Beszorult a befőttesüveg teteje? 5 trükk, amivel erőlködés nélkül is kinyithatod

GettyImages-175179611

A befőttesüveg kinyitásáért gyakran spártai küzdelmet kell vívni. De csak azért, mert nem ismered ezeket a trükköket!

A befőttesüvegek és üveges kiszerelésű konzervek, szószok egyik kellemetlen tulajdonsága, hogy erős marok vagy megfelelő célszerszám hiányában elég nehéz kinyitni őket, ami – főleg, ha sietnél – roppant idegtépő tud lenni. Az első, zátonyra futott próbálkozások után általában előkerül a konyharuha, de sok esetben még ez is kevés a sikerhez. A Lifehacker ezért is szedett össze néhány alternatív megközelítést, ami a többet ésszel, mint erővel elvet követi.

Használj gumit

Ha nedves a kezed vagy a befőttesüveg teteje, akkor már eleve kudarcra vagy ítélve, ezért elsőként győződj meg róla, hogy mindkettő száraz. Amennyiben a fedél így sem akarja megadni magát, keress valamilyen gumit – ami lehet műanyag fólia, gumikesztyű vagy egy vastag gumiszalag is –, amely javíthatja a tapadást a kezed és a befőttesüveg-tető között, ezáltal segítve, hogy nagyobb erőt tudj kifejteni.

Az egyik klasszikus megoldás a késes feszegetés
Az egyik klasszikus megoldás a késes feszegetésRadist / Getty Images Hungary

Feszítsd fel

Van, aki attól sem riad vissza, hogy kést döfjön a fedőbe, hiszen a vákuum így azonnal megszűnik, ám erre léteznek kifinomultabb módszerek is. Az egyik az, hogy kést vagy csavarhúzót ragadsz, majd az élét a fedő pereme alá illesztve óvatosan felfelé feszíted, miközben körbe-körbe haladsz az üveg kerül. Ha hallasz egy pukkanást, onnantól kezdve nyert ügyed van: könnyedén lecsavarhatod a tetőt.

Ütögesd meg

Egyes tippekben azt javasolják, hogy ütögesd körbe a befőttesüveg fedelét egy fakanállal, hogy megszűnjön a vákuumzár, ezt azonban nehéz megfelelően kivitelezni. Egyszerűbb (és hatékonyabb is), ha fejjel lefelé fordítod az üveget, majd néhányszor a padlóhoz ütöd a tetejét.

Ha van befőttesüveg-nyitód, trükköznöd sem kell
Ha van befőttesüveg-nyitód, trükköznöd sem kellDaisy-Daisy / Getty Images Hungary

Melegítsd fel

A hő hatására a fedél kitágul, így kevésbé fog rászorulni az üveg nyakára. Ezt a gyakorlatban úgy valósíthatod meg, ha forró vizet engedsz rá, vagy fejjel lefelé fordítva 30-60 másodpercre beleteszed egy tál forró vízbe. Működhet az is, ha ráirányítod a hajszárítót, csak után vigyázz, nehogy a felforrósodott fedő megégesse a kezedet.

Próbáld ki a ragasztószalagos trükköt

Néha a legváratlanabb megoldások vezetnek célra. Így van ez a ragasztószalagos trükk esetében is. Ahogy az alábbi videó is mutatja, itt az a lényeg, hogy a ragasztószalagot a tetőre rögzítve egyfajta rögtönzött fogantyút készíts, majd azt erősen meghúzva távolítsd el a fedelet.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra