzánál a héjrészek is belekerülnek a lisztbe, magasabb a rosttartalma, ezért növeli a jóllakottság érzését.
Hogy a durumtészta egészségesebb-e, arra a szakértő sem tud egyértelmű választ adni. „Kétségtelen, hogy a durumnak némileg alacsonyabb az energiatartalma, amihez az is hozzájárul, hogy nincs benne tojás, de ez nem teszi valamiféle csodaélelmiszerré.”
Traszkovics Zsolt itt ismételten kiemelte, egy adott ételtől – legyen az bármilyen egészséges is – soha nem szabad csodákat várni, mert összességében az étrend és az életmód az, ami igazán számít. „Csak azért, mert durumtésztát fogyasztunk hagyományos, tojásos tészta helyett, az önmagában nem fog minket sem szuperegészségessé, sem karcsúvá tenni. De a megfelelő étrendbe beépítve segíthet céljaink elérésében.”
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés