Innen tudhatod, hogy nem emberrel csetelsz: leplezd le a csalókat 3 jelből

GettyImages-1049880132

Ha a mesterséges intelligencia segít válaszokat adni egy csalónak, egészen másképp festenek a csetelés közben elküldött üzenetek, mint amikor ember ír neked. A három legfontosabb jelből egyszerűen kiszűrheted, mikor kerülsz ilyen helyzetbe.

Aki gyakran hirdet meg használt cikkeket eladásra, annak élete részévé váltak a robotokkal folytatott beszélgetések. Feltöltesz valamit például a Facebook Marketplace felületére, és pillanatokon belül özönlenek az üzenetek, amelyekben hasonló szókészletet használva érdeklődnek afelől, hogyan szerezhetnék meg – valójában nem az árut, hanem a pénzedet.

A mesterséges intelligenciát csalások tömkelegében vetik be az ártó szándékú internethasználók: egyszerű megoldást jelent a technológia arra, hogy gyanútlan emberrel elbeszélgetve végrehajtsa a csalás oroszlánrészét, írja a Femina.

Az idősebb, kevésbé rutinos internetezőket könnyebben át lehet verni az ilyen, robotok generálta csetüzenetekkel
Az idősebb, kevésbé rutinos internetezőket könnyebben át lehet verni az ilyen, robotok generálta csetüzenetekkelilkercelik / Getty Images Hungary

A robotok nagyszerűen tudnak kommunikálni bármilyen nyelven, így akár magyarul is. Ezzel komoly segítséget nyújtanak a bűnözőknek, mivel azoknak rengeteg erőforrása szabadul fel, ha helyettük a mesterséges intelligencia cserkészi be a gyanútlan embereket. 

A csalások automatizálása már jelenünk része, de szerencsére vannak olyan gyanújelek, amelyeket felismerve érdemes azonnal behúzni a kéziféket, és kilépni a beszélgetésből.

Tény, hogy egyre valószerűbb válaszokat adnak ezek a robotok, amelyek az automata ügyfélszolgálatok érájában még megtévesztőbbek, de azért nem teljesen olyanok, mintha hús-vér ember pötyögné be a válaszokat kérdéseinkre. Ha a következőket tapasztalod, jobb, ha lezárod a beszélgetést:

  • a válaszok túl gyorsan jönnek;
  • ismétlődő frázisokat, akár egész mondatokat tartalmaznak, a humort pedig nem értik;
  • nagyon komplikált mondatokban fogalmaznak – ezek angolul lehetnek tökéletes nyelvtannal megírtak is, de magyarul azért még többet hibázik az MI. A tegezés és a magázás keverése egy beszélgetésen belül tipikus jele szokott lenni annak, hogy nem emberrel beszélsz.

Ha bármilyen platformon ilyen jelekbe botlasz, érdemes kétszer is átgondolni, egyáltalán folytatod-e a beszélgetést, az pedig garantált, hogy ilyen csetekben veszélyes lehet megadni érzékeny adatokat. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek